Ο Ν. Τσακμάκης από τους «Ορίζοντες» Κοζάνης στο metalignitiki.gr για την πρόληψη από τις εξαρτήσεις και τα ναρκωτικά

Ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα είναι οι εξαρτήσεις και ταυτίζεται με την εσωτερική δυναμική της κάθε προσωπικότητας. Οι εξαρτήσεις που ταλαιπωρουν τους Ελληνές είναι το κάπνισμα, τα Οινοπνευματώδη, τα Ψυχοδραστικά φάρμακα και τα ναρκωτικά που εξελίσσονται σε μάστιγα. Το κάπνισμα αποτελεί μια πολύ διαδεδομένη συνήθεια στη χώρα, οι Έλληνες κρατούν τα σκήπτρα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Σε έρευνα της εταιρείας Kapa Research αναφέρεται ότι καπνίζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας (39%) ηλικίας 12-64 ετών.Τα ψυχοδραστικά φάρμακα θεωρούνται από το ευρύ κοινό «θεραπευτικά» φάρμακα και υποτιμώνται οι κίνδυνοι από τη χρήση χωρίς σύσταση γιατρού.Η χρήση οινοπνευματωδών είναι αναμφίβολα συνδεδεμένη παραδοσιακά με την κουλτούρα του Έλληνα και για το λόγο αυτό είναι διαδεδομένη όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στους εφήβους. Η επικινδυνότητά τους είναι τεράστια σε όλους τους τομείς και σχετίζεται και με περιστατικά βίας και εγκληματικότητας.


Ναρκωτικά έχουν δοκιμάσει μία ή περισσότερες φορές στη ζωή ένα μεγάλο ποσοστό  ανθρώπων σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εταιρείας Kapa Research,τα περισσότερα άτομα έχουν περιοριστεί στη δοκιμή ενώ ένα στα τρία άτομα έχει επαναλάβει τη χρήση μετά τη δοκιμή. Οι άνδρες υπερέχουν στη χρήση ναρκωτικών από τις γυναίκες αν και  οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων μειώνονται σταδιακά. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα προκύπτει ότι η πλειοψηφία των νέων σε ποσοστό 52% έχει δεχτεί πρόταση από φίλο ή γνωστό τους για να δοκιμάσουν χασίς. Στην ερώτηση αν η χρήση των ναρκωτικών ουσιών είναι επικίνδυνη πράξη το 16,2% απάντησε όχι, αν η χρήση γίνεται περιστασιακά. Ο λόγος για τον οποίον κάνουν χρήση ναρκωτικών σύμφωνα με την έρευνα είναι για τα εκάστοτε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθενας σε ποσοστό 29,3%, από περιέργεια σε ποσοστό 25,4%, από άγνοια σε ποσοστό 12,4%. Το 25% θεωρούν ότι κάποιος κάνει χρήση γιατί είναι στη μόδα αλλά και για να ξεχωρίζει. 

Η Βάια Λαμπροπούλου συνομίλησε με τον Επιστημονικό υπεύθυνο του κέντρου πρόληψης “Ορίζοντες” Κοζάνης ,τον Νίκο Τσακμάκη ο οποίος μας ενημέρωσε για τον τρόπο που το κέντρο δραστηριοποιείται στην πρόληψη των εξαρτήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο η βασική θέση τους είναι  ότι δεν φθάνει μόνο η ενημέρωση και η πληροφορία για να μειωθούν ή και να εξαληφθούν τα προβλήματα με τις εξαρτήσεις. Χρειάζεται να θωρακιστεί ένας νέος και άρα και ο μετέπειτα ενήλικας και να μάθει πως να σέβεται τον εαυτό του και την υγεία του, πως να μπορεί να συνάψει σχέσεις με υγεία με τον περίγυρό του, πως να μπορεί να εκφράζει τα συναισθήματά του. Ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να εκπαιδεύεται ώστε να είναι ικανός να παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του και την υγεία του και να μπορεί να επιλέγει και να ελέγχει τις επιρροές του. Όλοι οι στόχοι αυτοί προέρχονται από τα ψυχογραφικά προφίλ των χρηστών, η ανάλυση των οποίων δείχνουν πως ύστερούν σε βασικές κοινωνικές και προσωπικές δεξιότητες. Το κέντρο πρόληψης “ Ορίζοντες” εκπαιδεύει εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων ώστε εαν το επιθυμούν οι ίδιοι να μετάφερουν το πρόγραμμα σεβασμού, συνεργασίας, έκφραση συναισθημάτων και σύναψη σχέσεων στις σχολικές αίθουσες. Το κέντρο οργανώνει σχολές γονέων με ομάδες  ώστε να τονωθεί και ο ρόλος του γονέα στην προσπάθεια πρόληψης των εξαρτήσεων, να υποστηριχθούν με γνώσεις και ψυχολογική υποστήριξη οι γονείς που αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα και να ανακαλύψουν υγιείς δρόμους ώστε να νατιμετωπίσουν τις δυσκολίες. 

Σύμφωνα με τον κ.Τσακμάκη  υπήρχε μια σταθεροποίηση ως και μείωση σχετικά με τη χρήση ηρωίνης στην προ καραντίνας εποχής. Μετά την περιόδο του εγκλεισμού δεν υπάρχουν δείγματα για την εξέλιξη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Σε τοπικό επίπεδο στην περιφέρεια Κοζάνης υπήρχαν περισσότερες κλήσεις από εφήβους και φοιτητές οι οποίοι ζητούσαν βοήθεια και το οποίο τεκμηριώνεται απ΄οτην αναγκαιότητα επιστροφής (και συνεχή παρουσία)στο πατρικό σπίτι με αποτέλεσμα να γίνουν οι αποκαλύψεις των προβλημάτων εξάρτησης. Στην Αττική, με τη μέθοδο ανάλυσης των λυμάτων ,αποδείχθηκε πως αυξήθηκε η χρήση κοκαϊνης μεχρι και τρεις φορές περισσότερο από ότι πριν την πανδημια.

Τη Δευτέρα 28/6/2021 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, σχετικά με την ψυχική ανθεκτικότητα σε περιόδους κρίσης στις 18:00 μέσω της πλατφόρμας zoom στη διεύθυνση https://zoom.us/j/8362857587?pwd=RENwNC81QUJvWG9GcVhUblQwbmtTZz09 Meeting ID: 836 285 7587 Passcode: 1234. από το κέντρο πρόληψης “Ορίζοντες”.

Το τηλέφωνο για το κέντρο πρόληψης “Ορίζοντες” είναι 2461021077 για ζητήματα ψυχολογικής στήριξης και πρόληψης. Σχετικά με ζητήματα θεραπείας και απεξάρτησης ξεκίνησε τη λειτουργία του η δομή ΚΕΘΕΑ στην Κοζάνη και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2461028324.

Διαβάστε επίσης

Καύσωνας: Στους 44,6 βαθμούς η θερμοκρασία στην Μεσσηνία – Πάνω από 40 σε 87 περιοχές σύμφωνα με το meteo

Σε κλοιό καύσωνα παραμένει η χώρα με τις υψηλές θερμοκρασίες να έχουν την τιμητική τους, ενώ...

31/07/2021

Συζυγοκτονία Δάφνη: Δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση

Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος απαγγέλθηκαν από τον Εισαγγελέα σε βάρος του συζυγοκτόνου της Δάφνης....

31/07/2021

Καιρός – καύσωνας: «Καμίνι» η χώρα με τον υδράργυρο να ακουμπά τους 45 βαθμούς

Ο καύσωνας σαρώνει τις τελευταίες ημέρες την Ελλάδα με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 και...

31/07/2021