Το “περίμενε” των ΑΠΕ και η δέσμευση ηλεκτρικού χώρου

Ενέργεια

08/04/2021, 5:04 πμ

Παρότι ο Παναγιώτης Σαρρής στη χθεσινή συνέντευξη της ΑBO Wind δεν απέδωσε πρόθεση στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ για καθυστερήσεις (όπως έκανε για δημάρχους και περιφερειάρχες που εκδίδουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις για λόγους πολιτικής, όπως είπε), έκανε ωστόσο σαφή αναφορά σε ένα θέμα που είναι γνωστό στην αγορά των ΑΠΕ. Στο γεγονός δηλαδή ότι πολλοί επενδυτές δεν μπορούν να λάβουν έγκαιρα από το Διαχειριστή οριστική προσφορά σύνδεσης για τα «πράσινα» πάρκα τους, χάνοντας έτσι προθεσμίες, διαγωνισμούς κ.λπ.

Όπως μου λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τις διαδικασίες, το να παράσχει ο ΑΔΜΗΕ μη οριστική προσφορά σύνδεσης δεν είναι κάτι δεσμευτικό και σίγουρα δεν «κλειδώνει» με αυτόν τον τρόπο ηλεκτρικός χώρος. Αυτό σημαίνει ότι, από τη στιγμή που λαμβάνει μία εταιρεία μη οριστική προσφορά μέχρι τη στιγμή που είναι αδειοδοτικά ώριμη για να λάβει οριστική προσφορά (μπορεί να μεσολαβήσει και πάνω από ένα έτος), είναι πιθανό να έχουν υποβληθεί αιτήματα στην ίδια περιοχή τα οποία να προηγούνται στη λίστα των αιτημάτων διασύνδεσης. Τους τέσσερις τελευταίους μήνες που δόθηκε σε μικρά ομαδοποιημένα έργα ΑΠΕ σε όλη τη χώρα η δυνατότητα να λάβουν οριστική προσφορά σύνδεσης χωρίς την υποχρέωση ΑΕΠΟ, έχουν φτάσει στον ΑΔΜΗΕ αιτήματα για 3800 σταθμούς ΑΠΕ, συνολικής δυναμικότητας 3000 Μεγαβάτ, τα οποία πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν ώστε να εκτιμήσει ο Διαχειριστής που υπάρχει ηλεκτρικός χώρος και που όχι.

Η λίστα προτεραιότητας δεν μπορεί φυσικά να παραβιαστεί, ενώ προκύπτει βεβαίως και θέμα στελέχωσης για τον ΑΔΜΗΕ που προφανώς δεν είχε προσωπικό ανάλογο με το φόρτο που προέκυψε (για την ανάγκη, ίσως, προσφυγής σε υπηρεσίες αουτσόρσινγκ έκανε λόγο ο κ. Σαρρής προκειμένου να ξεμπλοκάρει το σύστημα).

Τι κάνει το ΥΠΕΝ; Το αδιέξοδο αναγνωρίζεται στην οδό Μεσογείων και γιαυτό έχει ήδη πάρει κάποια μέτρα, όπως οι παρατάσεις, ενώ μαθαίνω  ότι επεξεργάζεται και άλλες συνολικές λύσεις.

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Υδρογόνο: υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ προτρέπουν για κανονιστικό πλαίσιο

Ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου για το υδρογόνο στην Ευρωπαϊκή...

13/04/2021

Έργα άνω των €540 εκατ. στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ 2021-2030 που εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ

 Τη συνολική επί της αρχής έγκριση της ΡΑΕ έλαβε το δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξής του ΔΕΣΦΑ (ΔΠΑ...

13/04/2021

Καθυστερήσεις ΑΔΜΗΕ στα αιτήματα παραγωγών για σύνδεση στο δίκτυο – Η ζήτηση μπορεί να ξεπεράσει τα 4GW εντός 2021

«Βουνό» τα αιτήματα από μικρούς και μεγάλους παραγωγούς ενέργειας για σύνδεση στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ συνολικής...

13/04/2021