Π. Πέρκα: «Τα 24 σημεία της ΝΔ για το Ελληνικό μας επιβεβαιώνουν. Εμείς ολοκληρώσαμε αναβλητικές αιρέσεις της σύμβασης και η ΝΔ μετράει συζητήσεις και τροπολογίες που τροποποιούν τις τροπολογίες τους» (video)

Δυτική Μακεδονία

24/03/2021, 6:27 μμ

Δευτερολογία της Βουλευτή Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας Π. Πέρκα ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διανομή του Ελληνικού – τη σύσταση του δικαιώματος επιφανείας και λοιπές συναφείς ρυθμίσεις

Φτάσαμε στο τέλος μιας κουβέντας, όπως είπε και ο κ. Υπουργός, παραγωγικής. Εγώ θα συμφωνήσω σε ό,τι αφορά στις Επιτροπές. Νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να αποκτηθεί μία κουλτούρα διαλόγου και μέσα στο Κοινοβούλιο, που να ξεφεύγει από τον λαϊκισμό απόπου κι αν προέρχεταιΤο λέω πολύ καθαρά.

Χθες, αντιθέτως, εγώ έφυγα με μια πολύ δυσάρεστη αίσθηση γιατί για να μιλήσουμε -δεν λέω να συμφωνήσουμε, είναι αδύνατον- αλλά να συμφωνήσουμε σε τι διαφωνούμεΔεν μπορεί να γίνει αποδεκτό τι έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά συνεχίζει η ΝΔδεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι εκεί διαφωνούμε ή ότι στο άλλο συμφωνούμε; Δεν μπορώ να καταλάβω τους Βουλευτές σας, όπως ακούσαμε και σήμερα, που μιλούσαν για απραξία, προσχώματα, «οΣΥΡΙΖΑ κολλάει το Ελληνικό»Αυτά που λέγατε όταν ήσασταν αντιπολίτευση. Εδώ μιλάμε για πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Καταρχήν θα έλεγα ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο για σας, την κυβέρνηση και τους Υπουργούς, να μην καταθέτετε χαρτιά. Θα τα σχολιάσω λίγο αυτά, δεν γίνεται. Το πρώτο χαρτί που κατατέθηκε είχε 24 σημεία-δράσεις σε 20 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τηΝΔ. Γέλασα στην αρχή, πραγματικά γέλασα γιατί εγώ μιλάω για 8 αναβλητικές αιρέσεις που από κάτω κρέμονται πολλές διοικητικές πράξειςόταν φεύγουν 60 φορείς, φανταστείτε πόσες πράξεις γίνονται. Ή όταν γίνεται συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησηςπόσες συνεδριάσεις και πόσα πρακτικά ή όταν γίνεται συζήτηση στο ΣτΕδεν μιλάμε γι αυτά.. Εδώ λέει: «Δημοσίευση σε ΦΕΚ της Κτηματολόγιο ΑΕ», φανταστείτε «Ενέργειες για την απομάκρυνση υφιστάμενων δημόσιων και ιδιόκτητων στο ακίνητο»όταν δεν είχε μείνει σχεδόν τίποτα! «Συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ»αυτές είναι οι δράσειςΑλλά έχει και μίαη οποία, δεν ξέρω, γράφετε, δεν τα διαβάζετε; «Έναρξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση άδειας λειτουργίας Καζίνο»αυτή έγινε τον Φλεβάρη του 2019. Από πότε νομίζετε ότι είστε κυβέρνηση; Και μέχρι πότε φυσικάΟι 24 δράσεις σας δεν υπάρχουν. Δεν είναι δράσεις επιπέδου ξεμπλοκαρίσματος, όπως κάνουν οι αναβλητικές αιρέσεις. Μια αναβλητική αίρεση είναι αυτό το νομοσχέδιο.

Δύο κτίσματα γκρεμίστηκαν και δεν ντράπηκε ο κ. Γεωργιάδης να μας πει ότι έχουν γκρεμιστεί 981 κτίσματα και ότι είναι flat το οικόπεδο. Μια άδεια βγήκεκαι μάλιστα όχι όπως κάναμε εμείς ξεχωρίζοντας τα διατηρητέα, τα διατηρούμενα κομμάτι-κομμάτιμε μία τροπολογία, με μία διαπιστωτική πράξηΕντάξει.

