Συνέντευξη του Δημάρχου Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά στο metalignitiki.gr για τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής

Δυτική Μακεδονία

22/06/2021, 7:58 πμ

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Πλακεντάς απαντάει στη Βάια Λαμπροπούλου σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα για την περιοχή της Εορδαίας , μιλάει για τα προβλήματα των πολιτών, τις πιθανές λύσεις και το όραμά του για τη μελλοντική πορεία της περιοχής. Η ανεργία,η πανδημία και οι επιπτώσεις της και οι βιώσιμες πηγές ενέργειας για την “επόμενη μέρα”  είναι οι βασικές προτεραιότητες του Δημάρχου Εορδαίας προκειμένου η περιοχή να ανακάμψει και να στηρίξει την ποιότητα ζωής των πολιτών της.

Η απολιγνιτοποίηση έχει δρομολογηθεί και οδηγεί σε προβληματικές καταστάσεις. Ποιες παρεμβάσεις  μπορούν να γίνουν από τη Δημοτική Αρχή ώστε να αμβλυνθούν προς όφελος των κατοίκων; 

Ο Δήμος Εορδαίας αν και διαφωνεί με την εσπευσμένη δρομολόγηση της απολιγνιτοποίησης, όλο αυτό το διάστημα έχει ρίξει το βάρος των προσπαθειών του στην προετοιμασία για ετοιμότητα κυρίως σε επίπεδο μελετών, έτσι ώστε να έχει ολοκληρωμένη πρόταση με έντονα αναπτυξιακό αποτύπωμα, την επόμενη ημέρα για την περιοχή μας.

Η Ανεργία στην περιοχή ήταν σε ποσοστά ανεβασμένα και τώρα φαίνεται να αυξάνονται κατακόρυφα. Ποιες λύσεις υπάρχουν;

Η αντιμετώπιση του σύνθετου προβλήματος της ανεργίας και ειδικά σε μια περιοχή η οποία επλήγη περισσότερο στην περίοδο της πανδημίας, όντας στο κατώφλι μιας νέας εποχής για αυτήν, είναι ζήτημα της κεντρικής εξουσίας. Η οποία υποχρεούται να δώσει την απαραίτητη στήριξη στους κατοίκους αυτής της περιοχής, ανακοινώνοντας ειδικά μέτρα και με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κυρίως μέσω του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Σχέδια  για τη διαχείριση των απαλλοτριωμένων εδαφών από τη ΔΕΗ  και τους επενδυτές της υπάρχουν που θα αποφέρουν  νέες  θέσεις εργασίας;

Αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να υποβληθεί στη διοίκηση της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και στον συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από πλευράς της Ελληνικής Κυβέρνησης. Πάγιο αίτημα του Δήμου Εορδαίας είναι η απόδοση των απαλλοτριωμένων εδαφών στους δήμους με εξορυκτική δραστηριότητα και η εκμετάλλευση αυτών από αγρότες.

Τι υπάρχει μετά τον λιγνίτη για την Εορδαία;

Ο λιγνίτης για εμάς είναι το Εθνικό καύσιμο ο οποίος για περισσότερα από 60 χρόνια-μέσω της εξορυκτικής δραστηριότητας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού- έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας, βοηθώντας παράλληλα στην εξωστρέφεια της εγχώριας βιομηχανίας, με αποτέλεσμα να καταστεί η ενέργεια ο βασικός παράγοντας αύξησης της παραγωγικότητας στην Ελλάδα. Θεωρούμε λοιπόν ότι το τέλος του δεν ήρθε ακόμα. Επαναλαμβάνουμε ότι με ορίζοντα μόλις 8 ετών για το οριστικό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, στη χώρα μας η ενεργειακή μετάβαση δεν θα είναι απλώς βίαιη, αλλά και καταστρεπτική για την τοπική οικονομία και κατά συνέπεια για το κατά κεφαλήν εισόδημα όλων των κατοίκων της περιοχής μας.

Οι ανεμογεννήτριες είναι η λύση στην ενεργειακή εξέλιξη της περιοχής;

Όχι. Και αυτό γιατί αφενός δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος της ανεργίας, αφετέρου δεν ενισχύουν το Α.Ε.Π. της περιοχής μας καθώς αυτοί που κερδίζουν είναι μόνο οι ιδιοκτήτες τους σε εξωτερικό και Ελλάδα.

Πως μπορεί ο δήμος να ωθήσει την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα;  Η κυβέρνηση έχει κάποιο συγκεκριμένο σχεδιασμό;

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί ένα από τα βασικά προτάγματα μας ως δημοτική αρχή στην Εορδαία. Ήδη σχεδιάζουμε την κατασκευή ταμιευτήρων νερού για άρδευση γεωργικών εκτάσεων καθώς και γεφυροπλαστιγγών σε περιοχές του δήμου μας με δυναμικές καλλιέργειες, έχουμε προχωρήσει σε έργα αγροτικής οδοποιίας και είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τους Αγροτικούς συνεταιρισμούς, ενισχύοντας παράλληλα τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες τους. 

Η Περιφερειακή αρχή έχει σταθεί συνοδοιπόρος στις ανάγκες των πολιτών και στις προτάσεις του δήμου;

Έως και σήμερα ναι. Αλλά όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας : « Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο.»

