Προσωρινές συντάξεις: Εντός 2 μηνών η καταβολή έως €384 σε εν αναμονή συνταξιούχους

Οικονομία

16/02/2021, 8:26 πμ

Ακόμα και με υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για να συντομευθούν οι διαδικασίες

αυτοματοποιημένες διαδικασίες, ακόμα και με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης και τις ελάχιστες προϋποθέσεις θα χορηγείται η προκαταβολή έναντι σύνταξης ύψους 360 έως 384 ευρώ στους ασφαλισμένους που αποχωρούν από την εργασία, την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Οι νέοι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν στο εξής αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια για να λάβουν το βοήθημα που αποτελεί ένα πρώτο μέτρο ανακούφισης στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για την επίσπευση της απονομής των συντάξεων.

Σύμφωνα με την σχετική τροπολογία, που προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, το μέτρο θα εφαρμοστεί τόσο στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν μετά την έναρξη ισχύος της όσο και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινή απόφαση συνταξιοδότησης.

Δηλαδή οι περίπου 70.000 ασφαλισμένοι που περιμένουν στην ουρά για 3-4 χρόνια ίσως και περισσότερα,  χωρίς προσωρινή σύνταξη η άλλο εισόδημα θα λάβουν το ποσό της προκαταβολής αφενός με γρήγορες, εν πολλοίς αυτοματοποιημένες διαδικασίες, αφετέρου αναδρομικά από το χρόνο που κατέθεσαν την αίτηση συνταξιοδότησης. Η προκαταβολή αυτή θα δίνεται είτε βάσει των στοιχείων που τηρούνται στον e-ΕΦΚΑ, είτε με υπεύθυνη δήλωση για να συντομευθούν οι προθεσμίες. Στόχος του υπουργείου είναι εντός δύο μηνών να αρχίσουν να καταβάλλονται οι προκαταβολές.

Οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικό αίτημα στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr. Δηλαδή θα κληθούν να δηλώσουν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και ΙΒΑΝ στην πλατφόρμα που θα ανοίξει αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, για να λάβουν την παροχή και τα αναδρομικά της.

Όπως προβλέπει η σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά σε θέματα μισθολογίου και ανθρωπίνου δυναμικού της ΑΑΔΕ, το ποσό θα πιστώνεται κάθε μήνα στο λογαριασμό τους έως το τέλος του μήνα έκδοσης της προσωρινής απόφασης συνταξιοδότησης ή, όπου δεν προβλέπεται, έως το τέλος του μήνα έκδοσης οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης.

Το υπουργείο Εργασίας έχει αποσαφηνίσει ότι δεν καταργείται η προσωρινή σύνταξη, ούτε μειώνεται το ποσό που θα λαμβάνει ο ασφαλισμένος, πριν από την έκδοση της οριστικής σύνταξής του.

Σύμφωνα με την τροπολογία, δύο θα είναι οι βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της προκαταβολής. Η ηλικία και τα έτη ασφάλισης. Μάλιστα, στο τελικό κείμενο δεν προβλέπεται χαμηλότερη προκαταβολή ύψους 345 ευρώ για τους εν αναμονή συνταξιούχους με 15 αντί 20 χρόνια ασφάλισης. Αντίθετα χαμηλότερο ποσό προκαταβολής ύψους 360 ευρώ προβλέπεται μια συνταξιούχους κάτω των 62 ετών.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

«Κορωνοχρέη», αναστολές και Συν-Εργασία: Τι προβλέπεται για «πάγωμα» και παρατάσεις

Iσχυρό ενδιαφέρον για τους δύο Πύργους της Lamda Development στο Ελληνικό

ΙΟΒΕ: Πιο αισιόδοξες οι βιομηχανίες για να τρέξουν επενδυτικά προγράμματα φέτος

Πηγή: newmoney.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Με προϋπολογισμό €1 δισ. έρχεται το τρίτο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 80.000 κτιρίων – Νέα κριτήρια αξιολόγησης...

07/03/2021

Αυξήθηκαν οι εκδόσεις στεγαστικών δανείων το 2020 (πίνακας)

Σε αύξηση της ιδίας συμμετοχής οδήγησε η πανδημία τους δανειολήπτες Τα τραπεζικά ιδρύματα από το 2019...

07/03/2021

Αναδρομικά στις κύριες συντάξεις: Πότε θα καταβληθούν στους δικαιούχους (vid)

Πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις – Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση που έφτασε...

06/03/2021