Παραγωγή μπαταριών από την Volvo και τη Northvolt

Ηλεκτροκίνηση

25/06/2021, 4:57 μμ

Το Volvo Car Group προτίθεται να συνάψει κοινοπραξία με την κορυφαία σουηδική εταιρεία μπαταριών Northvolt, για την εξέλιξη και την παραγωγή πιο βιώσιμων μπαταριών, προσαρμοσμένων στις ανάγκες τροφοδοσίας της επόμενης γενιάς αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων Volvo και Polestar.

Ως πρώτο βήμα για την κοινοπραξία, οι δύο εταιρίες στοχεύουν να ιδρύσουν ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη Σουηδία.

Η επικείμενη κοινοπραξία θα αποφέρει επίσης ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών (gigafactory) στην Ευρώπη, με δυναμικό έως και 50 γιγαβατωρών (GWh) ανά έτος. Η παραγωγή σχεδιάζεται να ξεκινήσει το 2026.

Όπως προβλέπουν τα πλάνα, το Volvo Car Group προσδοκά να προμηθεύεται μπαταρίες 15 GWh ανά έτος από το υπάρχον εργοστάσιο μπαταριών της Northvolt που βρίσκεται στη Skelleftea, στη Σουηδία, ξεκινώντας από το 2024.

Μαζί με συμφωνίες για προμήθεια μπαταριών που έχουν ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα, η συνεργασία με τη Northvolt θα καλύψει την ανάγκη για προμήθεια μπαταριών στην Ευρώπη, η οποία οδηγεί τα φιλόδοξα σχέδια της Volvo Cars για την ηλεκτροκίνηση. Μέχρι τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας, η Volvo Cars σχεδιάζει το 50% των πωλήσεών της να προέρχεται από αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ έως το 2030 στόχος της είναι να διαθέτει μόνο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σήμερα, η παραγωγή μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του Volvo Car Group αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο τμήμα των συνολικών εκπομπών άνθρακα ανά αυτοκίνητο. Η συνεργασία με την Northvolt, ηγετική δύναμη στη βιώσιμη παραγωγή μπαταριών, και η παραγωγή μπαταριών κοντά στις ευρωπαϊκές μονάδες παραγωγής των αυτοκινήτων του, θα δώσουν τη δυνατότητα στο Volvo Car Group να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αντιστοιχεί στην προμήθεια μπαταριών και την παραγωγή των αυτοκινήτων του στο μέλλον.

«Σε συνεργασία με τη Northvolt, θα διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό με υψηλής ποιότητας και μεγαλύτερης βιωσιμότητας μπαταρίες για τα αμιγώς ηλεκτρικά μας αυτοκίνητα», δηλώσε ο Hakan Samuelsson, CEO του Volvo Car Group και πρόσθεσε: «Η στενή συνεργασία με τη Northvolt θα μας επιτρέψει επίσης να ενισχύσουμε τις in-house δυνατότητές μας στο πεδίο της εξέλιξης».

Σύμφωνα με τα σχέδια, το νέο «gigafactory» θα τροφοδοτείται με ενέργεια που θα προέρχεται στο σύνολό της από ανανεώσιμες πηγές και αναμένεται να απασχολεί περίπου 3.000 άτομα. Εκκρεμεί η απόφαση για τον τόπο εγκατάστασής του. Το πρώτο αυτοκίνητο το οποίο θα εφοδιάζεται με μπαταρίες που αποτελούν καρπό της κοινοπραξίας θα είναι ο ηλεκτροκίνητος διάδοχος του best seller της Volvo Cars, XC60.

Η συνεργασία με τη Northvolt είναι κλειδί για τη φιλοδοξία της Volvo Cars να γίνει ηγέτης στην κατηγορία των premium ηλεκτρικών αυτοκινήτων και να διαθέτει μόνο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως το 2030. Αντιπροσωπεύει επίσης ένα σημαντικό βήμα για την επέκταση της ανταγωνιστικότητας του Volvo Car Group όσον αφορά την in-house ανάπτυξη, μαζί με τη σύναψη συνεργασιών με πραγματικούς τεχνολογικούς ηγέτες.

Όσον αφορά την Polestar, η συνεργασία ενισχύει περαιτέρω τις φιλοδοξίες της για ανάπτυξη στην Ευρώπη και υπογραμμίζει τη δέσμευσή της στο project Polestar 0, με στόχο τη δημιουργία ενός πραγματικά ουδέτερού κλιματικά αυτοκινήτου έως το 2030.

«Η in-house εξέλιξη τεχνολογίας μπαταριών επόμενης γενιάς μαζί με τη Northvolt θα μας επιτρέψει να σχεδιάσουμε μπαταρίες ειδικά για οδηγούς Volvo και Polestar», πρόσθεσε ο Henrik Green, Επικεφαλής Τεχνολογίας στη Volvo Cars.

Η Volvo Cars θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για το μελλοντικό της τεχνολογικό σχέδιο δράσης στο Volvo Cars Tech Moment που θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου.

Η συνεργασία και η κοινοπραξία υπόκεινται σε τελικές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες ανάμεσα στα δύο μέρη, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από το διοικητικό συμβούλιο.

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Πηγή: newsauto.gr

Διαβάστε επίσης

Η Audi θα διατηρήσει τη Singleframe μάσκα και στα ηλεκτρικά της

Το γνώριμο σχεδιαστικό στυλ και κυρίως η χαρακτηριστική μάσκα της Audi θα παραμείνουν βασικά στοιχεία της...

02/08/2021

Φθηνό ηλεκτρικό τριθέσιο με 450 χλμ. αυτονομίας

Εμπνευστής του βαν είναι ο Τούρκος σχεδιαστής, Murat Gunak που μεταπήδησε από τη Mercedes στην TOGG....

02/08/2021

Ερχονται άμεσα 10.000 φορτιστές σε όλη την Ελλάδα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για ακόμη μία φορά ανακοίνωσε πως η επιδότηση για την αγορά...

02/08/2021