Υδρογόνο: Η παραγωγή και οι χρήσεις του για βιομηχανία και ενέργεια

Ενέργεια

21/06/2021, 5:50 πμ

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι η πιο δύσκολη εξίσωση της εποχής μας. Η παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία και η χρήση ενέργειας αλλάζουν δραματικά, καθώς οι χώρες αναζητούν καθαρότερες, ανανεώσιμες μορφές ενέργειας προκειμένου να απεξαρτήσουν τις οικονομίες τους από τον άνθρακα. Μία από αυτές, με μηδενικές εκπομπές ρύπων, είναι το «πράσινο» υδρογόνο.

Είναι το πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν. Υπάρχουν διάφορα είδη υδρογόνου, που κατηγοριοποιούνται βάσει της διαδικασίας παραγωγής και των συνακόλουθων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Παρότι πρόκειται για άχρωμο αέριο, αναφέρεται συχνά με χρώματα που μαρτυρούν τον τρόπο παραγωγής του. Δηλαδή καφέ για τον άνθρακα, γκρι για το φυσικό αέριο, μπλε για το φυσικό αέριο με τεχνολογίες σύλληψης και αποθήκευσης άνθρακα και πράσινο για την ηλεκτρόλυση με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σήμερα για το 99% του παραγόμενου υδρογόνου χρησιμοποιούνται ορυκτά καύσιμα. Η ζήτηση του είναι μεγάλη σε παγκόσμια κλίμακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την αυτοκίνηση. Δεδομένων των στόχων για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων εντός των επόμενων ετών, το υδρογόνο και ειδικά το «πράσινο» υδρογόνο φαίνεται να είναι το κατάλληλο υποκατάστατο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ωστόσο, η παραγωγή καθαρού υδρογόνου είναι μεγάλη πρόκληση, καθώς θα πρέπει να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απαιτώντας τη δημιουργία τεράστιων εγκαταστάσεων σε αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα.

(megatv.com)

Πηγή: energypress.gr

Διαβάστε επίσης

Σε υψηλό 15 μηνών η παραγωγή πετρελαίου των χωρών του OPEC τον Ιούλιο

Σε υψηλό 15 μηνών κινείται η πετρελαϊκή παραγωγή του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), δηλαδή στα...

01/08/2021

Απονομή Τιμητικού Επαίνου στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας(ΑΤΑ)

Τιμητικό έπαινο απένειμε ο Διοικητής Μοίρας του Α.Τ.Α., Αντισμήναρχος κ. Γεώργιος Τζίκας στον Γενικό Διευθυντή της...

01/08/2021

Η ΕΕ επενδύει 122 εκατ. ευρώ σε καινοτόμα έργα για την απανθρακοποίηση της οικονομίας

Για πρώτη φορά από τη δημιουργία του Ταμείου Καινοτομίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει 118 εκατ. ευρώ...

01/08/2021