Πρωτιά της Νορβηγίας στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας

Ενέργεια

08/02/2021, 10:19 μμ

Στο εξωτερικό προώθησε η Νορβηγία το 1/5 της παραγομενης ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να καταστεί ο νούμερο «1» εξαγωγέας ενέργειας στην Ευρώπη, υπερσκελίζοντας τη Γαλλία.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνδέεται με την εκρηκτική άνοδο της παραγωγής στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τα οποία «ανέβασαν» ρυθμούς προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα υπερχείλισης φραγμάτων, ως αποτέλεσμα του ασυνήθιστα βροχερού β’ εξαμήνου.

Από την άλλη πλευρά, τα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας, στα οποία παράγεται το μεγαλύτερος μέρος της γαλλικής ηλεκτρικής ενέργειας, κλήθηκαν να διαχειριστούν μια σειρά προβλημάτων -απόρροια των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

protia-tis-norvigias-stis-exagoges-ilektrikis-energeias0

Αποτέλεσμα ήταν οι ενεργειακές εξαγωγές της Νορβηγίας να βρεθούν στο β’ εξάμηνο του 2020 στην πρώτη θέση με συνολικά 14 terawatt -έναντι 11,6 της Γαλλίας, 10,1 της Σουηδίας και 9,3 της Γερμανίας.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η πρωτιά της Νορβηγίας επιτεύχθηκε σε μια περίοδο αυξημένων εγχώριων αναγκών, καθώς ολοένα και περισσότεροι τομείς της οικονομίας στρέφονται προς την ηλεκτρική ενέργεια, η οποία παράγεται με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέντε εκατομμύρια Νορβηγοί καταναλώνουν ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας όσο 10 εκατομμύρια Σουηδοί.

(moneyreview.gr)
 

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Ταμείο Ανάκαμψης: Είναι αρκετό;

Ταμείο Ανάκαμψης: Ένα βήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατεύθυνση να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων. Είναι...

26/02/2021

Επένδυση σε αποθήκευση ενέργειας

Σε μία ακόμη εντυπωσιακή επενδυτική πρωτοβουλία προχώρησε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, καταθέτοντας σειρά αιτήσεων στη ΡΑΕ για...

26/02/2021

Διπλασιασμό της ζήτησης LNG εντός 20ετίας προβλέπει η Shell

Η παγκόσμια ζήτηση για LNG ενδέχεται να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια στα 952 δις....

26/02/2021