Moody’s: Ευάλωτες Κύπρος και Ελλάδα λόγω της παρατεταμένης μείωσης τουριστικών αφίξεων

Οικονομία

12/01/2021, 10:47 πμ

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται σε «αχαρτογράφητα νερά» και ο χρόνος και η επικέντρωση στην απόσυρση των μέτρων στήριξης αποτελεί «πολύ σημαντική πρόκληση πολιτικής»

Ευάλωτη, σε μια ενδεχόμενη παρατεταμένη μείωση των τουριστικών αφίξεων, είναι το μικρό νησί της Κύπρου, σύμφωνα με τον Moody’s, μαζί με την Πορτογαλία, όπως σημειώνει, την Ελλάδα και την Μάλτα, αλλά και με δύο μεγαλύτερα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισπανία και την Ιταλία.

Ταυτόχρονα, ο αμερικανικός οίκος προειδοποιεί για τον κίνδυνο να αποσυρθούν τα κρατικά μέτρα στήριξης, είτε συνολικά είτε σε συγκεκριμένους τομείς, προτού επιτευχθεί βιώσιμη ανάκαμψη, προκαλώντας περαιτέρω χρεοκοπίες μεταξύ εταιρειών, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να αυξάνουν την απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδήματος.

Η Κύπρος μαζί με τις Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε περαιτέρω πτώχευση εταιρειών και αύξηση της ανεργίας καθώς διαθέτουν μεγάλο ποσοστό μικρών επιχειρήσεων που δέχονται περισσότερη οικονομική πίεση, υπογραμμίζει ο Moody’s, σε έκθεση για την Ευρωζώνη που δημοσιοποίησε την Δευτέρα με τίτλο «Αρνητικές προοπτικές του 2021 που οφείλονται σε σημαντική οικονομική και δημοσιονομική αβεβαιότητα».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται σε «αχαρτογράφητα νερά» και ο χρόνος και η επικέντρωση στην απόσυρση των μέτρων στήριξης αποτελεί “πολύ σημαντική πρόκληση πολιτικής”, υπογραμμίζει.

Αντίθετα, ο οίκος τονίζει πως εάν τα μέτρα στήριξης παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει την επαναδραστηριοποίηση ανά τομέα και να αυξήσει τον αριθμό των εταιρειών «ζόμπι», πλήττοντας την παραγωγικότητα και επιβραδύνοντας την ανάκαμψη.

«Αυτός αποτελεί ιδιαίτερος κίνδυνος για χώρες που έχουν εφαρμόσει γενναιόδωρα προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Γαλλία», σημειώνει.

Πιστωτικοί κίνδυνοι για Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία

Επιπλέον, ο Moody’s προειδοποιεί πως είναι μεγαλύτερη οι πιστωτικοί κίνδυνοι για Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, δεδομένης της υψηλής έκθεσής τους στην κρίση, όπως σημειώνει, μαζί με τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο που διαθέτουν αυτές οι χώρες.

Είναι σαφές, προσθέτει, ότι τα κράτη με αυξανόμενο χρέος, ακόμη και πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικά εμπόδια για ισχυρότερη ανάπτυξη, θα δεχθούν τις μεγαλύτερες πιέσεις για να αντιστρέψουν την αυξητική πορεία του χρέους τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν αυτοί οι κίνδυνοι.

Σε αυτές τις χώρες, σύμφωνα με τον Moody’s, περιλαμβάνονται οι Ιταλία, Κύπρος, Ισπανία και Πορτογαλία, αλλά και η Γαλλία και το Βέλγιο.

Ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει στο σημείο αυτό ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα προσφέρουν σημαντική χρηματοδοτική στήριξη και τονίζει ότι ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος και Ιταλία αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας τους.

«Περιμένουμε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις μόνο από το δεύτερο εξάμηνο του 2021», σημειώνει.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΝΦΙΑ: Οι μεγάλες αδικίες και οι στρεβλώσεις – Αποκαλυπτική έρευνα

Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Προχωρούμε στη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων στην Ευρώπη

Σταμπουλίδης: Πάει για άνοιγμα το λιανεμπόριο στις 18 Ιανουαρίου με click in shop (vid)

Πηγή: newmoney.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Αυξήθηκαν οι εκδόσεις στεγαστικών δανείων το 2020 (πίνακας)

Σε αύξηση της ιδίας συμμετοχής οδήγησε η πανδημία τους δανειολήπτες Τα τραπεζικά ιδρύματα από το 2019...

07/03/2021

Αναδρομικά στις κύριες συντάξεις: Πότε θα καταβληθούν στους δικαιούχους (vid)

Πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις – Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση που έφτασε...

06/03/2021

Ρουσόπουλος στο thepresident.gr για τον Δείκτη Φιλελευθεροποίησης 2020 και την Ελλάδα

Το φετινό Δείκτη Φιλελευθεροποίησης (2020) δημοσιεύουν το Ινστιτούτο Bruno Leoni της Ιταλίας με την υποστήριξη και...

06/03/2021