Πτώση στον τζίρο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας το 2020

Οικονομία

13/04/2021, 2:21 πμ

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, η μείωση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν μέρος των απωλειών δεν καλυπτόταν από την παραγωγή ειδών προστασίας για τον κορωνοϊό

Πτωτική πορεία ακολούθησαν το 2020 τα οικονομικά μεγέθη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, αφού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού μειώθηκαν σημαντικά ζήτηση και παραγωγή, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ).

Η μείωση, θα καταγραφόταν ακόμη μεγαλύτερη, «εάν μέρος των απωλειών δεν καλυπτόταν από την παραγωγή ειδών προστασίας για τον Covid-19».

Ειδικότερα, το 2020 υποχώρησε κατά 17,7% ο κύκλος εργασιών στην ένδυση και κατά 9,3% στην κλωστοϋφαντουργία, με την παραγωγή να παρουσιάζει πτώση κατά 24% και 11% αντίστοιχα. Πτώση κατά 24,4% κατέγραψαν πέρυσι οι λιανικές πωλήσεις και υποχώρηση εμφάνισαν οι εξαγωγές ένδυσης κατά 14,1% και κλωστοϋφαντουργίας κατά 12,9%.

Μείωση κατά 13,8% εμφάνισαν πέρυσι οι εισαγωγές ενδυμάτων στην Ευρώπη, ενώ αντίθετα, αυξήθηκαν κατά 58% αυτές των κλωστοϋφαντουργικών ειδών. «Μόνο για τις χειρουργικές μάσκες, η Ευρώπη εισήγαγε από την Κίνα προϊόντα αξίας 20 δισ. ευρώ πέρυσι, από 1 δισ. ευρώ το 2019», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όσον αφορά την απασχόληση, η μείωση διαμορφώθηκε στο 6,6% στην ένδυση και στο 2,2% στην κλωστοϋφαντουργία και σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ «η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν απέδιδαν τα μέτρα που έλαβαν οι περισσότερες χώρες για στήριξη των εργαζομένων».

Διαβάστε ακόμη

Αναπτυξιακός: Επενδυτικά σχέδια άνω των 2 δισ. για την «ανάφλεξη» των τοπικών οικονομιών

Μικρολίμανο: Πώς θα μεταμορφωθεί η γραφική περιοχή μετά την ανάπλαση

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Εγκρίθηκαν 12.579 αιτήσεις με συνολικό προϋπολογισμό €308.893.489

 

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης

Επιστρεπτέες: Οι τρεις δυνατότητες που δίνονται στους δικαιούχους για την αποπληρωμή

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με...

16/05/2021

Τα «γεράκια» θέλουν να περιορίσουν το τύπωμα χρήματος

Οι χώρες του σκληρού πυρήνα θα αρχίσουν να πιέζουν την ΕΚΤ να περιορίσει τις αγορές ομολόγων...

16/05/2021

Γιάννης Οικονόμου: Πρότυπα ψηφιακά αγροκτήματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα παντού στη χώρα

Ο πρωτογενής τομέας λειτουργεί με όρους παρελθόντος γιατί δεν υπάρχουν οι ψηφιακές δεξιότητες στη μεγάλη πλειοψηφία...

15/05/2021