Ποια σειρά λαθών έφερε την έξαρση των κρουσμάτων στην Εορδαία και κατά πόσο επηρέασε αυτό την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της περιοχής;

Υπήρξε αναμφίβολα ελλιπής ιχνηλάτηση των επαφών στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ παρατηρήθηκε και από πλευράς ΕΟΔΥ μια ολιγωρία στην παρατήρηση του όλου φαινομένου, της μη βελτίωσης δηλαδή των επιδημιολογικών δεικτών, έτσι ώστε να δοθεί επιτέλους μία σοβαρή και εμπεριστατωμένη επιστημονική εξήγηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση μόνο οριζοντίων μέτρων,  γεγονός που οδήγησε τους πολίτες της περιοχής στα όρια της οικονομικής καταστροφής αλλά και στην διαταραχή της ψυχικής τους υγείας, την οποία αναπόφευκτα επέφερε  ο υποχρεωτικός εγκλεισμός. Σας θυμίζουμε ότι ο Δήμος Εορδαίας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά όταν αντιλήφθηκε ανακολουθία μεταξύ των αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και αυτών που υπήρχαν στις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

Ποια μέτρα πήρε ο Δήμος για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ποια σχέδια υπάρχουν για να καλυφθούν οι επιδράσεις σε οικονομικό επίπεδο μετά την πανδημία;

Ο Δήμος Εορδαίας επικέντρωσε τις προσπάθειες του αρχικά στην  ενημέρωση των πολιτών του, σε ότι είχε να κάνει με τα μέτρα πρόληψης και αποφυγής της διασποράς της COVID-19. Ακόμα σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων προχώρησε σε απολυμάνσεις των χώρων και σε προμήθειες απολυμαντικών καθώς και αντισηπτικών υλικών. Απολυμάνσεις επίσης πραγματοποιήθηκαν σε όλους τους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους του δήμου. Μέτρα ανακούφισης ιδιαίτερα των επιχειρήσεων που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, πάρθηκαν με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, με αντίστοιχες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και είχαν να κάνουν με απαλλαγές δημοτικών φόρων και τελών προς αυτούς.

Μεγάλο κεφάλαιο η επανεκκίνηση της κανονικότητας με την άρση των μέτρων από την πανδημία πως θα ανταπεξέλθουν οι καταστηματάρχες και οι έμποροι , πως θα κινηθούν οι πολίτες;

Με στήριξη της τοπικής αγοράς. Ο Δήμος Εορδαίας όπως προανέφερα ήδη έχει πάρει αποφάσεις απαλλαγών από δημοτικά τέλη και φόρους των πληγέντων επιχειρήσεων και εμπορικών καταστημάτων, ενώ εξετάζουμε και την περίπτωση ενίσχυσης με ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η ΒΙΟΠΑ είναι η μοναδική περιοχή που μπορεί να προσελκύσει επενδυτές. Είναι επενδυτές αυτών των δράσεων πανάκεια του οικονομικού ζητήματος της περιοχής;

Ασφαλώς και δεν αποτελεί πανάκεια ούτε κάποιου είδους μονόδρομο η προσέλκυση επενδυτών στο ΒΙΟΠΑ, αλλά σίγουρα αποτελεί μία εξαιρετική βάση για την δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων περαιτέρω ανάπτυξης, κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή είναι και το κύριο ζητούμενο στην περιοχής μας. Ειδικότερα σε ένα χώρο όπως το ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας (χώρος πρώην εργοστασίου ΑΕΒΑΛ), ο οποίος πληροί όλες τις προϋποθέσεις και διαθέτει πλείστα πλεονεκτήματα (ρυμοτομικό σχέδιο, πρόσβαση σε μεγάλες οδικές αρτηρίες, ευρύτητα χώρου, εγκαταστάσεις κ.λ.π.), έτσι ώστε να καταστεί πολύ ελκυστικός σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

 Η αξιοποίηση του για εμάς είναι ένα μεγάλο στοίχημα και για αυτό έχουμε προχωρήσει ήδη σε αιτήματα προς τον ΟΣΕ και τη ΓΑΙΟΣΕ, σε μια προσπάθεια να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή του δρομολογίου Πτολεμαΐδα-Αμύνταιο-Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, πετυχαίνοντας έτσι αφενός να καταστήσουμε τον εν λόγω χώρο ελκυστικότερο σε επενδυτές αλλά και επισκέπτες και αφετέρου να συνδέσουμε την ευρύτερη περιοχή με τον Λιμένα Θεσσαλονίκης, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε φάση αναβάθμισής του, βάζοντας σε άλλη τροχιά τις μεταφορές στο χώρο της Βορείου Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί νέα δυναμική στην αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής. Εδώ να τονίσουμε ότι η προσέλκυση επενδύσεων στο ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ασφαλώς και δεν μπορεί να θεωρηθεί το μοναδικό αντιστάθμισμα του αριθμού θέσεων εργασίας που θα χαθούν, λόγω της επικείμενης απολιγνιτοποίησης, όπου ασφαλώς πρέπει να υπάρξει μέριμνα και σχεδιασμός από την Κυβέρνηση. Ένας σχεδιασμός που αναμένουμε να μας κοινοποιηθεί με την ολοκλήρωση του Business Plan  που ετοιμάζει.

Η Βάια Λαμπροπούλου είναι Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στην Ψηφιακή Δημοσιογραφία του τμήματος  Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής ενημέρωσης του ΑΠΘ

Διαβάστε επίσης

Επίκαιρη ερώτηση της Π. Πέρκα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας με θέμα: «Χρηματοδότηση μετάβασης στις λιγνιτικές περιοχές και κατανομή πόρων»

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα,...

13/07/2021

Κοζάνη: Τι έδειξαν τα rapid tests στην κεντρική πλατεία

Σε τεστ γρήγορης ανίχνευσης αντιγόνων (rapid tests) για την covid19 υποβλήθηκαν 47 πολίτες, τη Δευτέρα 12...

13/07/2021