Μέχρι τέλος του χρόνου τα πακέτα για υδρογόνο και φυσικό αέριο – Εφ’ όλης της ύλης διαβούλευση από την Κομισιόν

Ενέργεια

27/03/2021, 2:54 μμ

Σε δημόσια διαβούλευση θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την οδηγία για το αέριο και τον αντίστοιχο κανονισμό στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με πρόθεση την αναμόρφωσή τους και την ευθυγράμμισή τους με τις πολιτικής κλιματικής ουδετερότητας με ορίζοντα το 2050. Οι νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν για ένα νέο πακέτο για το υδρογόνο και την απανθρακοποίηση των αγορών αερίου αναμένονται προς δημοσίευση μέχρι τέλος του χρόνου.

Βασικό ζητούμενο της διαβούλευσης είναι να βέλτιστος τρόπος για την αναθεώρηση των παραπάνω ευρωπαϊκών κανονισμών ώστε να εξυπηρετήσουν την απορρόφηση ανανεώσιμων και χαμηλού άνθρακα αερίων, καθώς και την ενεργότερη εμπλοκή των καταναλωτών, διασφαλίζοντας παράλληλα μια ολοκληρωμένη με ρευστότητα εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά.

Τα ζητήματα που εγείρονται κατά την διαβούλευση αφορούν πρωτίστως την αποδοτική απανθρακοποίηση του υφιστάμενου τομέα αερίου. Ως εκ τούτου, οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο ενεργοποίησης και την προώθηση μιας αγοράς ανανεώσιμου και χαμηλού άνθρακα υδρογόνου, επιτρέποντας έτσι να εξελιχθεί σε βασικό στοιχείο του ενεργειακού συστήματος.

Αφορά επίσης στο πως θα διευκολυνθεί η διαδικασία έκχυσης, μεταφοράς, διανομής και εμπορίας ανανεώσιμων και χαμηλών εκπομπών άνθρακα αερίων στο υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ολοκλήρωσης του συστήματος ενέργειας.

Να σημειώσουμε ότι η σχετική διαβούλευση της Κομισιόν θα διαρκέσει 12 εβδομάδες, μέχρι τις 18 Ιουνίου, ενώ οι τελικές της προτάσεις αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Το 2020 ήταν η πιο θερμή χρονιά για την Ευρώπη

Η Ευρώπη έζησε το 2020 την πιο ζεστή της χρονιά, με τις περιοχές της Αρκτικής να...

22/04/2021

Η Mytilineos ανέλαβε έργο στην Αλβανία ύψους 21,1 εκατ. ευρώ

Το πρώτο έργο, ύψους σε 21,173,500 εκατ. ευρώ στην γειτονική Αλβανία αναλαμβάνει η Mytilineos, μέσω του...

22/04/2021

“Δεν θα χάσουμε και πολλά αν χάσουμε την Υψηλή Τάση”

Είναι από την οικονομική έκθεση της επιχείρησης και το σημειώνω γιατί έχει ενδιαφέρον και, ίσως, λέει...

22/04/2021