21/03/2021, 9:59 μμ
Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών (Έντυπη έκδοση 20-21/03/2021)
Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο τέλος αυτής της περιπέτειας για να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να επαναοριοθετήσουμε τις συντεταγμένες πλοήγησης για τη μετά-κορονοϊό εποχή. Μία εποχή που επιβάλει να ενισχυθεί η κρατική οντότητα στον τομέα τηςκοινωνικής προστασίας και επιτάσσει ένανσύγχρονολόγο,«σφυρηλατημένο» στο αμόνι των ρεαλιστικών προσεγγίσεωντης εγχώριας πραγματικότητας. Μια πραγματικότητατης οποίας ο ρυθμός παραγωγικότηταςκατατάσσεται στις όχι και τόσο θετικές εξαιρέσεις1καλώντας για εμβάθυνσηστην«αποτελεσματικότητα» και στην«ακεραιότητα»2, αποσαφήνιση των ρόλων ανάμεσα σε διοίκηση και πολιτική3 καιυιοθέτησηθεώρησης,που δε θα αντιμετωπίσει τις κοινωνικές ανισότητες ωςφυσικό φαινόμενο, αλλά θα είναι εγκαίρως έτοιμη για την ενεργοποίηση ενός «βραχίονα»για τηνάμβλυνσήτους.4Έναν«βραχίονα» που θα ακουμπάόσους έχουν ανάγκη,με την έγνοια και την ενσυναίσθηση που επιβάλλουν οι συνθήκες.
Το ποσοστό των ανθρώπων που κινδυνεύει από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό στη χώρα, καταγράφεται ως το τρίτο υψηλότερο (30%) ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες5,με τα ποσοστά φτώχειας να παραμένουν υψηλά ιδίως για τους νεότερους6, ενώαναφορικά με τη δυνατότητα ποσοστού των πολιτών της να ανταποκριθούν σε αναπάντεχες οικονομικές προκλήσεις, κατατάσσεται ως η τρίτη χειρότερη (48%), πάνω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο (32%).7Επιπλέον, στοιχεία που αντανακλούν τις σοβαρές οικονομικέςανισότητεςαναφέρουν ότι, το οικονομικά ανώτερο 20% του πληθυσμού έχει 5,51 φορές μεγαλύτερο εισόδημα συγκριτικά με το κατώτερο 20%,ενώ το 55,4% του συνολικού πληθυσμού ανήκει στην κατηγορία του“οικονομικά ευάλωτου”και το 12,9% βρίσκεται κάτω από τοόριο φτώχειας.8
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με ότιτο 20% των νοικοκυριών με τις χαμηλότερες μέσες δαπάνες, ξοδεύουν 54,9% του προϋπολογισμού τους σε δαπάνες σχετιζόμενες με την τροφή και τη στέγαση, ενώ αντίστοιχα 20% των νοικοκυριών με τις υψηλότερες μέσες δαπάνες ξοδεύουν το 24,6% τουπροϋπολογισμού τους στην ίδια μορφή εξόδων9, αλλά και σειρά στοιχείωνπου έχουν να κάνουν με τηχαμηλή θέση της χώραςως προς τηνψυχο-κοινωνικήκατάσταση των πολιτών10, πιθανώς«συναρμολογούν» το πεδίο επί του οποίου δύναται να αναπτυχθεί,σταθμισμένα και στοχευμέναηκρατική παρέμβαση της ελάχιστηςεισοδηματικής ενίσχυσης καιτηςδιευρυμένης παροχής υπηρεσιώνκοινωνικής προστασίας. Αμφότερα μέρη, τα οποία αποτελούν σήμερα την προτεραιότητα των Ελλήνων πολιτών.11
Η προοδευτική απάντηση και ο υπό διαμόρφωση«κοινωνικός βραχίονας»της οφείλουν να αναζητήσουν τις συντεταγμένες, οι οποίεςσήμερα έχουν χαθεί. Συντεταγμένες που περιέχονται στον ΕθνικόΣτρατηγικόΣχεδιασμό για τη Βιώσιμη και Δίκαιη ΑνάπτυξητουΜαΐου του 2019, με ορίζοντα το 2030, ο οποίος, προ πανδημίας ακόμη, προσέγγισε διορατικά το ζήτηματων ανισοτήτων12. Λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τα νέα προβλήματα που προκαλεί αυτή η πολλαπλή κρίση και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που ξεπηδούν από αυτή (βλ. Ταμείο Ανάκαμψης). Η πειστικότητα της απάντησης συναρτάται με την«ωριμότητα του συλλογικού πολιτικού υποκειμένου»να αναλύσειτι τεκταίνεταισε κεντρικό καιπεριφερειακόεπίπεδο, ώστε να προβεί σε μίαριζοσπαστική και οραματικήπροσέγγιση μίας νέαςαρχιτεκτονικής.
Μιαςαρχιτεκτονικής ενός κοινωνικού κράτους και υπηρεσιών, που θα λειτουργούν κάτω από ένανουσιαστικό παραγωγό στρατηγικής και όχι απλό παρακολουθητή των όσων εξελίσσονται ή έναν διανεμητήκρατικής επιχορήγησης. Ένα μηχανισμό που δε θα ψάχνειναβρει τι συμβαίνει ανάμεσα σε παράλληλους κόσμους, που πολλές φορές δε συντονίζονται αποτελεσματικά, καιμια συγκεκριμένη – ανά γεωγραφική περιοχή – περιφερειακή διασύνδεση, έκφραση.
Έναν «κοινωνικό βραχίονα»στον οποίο θα«κουμπώνουν»όλαεκείνα τα σημεία στα οποία ο πολίτης έχει καθημερινή επαφή, με ενίσχυση της εξωστρέφειαςκαιεπενδύοντας σεσυγκεκριμένες ειδικότητες, που θα βρίσκονται στο επίκεντρο των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας.
Έναν «κοινωνικό βραχίονα», πουαξίζει να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί, αφού αφουγκραστείουσιαστικάτις προσωπικές εμπειρίεςπερνώντας στη συλλογική και συντεταγμένη γνώση. Όχι μόνο για να προσεγγίσει – ξανά – το εφικτό,αλλά πλέον για να το διευρύνει.
* Πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΚΠ Περ. Στερεάς Ελλάδας, υπ. διδάκτωρ Παν. Θεσσαλίας
** Πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΚΠ Περ. Δυτικής Μακεδονίας
Δισεκατομμύρια χρόνια έχουν περάσει από τη δημιουργία της ανθρώπινης ύπαρξης. Τι κάνουμε εμείς γι’ αυτό;...
27/03/2021
Σήμερα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε την αποκλειστική συνέντευξη του βουλευτή της Νέας...
26/03/2021
«Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη» είχε αναφωνήσει ο προηγούμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...
25/03/2021