Ρωσία: Να τηρηθούν όλοι οι κανόνες ναυσιπλοΐας για τον Nord Stream-2

Ενέργεια

03/04/2021, 10:39 μμ

Η Ρωσία αναμένει «να τηρηθούν αυστηρά» όλοι οι κανόνες που διέπουν την ασφάλεια των διελεύσεων στην θάλασσα, στην θαλάσσια περιοχή στην οποία κατασκευάζεται ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream-2 δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό, σε μια στιγμή που εντείνονται οι ανησυχίες για την κατασκευή του έργου.

«Φυσικά, ξεκινάμε από το ότι όλοι οι αντίστοιχοι κανόνες της ναυσιπλοΐας θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά», δήλωσε ο Γκρουσκό στο πρακτορείο TASS.«Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι το έργο αυτό ανταποκρίνεται στα συμφέροντα ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, και θα αντιμετωπισθεί με τον τρόπο που πρέπει και όχι με εκείνο που προσπαθεί να επιβάλει στους Ευρωπαίους η Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Γκρουσκό.

Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Μόσχα είναι πεπεισμένη για το ότι το έργο της κατασκευής του αγωγού θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021 και ελπίζει ότι δεν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε ενέργειες παρεμπόδισης της κατασκευής του αγωγού, ο οποίος τόνισε ότι θα αποτελέσει ένα σύμβολο της ισχυρής και υγιούς ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Nord Stream 2 AG, διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, είχε ανακοινώσει χθες ότι παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών στη θαλάσσια περιοχή που πραγματοποιούνται εργασίες τοποθέτησης του αγωγού.

Ο Αντρέι Μίνιν, βασικό στέλεχος της διαχειρίστριας εταιρείας Nord Stream 2 AG είχε δηλώσει ότι το έργο έχει γίνει στόχος «συστηματικών προκλήσεων από ξένα πολεμικά και μη πλοία», και πως οι ενέργειες αυτές έχουν προκλητικό χαρακτήρα και μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον αγωγό.

Ο αγωγός που παρακάμπτει την Ουκρανία και έχει στόχο να διπλασιάσει την χωρητικότητα του μεταφέροντας υποθαλάσσια το ρωσικό φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Γερμανία έχει βρεθεί στο επίκεντρο διένεξης μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, η οποία επέβαλε κυρώσεις στις κατασκευάστριες εταιρείες.

Σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream 2 AG, ο αγωγός έχει ολοκληρωθεί κατά 95% και απομένουν να κατασκευασθούν περίπου 121 χιλιόμετρα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε δηλώσει σε συνέντευξή του την Κυριακή, ότι εναπόκειται τελικά σε εκείνους που κατασκευάζουν τον αγωγό Nord Stream 2 εάν θα ολοκληρώσουν την κατασκευή του παρά την αντίθεση της Ουάσιγκτον.

Ενάντια στην κατασκευή του αγωγού τάσσονται ενεργά οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουκρανία και οι χώρες της Βαλτικής, οι οποίες φοβούνται ότι με την κατασκευή του αγωγού θα ενισχυθεί η επιρροή της Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Γερμανίας υποστηρίζει την κατασκευή του.

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Νέο έργο για τη LONGi στην Ολλανδία σε συνεργασία με την PowerField

Η κινεζική LONGi ανακοίνωσε συνεργασία με την PowerField, εταίρο της στην Ολλανδία, για την ανάπτυξη 15,49...

20/04/2021

Την έναρξη της εβδομάδας ενέργειας κήρυξε στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κήρυξε σήμερα την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών,...

20/04/2021

Στη Διαύγεια η ΚΥΑ για την διαδρομή και εγκατάσταση του αγωγού και του FSRU στην Αλεξανδρούπολη

Στην πλατφόρμα της Διαύγεια αναρτήθηκε η κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και...

20/04/2021