Βενιζί: Ένα γαλλικό χωριό-σημείο αναφοράς για την ενεργειακή μετάβαση

Ενέργεια

16/02/2021, 4:57 πμ

Πώς ένα μικρό χωριό μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς για την ενεργειακή μετάβαση; Το Βενιζί είναι μια κοινότητα με λιγότερους από 1000 κατοίκους, στην Βουργουνδία. Καθώς βρίσκεται στο κέντρο μιας μεγάλης δενδρόφυτης περιοχής, ο δήμαρχος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει για τη θέρμανση των δημόσιων κτιρίων αντί για πετρέλαιο, ροκανίδι.

Αυτό βοηθά στην εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και σε χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το καινούργιο λεβητοστάσιο έχει μειώσει στο μισό το κόστος θέρμανσης και έχει πετύχει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 63 τόνους κάθε έτος. Ο Σιλβέν Κουαρέν είναι ο δήμαρχος του χωριού: «__Είναι ένας παλιός κόσμος που εκσυγχρονίστηκε. Στο παρελθόν, ζεσταινόμασταν με ξύλα. Σήμερα κάνουμε το ίδιο αλλά με μια πολύ προηγμένη τεχνολογία. Είναι ένας διαφορετικός τύπος ενέργειας, μια άλλη μορφή θέρμανσης που βασίζεται στην υπάρχουσα εγκατάσταση. Η μετατροπή της ενέργειας από πετρέλαιο σε ξύλο μας προσφέρει μια οικονομία που αποδίδει, ακόμη και αν λάβουμε υπόψη το επενδυτικό κόστος».

Η γαλλική κοινότητα του Βενιζί στη Βουργουνδία εγκατέλειψε το πετρέλαιο και στηρίζεται πλέον στο ξύλο ως καύσιμο. Μείωσε έτσι το κόστος λειτουργίας και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.(Euronews.gr)  

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Διάκριση της Schneider Electric και της E.ON στα 8α enerTIC awards στην κατηγορία «Smart Grid» για Green & Digital τεχνολογίες

H Schneider Electric, παγκόσμιος πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, βραβεύθηκε στα 8α enerTIC awards...

25/02/2021

Ν. Δένδιας: Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις

Τα πλέον καίρια ζητήματα της εποχής υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα, όπως κατέδειξε και η πανδημία του...

24/02/2021

Τζόνσον: Αλλαγές στο “καθεστώς” σύνδεσης των offshore αιολικών με την στεριά εξετάζει η κυβέρνηση

Αλλαγές στη διαδικασία σύνδεσης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων με το δίκτυο εξετάζει η κυβέρνηση του Ηνωμένου...

24/02/2021