Ο Δήμος Τρίπολης διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού – «Φωνές» να κλείσουν τα σχολεία με απόφαση ΔΣ

Μεγαλόπολη

23/02/2021, 7:27 πμ

Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ Τρίπολης τη Δευτέρα, ο δήμαρχος Κώστας Τζιούμης αναφέρθηκε στην έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στην ΠΕ Αρκαδίας και κυρίως στην πόλη της Τρίπολης. Όπως είπε, επαναλαμβάνοντας τα κύρια σημεία της ενημέρωσης που έκανε στους δημοσιογράφους νωρίτερα τη Δευτέρα, η πόλη της Τρίπολης φαίνεται να αντιμετωπίζει την υψηλότερη μετάδοση του ιού, ενώ απηύθυνε και πάλι έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες, να κάνουν ιχνηλάτηση.

«Έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, μέσα σε λίγες μέρες, παράλληλα διαπιστώθηκε είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα είναι από σχολεία της πόλης μας». είπε ο δήμαρχος υπενθυμίζοντας την παρέμβαση που έκανε στο υπουργείο Παιδείας για το κλείσιμο των σχολείων.

Έως σήμερα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το δήμο Τρίπολης, για αυστηροποίηση των μέτρων

 

«Έχουμε όλοι κουραστεί από το lockdown, όμως πρέπει να κάνουμε υπομονή και να εφαρμόζουμε τα μέτρα, να φοράμε μάσκα και να τηρούμε την κοινωνική αποστασιοποίηση.»

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι από τα 275 rapid test που έγιναν στην πλατεία Πετρινού, δύο ήταν θετικά , ενώ στα 350 test που έγιναν στα σχολεία μόνο 1 ήταν θετικό.

Το rapid είναι ευαίσθητο και δεν αποτυπώνει την εικόνα της διασποράς, το νοσοκομείο μας, έχει γεμίσει, υπάρχει πίεση στο Νοσοκομείο και αν δεν υποχωρήσουν τα κρούσματα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα.

Ο δήμαρχος ζήτησε να έχει πιο ενεργό ρόλο και όχι μόνο ενημερωτικό όσον αφορά τον κορωνοϊό.

Ο κ. Σμυρνιώτης, από την πλευρά του, είπε ότι πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι αν πάμε σε καταστάσεις Σπάρτης, θα καταστραφούμε. «Αρκετές επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγή με το κοινό, έχουν κρούσματα», επεσήμανε. 

Πρέπει ο ελεγκτικός μηχανισμός, είπε ο κ. Τζιούμης, να αναλάβει ευθύνη, βλέπεις ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα, να βρίσκονται έξω. «Είμαι στη λογική ας κλείσουν τα σχολεία, και να μείνουν ανοικτά τα καταστήματα. Η απάντηση από τους αρμοδίους είναι ή κλείνουν όλα ή τίποτα. Εγώ έβλεπα και βλέπω ότι τα σχολεία είναι το πρόβλημα, κι ας μην είμαι ειδικός. Από το νοσοκομείο έχουμε κρούσματα, και θα έχουμε και αύριο», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσιαμούλος είπε ότι έχει καταλάβει πως πέρα από κάποια χρήματα που δίνει το υπουργείο, άλλο ρόλο δεν έχει το ΔΣ, «αλλά από εκεί και μετά, δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε άλλο». «Εδώ έχουμε εκατομμύρια θανάτους. Ζούμε βομβαρδισμό ειδήσεων, κι αν κάποιοι αμελούν, δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Καλά έκανε ο δήμαρχος και ενημέρωσε, αν μπορούμε να κάνουμε τομή πέραν των αρμοδιοτήτων μας, να το κάνουμε, αλλά όλα είναι δρομολογημένα. Κάντε ένα έγγραφο στην Αστυνομία, να κάνει περισσότερες περιπολίες. Καλά ανησυχούμε, αλλά οι αρμοδιότητές μας είναι ως ένα σημείο».

Η κυρία Παναγοπούλου παρενέβη και είπε ότι το ψήφισμα θα μπορούσε να έχει χαρακτήρα προτροπής και έκκλησης στους συμπολίτες μας να τηρούν τα μέτρα.

Ο κ. Κατσαφάνας είπε ότι μπορούμε να απαιτήσουμε περισσότερα τεστ, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. «Αν εξαπλωθεί κι άλλο ο κορωνοϊός, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ δυσμενή για την περιοχή μας.»

Ο κ. Τζιούμης είπε ότι σήμερα έγιναν πάνω από 600 rapid tests και θα γίνουν και τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Βόσνος πρότεινε να εκπέμψει SOS το ΔΣ Τρίπολης προς τους πολίτες.

