Στον «αέρα» το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου

Οικονομία

26/03/2021, 5:46 πμ

Διαψεύδουν σενάρια περί παρατεταμένου lockcdown έως τις 25 Απριλίου – Πάει πίσω το άνοιγμα σχολείων και εστίασης

Με την πορεία των κρουσμάτων αλλά και την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να είναι ασφυκτική η κάθε συζήτηση για άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων όχι μόνο έχει μπει στο συρτάρι αλλά είναι και ανεπίκαιρη. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα κυβέρνηση και επιστήμονες διέβλεπαν αυτή την εβδομάδα να έρχεται η κορύφωση της πανδημίας και να ξεκινά η περίοδος ύφεσης η οποία θα επέτρεπε να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω αποκλιμάκωση των μέτρων του lockdown. Ο αρχικός στόχος της 29ης Μαρτίου έχει εγκαταλειφθεί οριστικά και πώς θα γινόταν αλλιώς όταν τα κρούσματα παραμένουν σταθερά περισσότερα από 3.000 κάθε μέρα και οι διασωληνωμένοι αγγίζουν τους 700.

Η εξέλιξη αυτή μεταθέτει το όποιο άνοιγμα στις 5 Απριλίου, ωστόσο ακόμα και αυτή η ημερομηνία είναι υπό αμφισβήτηση από αρκετούς επιστήμονες οι οποίοι τονίζουν πως στο χρονικό αυτό διάστημα δεν θα έχουμε προλάβει να δούμε αποκλιμάκωση των αριθμών. Την ίδια ώρα, ωστόσο όλοι συμφωνούν πως οι αντοχές των πολιτών έχουν εξαντληθεί μετά από έναν χρόνο πανδημίας και το lockdown αυτό καθ’ αυτό δεν αποδίδει όσο θα έπρεπε.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβέρνηση και επιστήμονες συντείνουν στο γεγονός πως όποια απόφαση ληφθεί θα πρέπει να είναι αμετάκλητη. Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν χρειαστεί να καθυστερήσουμε μία ή δύο εβδομάδες για να ανοίξει το λιανεμπόριο θα πρέπει να διασφαλιστεί κατά κάποιον τρόπο πως δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα οδηγώντας για ακόμα μία φορά την οικονομική δραστηριότητα σε αναστολή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξήγησε ότι είναι ανώφελο να συζητάμε πότε θα ανοίξει, καθώς τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά. «Δεν έχει νόημα να συζητάμε να ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο νωρίτερα από τις 12 Απριλίου, είναι μαθηματικά αδύνατον» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως  ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης με ανάρτησή του στο Facebook  επανέφερε την πρότασή του για ελεγχόμενο άνοιγμα με στόχο τη μείωση της μετάδοσης, κάνοντας λόγο για αδιέξοδο. Σε σχόλιό του στην ανάρτηση του κ. Δερμιτζάκη, ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών του Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης ζήτησε αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας πως «δεν ρίχνουν λάδι στη φωτιά στην κορυφή του επιδημικού κύματος».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη

Δημόσιο: €7 δισ. για έργα ψηφιοποίησης – Δρομολογούνται 450 projects

Voucher 200 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα για laptop και tablet – Αυξήθηκαν οι δικαιούχοι

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Ένας πλήρης οδηγός για πολίτες και μηχανικούς με 98 ερωτήσεις – απαντήσεις

Πηγή: newmoney.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

e-ΕΦΚΑ: Περισσότερες από 10 ηλεκτρονικές υπηρεσίες για λογιστές και φοροτεχνικούς

Οι υπηρεσίες αυτές εντάσσονται στις 45 συνολικά ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει ο e-ΕΦΚΑ Πάνω από 10...

10/04/2021

Γεωργιάδης: Ζήτησα το «άνοιγμα» των εμπορικών κέντρων – Ειδική ενίσχυση για γυμναστήρια

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τα κέντρα αισθητικής, την εστίαση και τις εκκλησίες «Το θέμα του...

10/04/2021

Γεωργιάδης: Τις επόμενες ώρες σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

Ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι όσοι λίγοι αντιδρούν σήμερα είναι χωρίς λόγο και εκείνοι που το...

10/04/2021