Πάμε όμως στο άλλο, που θεωρώ ότι είναι ακόμα πιο σοβαρό. Ανέδειξα νομίζω αρκετά σοβαρά και με επιχειρήματα το θέμα των κοινοχρήστων. Υπάρχει πρόβλημα. Διαφωνούμε, υπάρχει ζήτημα, το ανέδειξα, επανήλθα κλπ. Και μου φέρνει ως αντίλογο ο κ. Υπουργός ότι να «και το ΤΕΕ τα ίδια λέει»Πρώτον λέμε τι δουλειά έχει το ΤΕΕ; Δεν προβλέπεται. Αλλά το πιο σοβαρό δεν είναι αυτό. Την ζήτησα και την πήρα τη γνωμοδότηση του ΤΕΕ. Δεν υπάρχει το ΤΕΕ. Υπάρχει ο Πρόεδρος του, ένας εκ των δύο Αντιπροέδρων, η κ. Σιούτη ως νομικός που συνεργάζεται με την Ελληνικό ΑΕ και αποδεικνύεται ότι το πόρισμα δε λέει και τίποτα. Μην καταθέτετε έγγραφα. Σας εκθέτουν. Ήδη στο ΤΕΕ γίνεται χαμός γιατί αυτή η Επιτροπή δεν συστάθηκεαπό τη Διοικούσα του ως όργανο. Ήμουν χρόνια στη διοίκηση του ΤΕΕ. Δεν υπάρχει αυτή η Επιτροπή που αναφέρεται στο έγγραφό σας. Δεν έχει βγει απόφαση από τη Διοικούσα. Πήγε ο Πρόεδρος με τον Αντιπρόεδρο και τον Πρόεδρο των Αγρονόμων Τοπογράφων και την κ. Σιούτη και έκαναν ένα πόρισμα, το οποίο έφερε ο Υπουργός εδώ και τον εκθέσανε.

Για να μη μιλήσω για την ντροπή που έγινε χθες. Τα είπε και ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος ο κ. Ραγκούσης. Να φέρει ο κ. Γεωργιάδης fake φωτογραφία για τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Με ένα πανό που επικολλήθηκε και λείπανε τα χέρια που το κρατούσαν γιατί έμειναν στην άλλη φωτογραφία; Εντάξει, είναι ντροπή. Λέμε να ανεβάσουμε την κουβέντα στο Κοινοβούλιο. Να σταματήσουν αυτά παρακαλώ.

Κι άλλο ένα χαρτί, το οποίο εμένα με ανησύχησε πάρα πολύ. Μου θύμισε ο κ. Υπουργός αυτά τα προεκλογικά bonus της Lamda προς τη ΝΔ. Το χαρτί αυτό ήταν εκείνο που έλεγε η Lamda ότι θα αποχωρήσει από την επένδυση αν προχωρήσει η ΚΥΑ του Πάρκου.. Μέχρι τότε μας έλεγαν ότι ξεμπλοκάραμε το Ελληνικό, ξαφνικά «θα φεύγανε»Κάθε τρεις και λίγο που ζητούσαν κάτι και δεν το κάναμε, η Lamda θα έφευγε. Τελικά, οι επενδυτές έφυγαν με τη ΝΔ, αλλά το γεγονός ότι έχουμε πολύ καιρό να δούμε χαρτί από την Lamdaμε ανησυχεί. Προφανώς δεν έχουνε κανένα αίτημα που να μη γίνεται αποδεκτό.

Θα πω και μερικά θετικά. Είναι θετική η νομοτεχνική βελτίωση για την περίφραξη. Δεν μαςκαλύπτει απολύτως, αλλά τουλάχιστον ανταποκρίθηκε στο εργοταξιακό, στο προσωρινό και επίσης είναι θετική η παρέμβαση του Υπουργού σε ό,τι αφορά στο διάγραμμα διανομής. Το οποίο είναι ένα διάγραμμα διανομής που δεν θα έπρεπε να έχει κανένα πολεοδομικό στοιχείο επάνω, γιατί δημιουργούνται πάρα πολλές ασάφειες του τύπου γιατί υπάρχει το ένακαι δεν υπάρχει το άλλοΤο διευκρίνισε, άρα στα πρακτικά υπάρχει η αποσαφήνιση του Υπουργού ότι το διάγραμμα διανομής δεν αλλάζει το Προεδρικό Διάταγμαέγκρισης του ΣΟΑ και τις ΚΥΑ εφαρμογής του ΣΟΑ,αλλά ότι και να πούμε, αυτό δείχνει μια προχειρότητα και ένα έλλειμα τεχνοκρατικό.

