Ο Γιάννης Ρουσόπουλος για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Απόψεις

25/03/2021, 1:00 μμ

Σήμερα ξεκινάμε την τρίτη εκατονταετία της Σύγχρονης Ελλάδας, με αυτοπεποίθηση, ενότητα, νηφαλιότητα.Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για όλους μας, τιμούμε σήμερα τους Ήρωες που έπεσαν για την Ελευθερία της Πατρίδας. Χωρίς γνώση της ιστορίας μας, δεν μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον. Είμαστε υπερήφανοι για αυτήν αλλά δεν επαναπαυόμαστε.

Ξεκινώ με την φράση του καθηγητή Στάθη Καλύβα: δίχως ηγεσία και ρίσκο δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση μας βρίσκει με μία ικανή ηγεσία, με όραμα για μία Ελλάδα ισχυρή και σίγουρα εμάς τους ίδιους πιο ώριμους. Μέσα σε αυτά τα 200 χρόνια ο ελληνισμός δοκιμάστηκε έντονα αλλά άντεξε. Πληγωμένος βαθιά πολλές φορές αλλά πάντοτε με την δύναμη να ξανασηκώνεται και να μάχεται.

Η 25η Μαρτίου είναι για όλους μας μέρα χαράς, συγκίνησης αλλά και αναστοχασμού για όλα όσα έχουμε πετύχει αλλά και για εκεί που θέλουμε να πάμε.

Ο σαφής δυτικός προσανατολισμός μας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας δεν αρκούν. Απαιτείται βούληση για την υπέρβαση, όραμα και νέους ανθρώπους με πίστη για όσα μπορούμε να καταφέρουμε. Η δική μου γενιά, αυτή που τώρα βγαίνει στην αγορά εργασίας, δεν έχει ζήσει πόλεμο. Μεγάλωσε έχοντας το διαδίκτυο ως βασικό εργαλείο και ενηλικιώθηκε μέσα την οικονομική κρίση. Ίσως είμαστε μια γενιά αλλόκοτη, που δύσκολα συμβιβάζεται και όχι τόσο σκληραγωγημένη. Αυτή η γενιά, όμως, μπορεί να τα καταφέρει και να συντελέσει τα μέγιστα ώστε να γυρίσουν πίσω οι νέοι που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή η γενιά, πάνω από όλα, ζητάει λύσεις και είναι διατεθειμένη να προσφέρει για αυτές.

Ας αφήσουμε τα εμφυλιακά πάθη, που κάποιοι μονίμως αναπαράγουν για να δώσουν έστω λίγη αξία στο νεκρό αφήγημα τους. Ας δείξουμε στην πράξη ότι είμαστε η γενιά του ορθολογισμού, της τεχνολογικής επανάστασης. Μια γενιά που θα είναι υπερήφανη και αυτή για την παρακαταθήκη που θα αφήσει στους επόμενους. Τιμώντας το παρελθόν, τιμώντας την ιστορία και όσους θυσίασαν το ανώτερο αγαθό για την λευτεριά, να κοιτάξουμε μπροστά. Έχοντας ως εφόδιο την ωριμότητα που δίδαξε η δεκαετής κρίση, να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα και να μην αναλωθούμε στην πόλωση και στον διχασμό. Ενωμένος ο ελληνισμός έκανε τα αδύνατα δυνατά. Να κοιτάξουμε μπροστά.

*Ο Γιάννης Ρουσόπουλος είναι τελειόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Ας είμαστε εμείς αυτοί που θα γράψουν τον επίλογο της βίας…

  Δισεκατομμύρια χρόνια έχουν περάσει από τη δημιουργία της ανθρώπινης ύπαρξης. Τι κάνουμε εμείς γι’ αυτό;...

27/03/2021

Συνέντευξη Ανδρέα Πάτση, βουλευτή Γρεβενών, στο metalignitiki.gr: «Είμαι ήδη σε συζητήσεις και σχεδιασμούς για το brand του Νομού Γρεβενών στον τουριστικό χάρτη»

Σήμερα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε την αποκλειστική συνέντευξη του βουλευτή της Νέας...

26/03/2021

«Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη» του Γιάννη Μετίσογλου

«Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη» είχε αναφωνήσει ο προηγούμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

25/03/2021