Πόθεν έσχες: Αυστηρά πρόστιμα ή και φυλάκιση για την εκπρόθεσμη δήλωση

Οικονομία

25/03/2021, 11:45 μμ

Πότε λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των δηλώσεων

Αυστηρά θα είναι τα πρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης για το Πόθεν Έσχες, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο φυλάκισης.

Η κατάθεση των δηλώσεων θα πρέπει να γίνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα pothen.gr, ενώ η προθεσμία λήγει την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021.

Σε περίπτωση καθυστέρησης υποβολής έως και 30 μέρες, η δήλωση γίνεται δεκτή από το σύστημα μόνο αφού καταβληθεί ηλεκτρονικό παράβολο 200 ευρώ.

Για την περίπτωση καθυστέρησης άνω των 30 ημερών, η υποβολή της δήλωσης θα γίνεται δεκτή μετά την καταβολή ηλεκτρονικούς παραβόλου 800 ευρώ.

Για τους υπόχρεους που δεν υποβάλουν δήλωση μετά την πάροδο 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας ή υποβάλουν δήλωση ελλιπή ή ανακριβή, η ποινή μπορεί να είναι φυλάκιση και πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Ανακριβείς θεωρούνται και οι δηλώσεις που περιλαμβάνουν στοιχεία ή επαύξηση των στοιχείων που δεν δικαιολογείται από τα νομίμως αποκτηθέντα εισοδήματα. Αν στόχος είναι η απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου αξίας άνω των 30.000 ευρώ, ο υπόχρεος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 έως 500.000 ευρώ.

Όσοι καλούνται για έλεγχο αλλά δεν ανταποκρίνονται, επιβαρύνονται με πρόστιμο από 50 έως 300 ευρώ, το οποίο εισπράττεται κατά τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Ποινικές εθύνες υπέχουν και οι σύζυγοι που παραλείπουν να καταθέσουν δήλωση Πόθεν Έσχες. Ο έλεγχος των στοιχείων της δήλωσης γίνεται σε διάστημα πέντε ετών από τη λήξη του έτους υποβολής, ενώ σε περίπτωση ποινικών αδικημάτων μπορεί να διενεργηθεί κατ’ εξαίρεση, μέχρι τη συμπλήρωση της ποινικής παραγραφής.

Στην περίπτωση που η δήλωση γίνεται για πρώτη φορά, οι υπόχρεοι θα πρέπει να επιλέξουν την ένδειξη Αρχική Δήλωση 2020.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Κι όμως, το ράλι για τις Ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχει τελειώσει

Οικογένεια Φίλιππου Νιάρχου: Οι business των «χρυσών» γόνων

ΟΑΕΔ: Έως €710 μισθός στο νέο πρόγραμμα για ανέργους – Οι δικαιούχοι

 

Πηγή: newmoney.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Μέτρα στήριξης εργαζομένων που μένουν σε… αναμονή

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με...

08/05/2021

Eπίδομα παιδιού: Ανοιχτή η πλατφόρμα για αιτήσεις – Πότε πληρώνεται η επόμενη δόση

Προϋπόθεση για την χορήγηση του επιδόματος παιδιού είναι η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να...

08/05/2021

Χρήστος Σταϊκούρας: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές ανά πρόγραμμα προς τις επιχειρήσεις (vid)

Επιστρεπτέα7: Πληρωμές σε 20.359 δικαιούχους και ακολουθεί νέος γύρος – Επιβεβαίωση Newmoney.gr για τα “χιλιάρικα” της...

08/05/2021