Ο κ. Γούργαρης είπε ότι η πανδημία απλώνεται επικίνδυνα, ότι αυξήθηκαν κατά πολύ οι νοσηλευόμενοι, και φαίνεται ότι υπάρχουν εστίες μετάδοσης.  «Το Παναρκαδικό πάει να γίνει νοσοκομείο μόνο για τη νόσο αυτή. Δεν έχουμε δικαίωμα παρέμβασης, αλλά έχουμε το δικαίωμα να απαιτήσουμε, ως Δήμος και Ιατρικός Σύλλογος, να πάρει μέτρα η κυβέρνηση. Το να καλέσουμε κι εμείς τον κόσμο να κρατήσει αποστάσεις, δεν νομίζω ότι έχει νόημα σε κάτι».

Ο κ. Τζιούμης, απαντώντας στον κ. Γούργαρη, είπε ότι συμφωνεί μαζί του, και ότι θα πρέπει να απαιτήσουν να συμμετέχουν οι Δήμοι και η ΚΕΔΕ στη λήψη αποφάσεων. «Από την προηγούμενη Παρασκευή μου στέλνουν μηνύματα να κλείσω τα σχολεία, αλλά εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Στο κομμάτι της διαχείρισης η ΚΕΔΕ, άρα οι Δήμοι, θα πρέπει να συμμετέχουν. Αυτή τη στιγμή συσκέπτονται στην Αθήνα για το ποιοι Δήμοι θα κλείσουν. Όπως συμμετέχει το υπουργείο, θα μπορούσε να συμμετέχει και ο Δήμος, να καταθέσει την εικόνα, την τοπική κοινωνία δεν την ξέρει καλύτερα κανένας άλλος.

Ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι δεν θέλει να βγάλει από πάνω του την ευθύνη. «Αισθάνομαι γεμάτος και ευτυχισμένος που προέρχομαι από οικογένεια πολυμελή, που λειτουργεί με πατριαρχικό τρόπο. Ο πατέρας ως αρχηγός πάντα έκανε κάτι παραπάνω, ώστε να λύσει το πρόβλημα. Κινδυνεύουν οι δημότες μας, Είναι αδιανόητο να έχουν καταλύσει την έννοια και τον ορισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με καίει και με πονάει, όταν κινδυνεύει ένα μέλος, ένα παιδί μας. Θα πρέπει να είμαστε πιο μαχητικοί, πιο επιθετικοί. Πρέπει να περιφρουρήσουμε την υγεία και την οικονομία. Να πάρουμε απόφαση, όχι να κάνουμε ψήφισμα. Να είμαστε αιχμηροί. Πάρτε την απόφαση να κλείσετε τα σχολεία, με ομόφωνη απόφαση ΔΣ, και ποιος θα βρεθεί να σας δικάσει; Εγώ σας εξουσιοδοτώ να πάρετε μια σκληρή απόφαση για αυτό, με τη μία μου ψήφο, που όμως εκφράζει κάποιους ανθρώπους».

Ο κ. Τζιούμης ως προς το να διεκδικήσει ο Δήμος Τρίπολης συμφωνεί απόλυτα, αλλά στο κομμάτι να κλείσουν τα σχολεία, το θέμα ξεφεύγει. Γίνεται συζήτηση για την επιτροπή λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ για την Τρίπολη.

Ο δήμαρχος είπε ότι δεν μπορεί το ΔΣ να λάβει απόφαση να κλείσει τα σχολεία, αλλά η απόφαση του ΔΣ να τονίσει το διεκδικητικό πλαίσιο προς την ΚΕΔΕ και τα αρμόδια υπουργεία, ώστε οι Δήμοι να έχουν περισσότερο λόγο και να διεκδικήσει αρμοδιότητες.

Ο κ. Γορύργαρης ρώτησε με ποια επιστημονικά κριτήρια και με ποιες γνώσεις θα παρεμβαίνουμε σε τέτοιες αποφάσεις. Ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι θα ήθελε το Σώμα να ξανασκεφτεί το συντονιστικό όργανο, με τον Ιατρικό Σύλλογο, ώστε να υπάρχει πιο εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση. «Ο Ιατρικός Σύλλογος μπορεί να έχει μια πιο τεκμηριωμένη άποψη», είπε. 

Το θέμα έκλεισε με την απόφαση να διεκδικήσει ο Δήμος Τρίπολης μεγαλύτερο ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πηγή: arcadiaportal.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

O δήμος Γορτυνίας για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Η Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (School Violence and Bullying) έχει ορισθεί...

05/03/2021

Τρίπολη: Η λίστα με τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές το Σάββατο

Λειτουργία Λαϊκών Αγορών Δήμου Τρίπολης (6/3/2021) Α  Ν  Α  Κ  Ο  Ι  Ν  Ω  Σ  Η...

05/03/2021

Μέχρι πότε θα είναι κλειστό το ΔΑΚ Τρίπολης

Από το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Τρίπολης ανακοινώνεται η αναστολή λειτουργίαςτου Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Τρίπολης,από σήμερα Πέμπτη...

05/03/2021