Τιμολόγια χρήσης δικτύου μεταφοράς: Έρχεται μείωση για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και αύξηση στη Χαμηλή Τάση

Ενέργεια

10/05/2021, 8:00 πμ

Σε αλλαγές των τελών χρέωσης χρήσης δικτύου μεταφοράς για το έτος 2021 πρόκειται να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η Αρχή έχει ζητήσει γνώμη από τον ΑΔΜΗΕ σχετικά με τις δυνατότητες μείωσης των τελών που πληρώνουν οι βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης και οι πολύ ενεργοβόρες επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης (καταναλώσεις που υπερβαίνουν τις 13 GWh ετησίως).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει στείλει στη ΡΑΕ την εισήγησή του επί του θέματος, αφού πρώτα πραγματοποίησε μελέτη για την κατανομή των χρεώσεων συστήματος που εφαρμόζουν άλλοι Ευρωπαίοι Διαχειριστές.

Στην εισήγηση του ΑΔΜΗΕ, με βάση την οποία θα λάβει τις αποφάσεις της η Αρχή, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης των τελών για τις ενεργοβόρους βιομηχανίες Υψηλής και Μέσης Τάσης κατ΄ αντιστοιχία με αυτές που ισχύουν για μεγάλους καταναλωτές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία κ.λπ.

Το ακριβές ύψος της μείωσης, σύμφωνα με την πρόταση του ΑΔΜΗΕ, είναι συνδυασμός της κατανάλωσης και του συντελεστή φορτίου κάθε μεγάλου καταναλωτή. Η πρόταση λαμβάνει υπόψη της και τα οφέλη που προκύπτουν για την ευστάθεια του συστήματος από τη λειτουργία των μεγάλων καταναλωτών και σε ώρες μη αιχμής

Δεδομένου, ωστόσο, ότι το ετήσιο εγγυημένο έσοδο του ΑΔΜΗΕ δεν αλλάζει, η μείωση στα τιμολόγια των βιομηχανιών οδηγεί αυτόματα σε αύξηση των τιμολογίων για τους υπόλοιπους καταναλωτές, δηλαδή την υπόλοιπη Μέση Τάση και τη Χαμηλή Τάση.

Για τους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, προκειμένου να είναι «ουδέτερο» το τελικό έσοδο, μετά τις μειώσεις στις βιομηχανίες προκύπτει αύξηση της χρέωσης στα επίπεδα των δύο ευρώ τη μεγαβατώρα.

Η μείωση των τελών για τις βιομηχανίες είναι κατεύθυνση που έχει δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής για ελάφρυνση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας από το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι για την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2022, θα αλλάξουν και πάλι οι χρεώσεις χρήσης δικτύου, καθώς ο ΑΔΜΗΕ ετοιμάζει νέα μεθοδολογία κατανομής, η οποία βασίζεται σε νέα στοιχεία όσον αφορά τα μερίδια επί της κατανάλωσης ρεύματος που καλύπτουν οι καταναλωτές Υψηλής, Μέσης και Χαμηλής Τάσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα διάρθρωση των μεριδίων ευνοεί έτι περαιτέρω τους καταναλωτές μεγάλων φορτίων.

Πηγή: energypress.gr

Διαβάστε επίσης

Aramco: Συμφωνία «μαμούθ» $12 δισ. δολαρίων με την Κίνα και τα ΗΑΕ

Το κινέζικο Fund Silk Road και η Hassana Investment, που ελέγχεται από την κυβέρνηση της Σαουδικής...

20/06/2021

BOJ: «Χρηματοδοτεί» τις τράπεζες για την κλιματική αλλαγή

Τα σχέδιά της για την υιοθέτηση ενός ειδικού δανειοδοτικού προγράμματος που θα βοηθήσει τις τράπεζες να...

20/06/2021

Κύπρος: Σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο του νομοσχεδίου για ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας

Δημόσια Διαβούλευση επί του προσχεδίου νομοσχεδίου με τίτλο «ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων...

20/06/2021