«Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη» του Γιάννη Μετίσογλου

Απόψεις

25/03/2021, 3:29 μμ

«Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη» είχε αναφωνήσει ο προηγούμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

 

Η μοίρα της Ελλάδας είναι συνδεμένη με τη Δύση, από την έναρξη της προσπάθειας της ανεξαρτησίας , στους στενούς κόλπους της φιλικής εταιρείας στην Οδήσσο. Η Οδησσός τότε, το 1821 αποτελούσε έδαφος της τσαρικής Ρωσικής Αυτοκρατορίας, όμως διοικούνταν από ξένους, είχε στοιχεία πολυπολιτισμικά, την αντιπροσώπευαν οι αρχές του ελεύθερου εμπορίου ,καθώς ως πόλη που έχει χαρακτηριστικό γνώρισμα το  λιμάνι, μπόρεσαν να ευδοκιμήσουν οι συνθήκες του θαλάσσιου εμπορίου και της κινητικότητας και κατ επέκταση κατακλύζουν την πόλη φιλελεύθερες ιδέες όπου τη καθιστούν ευθυγραμμιζόμενη με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές αντιλήψεις.

Μετέπειτα στο Κάνιγκ και στις φιλελληνικές πεποιθήσεις του, για τη σημαντικότητα της ελευθερίας του Ελληνικού Έθνους και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, που τον κάνουν να αδιαφορεί για την εχθρική στάση και αντιμετώπιση του αυστριακού καγκελαρίου Μετερνιχ προς την Ελληνική Επανάσταση. Η αδιάκοπη και αταλάντευτη σκέψη του Κάνιγκ για την ελευθερία των Ελλήνων τον ώθησαν στην αποστολή του σχεδίου της συνθήκης ,που είχε ετοιμάσει, στο Παρίσι, παράλληλα ενίσχυσε τον βρετανικό στόλο στην Ελλάδα στέλνοντας 10 πολεμικά πλοία. Τη κίνηση του τη μιμούνται οι Γάλλοι και οι Ρώσοι και τον Ιούλιο του 1827 υπογράφεται η λεγόμενη Ιουλιανή Συνθήκη. Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο του 1826 η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Πετρούπολης από την Αγγλία και τη Ρωσία, του πρώτου επίσημου διπλωματικού εγγράφου που αναγνώριζε πολιτική ύπαρξη στην Ελλάδα.

Η  Ιουλιανή συνθήκη προέβλεπε τη κατάπαυση του πυρός και τη παραχώρηση ανεξαρτησίας στους Έλληνες, εφόσον η Τουρκία δεν δεχόταν τον συγκεκριμένο όρο τότε θα υπήρχε επιβολή του όρου δια της βίας. Ο Ιμπραημ αρνήθηκε, νομίζοντας πως μπορεί να έρθει αντιμέτωπος και να νικήσει τα πρώτα ψήγματα ένωσης χωρών που τις διείπον δυτικές αξίες . Η στάση αυτή του Ιμπραημ έφερε τη ναυμαχία του Ναυαρίνου , την ισοπέδωση του τουρκικού στόλου και τη μειούμενη στρατιωτική ισχύ των Τούρκων. Έρχεται, στο 1828, η γαλλική παρουσία και η εκστρατεία του γαλλικού στρατού στον Μοριά ως επιστέγασμα της Ιουλιανής Συνθήκης για την απόδοση της ανεξαρτησίας των Ελλήνων.

Βέβαια για να φτάσουμε στην αλληλεγγύη των δυτικών , έπρεπε να ποτίσει το έδαφος των Ελλήνων με τόνους αίματος , έπρεπε να χαθούν αγέννητες ψυχές , έπρεπε οι Έλληνες να γιγαντώσουν τη καρδιά και τη ψυχή τους, να γίνουν ατσάλινοι και σε ορισμένες περιπτώσεις θαυματουργά άτρωτοι. Έπρεπε να τελεστούν πολλά θαύματα για να φτάσουμε στην βοήθεια των συμμάχων για την απελευθέρωση. 400 χρόνια υποδούλωσης , και δεν χάθηκε η ελληνική γλώσσα , δεν μπόρεσε να αφομοιωθεί το ελληνικό στοιχείο απο το βάρβαρο οθωμανικό-τουρκικό, δεν χάθηκε η πίστη για ανεξαρτησία και ελευθερία , δεν χάθηκε η πίστη της Παράδοσης.

Παράδοση προς την ιστορία, τον πολιτισμό και την Ορθόδοξη Θρησκεία , που αποτέλεσε το στήριγμα των κατατρεγμένων Ελλήνων στην ελληνική επικράτεια. Ο Κολοκοτρώνης ενδυναμώνει την αντριοσύνη του ακουμπώντας πάνω στο θείο και είναι πεπεισμένος πως η ελευθερία είχε υπογραφτεί από τον Θεό . Μα, πως θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά , γνωρίζοντας πως κάποιοι ελάχιστοι Έλληνες αντιμετωπίζουν τις μυριάδες δυνάμεις των Τούρκων. Βέβαια τότε δεν υπήρχε ΕΛΙΑΜΕΠ να τονίζει την υπεράριθμη στρατιωτική δύναμη και να προτρέπει σε συμβιβαστικές λύσεις διότι αν δεν υπάρξει συμβιβασμός θα χαθεί οποιαδήποτε μάχη δοθεί σε διπλωματικό επίπεδο και ύστερα σε στρατιωτικό επίπεδο.

Είμαστε ιστορικά, πολιτισμικά και αξιακά αναπόσπαστο κομμάτι του δυτικού πολιτικού ημισφαιρίου, αυτό όμως δεν μπορεί να μας αποτρέψει από τις διεκδικήσεις μας , τις απαιτήσεις μας για μια καλύτερη και ενδοξότερη Ελλάδα. Δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν και δεν θέλουμε να φοβίσουμε κανέναν . Η ιστορία μας εξάλλου είναι ο φάρος και ο σηματοδότης μας.

Κρατώ μια φράση του προηγούμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  η οποία πρέπει να είναι ο δρόμος της πορείας στα επόμενα χρονιά και μια απάντηση στις ευρωπαϊκές χώρες που αρνήθηκαν να συμβάλουν στην εορταστική επέτειο των 200 χρόνων ελληνικής ανεξαρτησίας, 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, «Η Ευρώπη είναι Ελλάδα».

 

 

 

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη μιλάει στο metalignitiki.gr για την SolidarityNow, τις δομές πρόσφύγων και τη δουλειά που γίνεται με τα παιδιά – Συνέντευξη στη Βάια Λαμπροπούλου

Συνέντευξη της κ. Αντιγόνης Λυμπεράκη στη Βάια Λαμπροπούλού* Από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία, το Μπαγκλαντές,...

11/04/2021

Ας είμαστε εμείς αυτοί που θα γράψουν τον επίλογο της βίας…

  Δισεκατομμύρια χρόνια έχουν περάσει από τη δημιουργία της ανθρώπινης ύπαρξης. Τι κάνουμε εμείς γι’ αυτό;...

27/03/2021

Συνέντευξη Ανδρέα Πάτση, βουλευτή Γρεβενών, στο metalignitiki.gr: «Είμαι ήδη σε συζητήσεις και σχεδιασμούς για το brand του Νομού Γρεβενών στον τουριστικό χάρτη»

Σήμερα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε την αποκλειστική συνέντευξη του βουλευτή της Νέας...

26/03/2021