Στο 1 δισ. το άμεσο ιατρικό κόστος της πανδημίας για την Ελλάδα

Οικονομία

15/05/2021, 3:34 μμ

Το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα δεν είναι το κόστος νοσηλείας, ή αντιμετώπισης των κρουσμάτων, αλλά οι επιπτώσεις στην οικονομία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας, Γιάννη Κυριόπουλος

Οι νοσηλείες, τα τεστ και η ενημέρωση του κοινού το τελευταίο 12μηνο, κόστισε στη χώρα μας περίπου 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Οικονομικών της Υγείας (ΕΣΔΥ) και πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας, Γιάννη Κυριόπουλο.

Σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM αναφέρει ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα, έχει επιπλέον δαπανηθεί περισσότερο από ένα δισ, το οποίο αφορά στο έμμεσο κοινωνικό κόστος από την απώλεια της παραγωγής και της παραγωγικότητας, λόγω απουσίας από την εργασία.

Το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα δεν είναι το κόστος νοσηλείας, ή αντιμετώπισης των κρουσμάτων. Κυρίως είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι της χώρας, -τεχνολογικοί και ανθρώπινοι- δεν δουλεύουν πλήρως. Αυτό ρίχνει την παραγωγή και έχει επιπτώσεις. Ήδη εμείς έχουμε χάσει 20 δισ, περίπου 12 % του ΑΕΠ, λέει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, εξηγώντας ότι αυτή είναι η εκτίμηση του, των διεθνών οργανισμών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με βάσει τα στοιχεία που παραθέτει το 15% αυτών που προσβάλλονται από τον ιό, εισάγονται στα νοσοκομεία, είτε σε απλή κλίνη, όπου το κόστος εκτιμάται στις 9.000 ευρώ, είτε σε ΜΕΘ, όπου το κόστος υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ (η κάθε νοσηλεία).

Ο κ. Κυριόπουλος αναφέρεται ακόμη στο θέμα της πατέντας, στον «πόλεμο» των εμβολίων, ενώ για την έκβαση της επιδημίας εκτιμά ότι θα υπάρξουν διακυμάνσεις και ο ιός είναι πιθανόν να ελεγχθεί από το Φθινόπωρο και μετά. Η εκρίζωση του όμως θα πάρει χρόνο. «Δηλαδή θα έχουμε κρούσματα και στα επόμενα χρόνια, αλλά θα είναι μία εικόνα όπως αυτή που έχουμε με τη γρίπη».

Διαβάστε ακόμα

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για επιδότηση γυμναστηρίων και παιδότοπων

Non Dom: «Εργαστείτε στην Ελλάδα χωρίς τεκμήρια, με μισό φόρο»

e-ΕΦΚΑ: Τα 11 πιστοποιητικά για μισθωτούς που δεν απαιτούν μετακίνηση

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης

Καύσιμα: Η αύξηση και η πτώση της αγοράς το 2020

Η διακίνηση σούπερ αμόλυβδης εμφανίζει σημαντική ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 34,8% Μεγάλη πτώση σημείωσε η...

23/06/2021

Κοινωνικός τουρισμός: Πότε λήγει η προθεσμία για αιτήσεις μετά την παράταση – Οι δικαιούχοι (vid)

Την Πέμπτη 24 Ιουνίου και ώρα 23:59 λήγει η προθεσμία για αιτήσεις – Που μπορείτε να...

23/06/2021

Χατζηδάκης: Πειθαρχικός έλεγχος σε 10 περιπτώσεις ακραίας ταλαιπωρίας πολιτών

Απίστευτα περιστατικά με τον υπουργό να ξεκαθαρίζει ότι «δεσποτικές συμπεριφορές υπαλλήλων δεν γίνονται ανεκτές» Πειθαρχικό έλεγχο...

22/06/2021