Το χρήμα “μιλάει” στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο

Ενέργεια

15/03/2021, 1:45 πμ

Σε ένα εξαιρετικά δυναμικό πεδίο, που προδιαγραφεί αλλά δεν έχει πλήρως αποκαλύψει τις εξελίξεις, εισήλθε ο κατασκευαστικός κλάδος μετά τις κινήσεις της Reggeborgh Invest την περασμένη εβδομάδα.

Δεδομένου ότι το ολλανδικό fund διέθετε δίδυμες επενδύσεις σε δύο από τους σημαντικότερους ομίλους του κατασκευαστικού τομέα της χώρας- την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ΕΛΛΑΚΤΩΡ- οι αποφάσεις του ευλόγως υπήρξαν ο καταλύτης.

Ως γνωστόν, οι Ολλανδοί δρομολόγησαν την πλήρη αποεπένδυση τους από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την πώληση του 30,2% της πλειοψηφικής συμμετοχής τους, (απόφαση που σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες επικοινώνησαν μόλις 3 εβδομάδες πριν), οδηγώντας αφενός στην είσοδο του family office της κ. Μ. Λάτση στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την αύξηση του ποσοστού του ιδρυτή και προέδρου της εταιρείας κ. Γ. Περιστέρη, αλλά και την “αναγκαστική” είσοδο τρίτου ή τρίτων επενδυτών για το υπόλοιπο ποσοστό της τάξης του 4%-5% που απομένει, προκειμένου ο κ. Περιστέρης να μην οδηγηθεί στην απόκτηση ποσοστού άνω του 33% της εταιρείας του, και ως εκ τούτου υποχρεωθεί σε αναγκαστική δημόσια πρόταση για το 100% της εισηγμένης.

Οι παραπάνω διεργασίες έχουν ήδη καταγραφεί από το capital.gr, ωστόσο, η χθεσινή δημοσιοποίηση της τιμής απόκτησης των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την κ. Μ. Λάτση έφερε νέα δεδομένα καθώς η τιμή απόκτησης του πακέτου 7,9% ορίστηκε στα 11,2 ευρώ ανά μετοχή, ορίζοντας τον πήχη και για την εκκρεμούσα συναλλαγή τόσο από τον κ. Περιστέρη, όσο και από τρίτους επενδυτές. Το premium της συναλλαγής είναι σημαντικό καθώς η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έκλεισε χθες στα 9,53 ευρώ, ενώ και το πακέτο 3,09% στις 10 Μαρτίου – του αγνώστου αγοραστή- πραγματοποιήθηκε στα 10 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται δε πως λίγες εβδομάδες πριν η Axia Ventures έθετε ως τιμή στόχο για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τα 10,9 ευρώ.

Από τους υφιστάμενους επενδυτές – τόσο την κ. Μ. Λάτση, όσο και τον κ. Γ. Περιστέρη- η τιμή προφανώς κρίνεται δίκαιη και απηχεί την εμπιστοσύνη τους σ’έναν κορυφαίο κατασκευαστικό όμιλο, με τεχνογνωσία, στρατηγικό σχεδιασμό και ήδη δρομολογημένες επενδύσεις.

Στο προσκήνιο η ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Πέραν των εξελίξεων στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κίνηση των Ολλανδών της Reggeborgh Invest συνδέεται σαφώς με τις εξελίξεις στην Ελλάκτωρ. Η θεαματική υπεραξία που κατέγραψε το fund μετά από μόλις 3 χρόνια στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (καθώς η μέση τιμή κτίσης της συμμετοχής του στον όμιλο τοποθετείται στα 5,3 ευρώ), αναμένεται να κατευθυνθεί στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

‘Οπως επισημοποιήθηκε την Παρασκευή, συγκαλείται η έκτακτη γ.σ. των μετόχων της Ελλάκτωρ για τις 2 Απριλίου 2021 (μετά από αίτημα της Greenhill), όπου προστέθηκε από την πλευρά της διοίκησης της Eλλάκτωρ το μέγα θέμα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στον όμιλο κατά 120,5 εκατ.ευρώ.

Με την πλέον ξεκάθαρη πρόθεση των Ολλανδών να ενεργοποιηθούν μετοχικά και ουσιαστικά στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αίρονται εν μέρει τόσο οι αιτιάσεις των υπόλοιπων μετόχων του ομίλου (της Greenhill Investments, συμφερόντων των εφοπλιστών Μπάκου- Καϋμενάκη) όσο και εκείνες του ανταγωνισμού, όσον αφορά τον αθέμιτο “δυϊσμό” στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο.

Μένει να φανεί η στάση όλων των εμπλεκομένων μερών στη γ.σ. – μία ημέρα μετά την εμβληματική ημερομηνία της 1ης Απριλίου- όπου εκτός από τα “ψέματα”, θα υποβληθούν και οι προσφορές για το διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού, όπως έχει ορίσει το ΤΑΙΠΕΔ.

(της Πέννυς Κούτρα, capital.gr)

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Τι πρόβλέπει το πενταετές της ΔΕΔΑ 2021-2025 για την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας – Μέσα στον επόμενο μήνα ξεκινούν τα έργα

Θήβα και Λιβαδειά είναι οι δύο μεγάλες πόλεις της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας που προβλέπεται να αναπτυχθεί/επεκταθεί...

10/04/2021

Τα “διδάγματα” της “Μήδειας” στην περίπτωση των Σποράδων – Τι μέτρα παίρνει ο ΔΕΔΔΗΕ για την ενεργειακή ασφάλεια των νησιών

Μέτρα για την ασφαλέστερη ηλεκτροδότηση των νησιών των Βορείων Σποράδων σχεδιάζει ο ΔΕΔΔΗΕ, έχοντας την αρνητική...

10/04/2021

Energy Weekly Review: Διαβάστε την εβδομαδιαία επισκόπηση της ενεργειακής επικαιρότητας από την ομάδα του energypress

Διαβάστε και σήμερα την εβδομαδιαία έκδοση του Energy Weekly Review που εκδίδει το Energypress και σας...

10/04/2021