Πανστρατιά για την αύξηση της αυτονομίας των ηλεκτρικών

Ηλεκτροκίνηση

17/07/2021, 12:39 πμ

Μεγάλη εταιρεία κατασκευής κλιματιστικών ισχυρίζεται πως εξέλιξε ψυκτικό μέσο μπαταριών που «ξεκλειδώνει» 100 χλμ. αυτονομίας.

Στη μάχη για την αύξηση της αυτονομίας των ηλεκτρικών έχουν ριχθεί οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με στόχο να τα καταστήσουν πιο θελκτικά στο αγοραστικό κοινό.

«Εχθρό» της αυτονομίας αποτελεί η θέρμανση και η ψύξη της καμπίνας των επιβατών, μιας και απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ενέργειας, οι οποίες αντλούνται από την μπαταρία. Ως εκ τούτου, η ενίσχυση της αποδοτικότητας των εν λόγω συστημάτων θα αύξανε σημαντικά τα χιλιόμετρα που θα μπορούσαν να διανύσουν τα ηλεκτρικά με μια φόρτιση.

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση καταθέτει η γνωστή εταιρεία κατασκευής αποδοτικών κλιματιστικών μονάδων Daikin. Ο λόγος για ένα ψυκτικό μέσο για την μπαταρία που αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025 και υπόσχεται αύξησης της αυτονομίας των ηλεκτρικών έως 50%. 

Σύμφωνα με το Nikkei Asia, το νέο ψυκτικό μέσο έχει σημείο βρασμού -40 °C, το οποίο είναι κατά 10 με 15 °C χαμηλότερο από το προϊόν που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές ηλεκτρικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, η συμπίεση του προϊόντος της Daikin απαιτεί λιγότερη ενέργεια.

Η εταιρεία πιστεύει πως η αυτονομία των 200 χλμ. ενός ηλεκτρικού που κινείται εντός μιας ιαπωνικής πόλης με ενεργοποιημένο το σύστημα κλιματισμού, μέσω του ψυκτικού μέσου της μπορεί να αυξηθεί κατά 100 χλμ.

H Daikin έχει αναπτύξει το προϊόν και το μόνο που απομένει είναι να ληφθεί η απαραίτητη έγκριση από τον διεθνή οργανισμό S.A.E. (Society of Automotive Engineers).

Η τιμή του προϊόντος δεν έχει οριστεί, με την Daikin να αναφέρει πως πρέπει να προηγηθεί μια έρευνα αγοράς. Αυτή τη στιγμή, το ψυκτικό μέσο μπαταριών που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι κατασκευαστές ηλεκτρικών είναι των εταιρειών Honeywell και Chemours και κοστίζει 228 ευρώ (ανά όχημα).

Δεδομένου, λοιπόν, πως το προϊόν της Daikin υπόσχεται επιπλέον 100 χλμ. αυτονομίας, δεν αποκλείεται να είναι κατά πολύ ακριβότερο από τα υπάρχοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ακόμη και τα muscle cars γίνονται ηλεκτρικά
Audi: Με τρία νέα ηλεκτρικά στο Μόναχο (+video)
Ποια ηλεκτρικά αυτοκίνητα αγοράζουν οι Έλληνες;

 

 

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Πηγή: newsauto.gr

Διαβάστε επίσης

Τα Tesla δείχνουν και Disney+

Tesla: Νέες αναβαθμίσεις/ενημερώσεις. Η εταιρεία κυκλοφόρησε μια ενημέρωση λογισμικού (την 2021.24), η οποία περιλαμβάνει μια ποικιλία...

31/07/2021

Peugeot e-208: Ιδανικό μέσα στην πόλη

Το Peugeot e-208 γνωρίζει μεγάλη ζήτηση στην ευρωπαϊκή – αλλά και ελληνική –  αγορά, φιγουράροντας στις...

30/07/2021

Οι τιμές του Audi Q4 e-tron Sportback στην Ελλάδα

Το Audi Q4 e-tron Sportback είναι το πρώτο ηλεκτρικό SUV της μάρκας στην compact κατηγορία. Παίρνει...

30/07/2021