Σε ό,τι αφορά στη θέση μας. Ακούστε λίγο. Από τη μια είπε ο κ. Γεωργιάδης «έτσι είναι, τη σκυτάλη τη δίνει η μία κυβέρνηση στην άλλη»εγώ θα πω ότι ακόμα και για απλούστερα έργα δεν επαρκεί η θητεία μιας κυβέρνησης και την προσπερνάει. Μην πάμε πάλι στο σύστημα «ράβε-ξήλωνε». Αλλά, για να γίνει αυτό πρέπει: Να συμφωνήσουμε σε τι διαφωνούμε. Να αναγνωρίσουμε τη δουλειά που έχει γίνει. Να μην την ανατρέπουμε. Να μη ξανασχεδιάζουμε από την αρχή όπως κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ σε πάρα πολλά έργα και βεβαίως, να ακούμε και να βελτιώνουμε.

Εμείς, είπαμε υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου γιατί υποστηρίζουμε την επένδυση και την πλήρωση των αναβλητικών αιρέσεων. Δεν είπαμε ποτέ ότι είμαστε υπέρ της αρχικής σύμβασης αγοραπωλησίας των μετοχών και για αυτόν, τον απλούστατο λόγο έπειτα την τροποποιήσαμε, την κάναμε πολύ φιλικότερη προς τουςκατοίκους, προς το δημόσιο συμφέρον, έχει ασφάλεια δικαίου. Θεωρώ ότι δουλέψαμε πάρα πολύ -και συλλογικά, γιατί δεν αρκεί να δίνεις συγχαρητήρια σε έναν-δύο, δουλέψαμε συλλογικά– και κάναμε κάτι το οποίο μπορεί να σταθεί.

Να σταθεί όμως εφόσον τηρηθούν όλα αυτά. Διότι για το θέμα των κοινοχρήστων ο Υπουργός τουλάχιστον απάντησε. Είπε για το ΤΕΕ. Διαφωνούμε με την ερμηνεία της σύμβασης, αλλά έδωσε μια απάντηση. Για το θέμα του δικαιώματος επιφανείας, δεν λάβαμε ποτέ απάντηση από τον Υπουργό. Για το δικαίωμα τηςκατάτμησης χωρίς τη συναίνεση του κυρίου και τα βάρη που θα μείνουν στο ακίνητο, δεν μας απάντησε ποτέ.

Υπάρχουν και όρια. Είπαμε υπέρ επί της αρχής, δηλαδή της πλήρωσης της αναβλητικής αίρεσης, που είναι προαπαιτούμενο της μεταβίβασης των μετοχών και της προώθησης της επένδυσης. Το άρθρο 1, το οποίο στην πραγματικότητα αποδείξαμε με στοιχεία και νούμερα ότι δίνει παραπάνω δικαιώματα και έκταση, την κατάτμηση του δικαιώματος επιφανείας χωρίς τη συναίνεση του δημοσίου και το άρθρο 5, δυστυχώς δεν μπορούμε να τα στηρίξουμε. Αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά και προφανώς τα καταψηφίζουμε.

Σε ό,τι αφορά στις τροπολογίες, να πω ότι κατά τη γνωστή συνήθεια έρχονται οι τροπολογίες η μία πάνω στην άλλη. Άλλα είναι καλά, άλλα είναι απαράδεκτα.Αναλύθηκε από πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.Εμείς θα ψηφίσουμε μόνο την τροπολογία που αναφέρεται στους εργαζόμενους του ΔΟΛ. Είναι η 805.Ευχαριστώ.  

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/A0TGRZOhNbI

2

 

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: Έστω click away αλλιώς παραιτηθείτε όλοι!

Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: «Τόσο καιρό ζητάμε επίμονα να κλείσουν όλα στη περιοχή μας, να γίνει ένα...

09/04/2021

10 προσλήψεις στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου για κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών με προκήρυξη του ΑΣΕΠ

Ανακοίνωση της ΔΕΗ για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά δέκα (10)...

09/04/2021

Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Ανάπτυξης: Στήριξη για άμεση δράση του ΕΛΓΑ για τους ροδακινοπαραγωγούς

Άμεση είναι η αντίδραση της Περιφερειακής αρχής Δυτικής Μακεδονίας για τις ζημίες από την επέλαση του...

09/04/2021