Με το βλέμμα στα δικαστήρια οι ενεργειακοί όμιλοι του Τέξας – Όλοι εναντίον όλων για την κρίση του Φεβρουαρίου

Ενέργεια

01/05/2021, 1:10 μμ

Χάος εξακολουθεί να επικρατεί στην αγορά ενέργειας του Τέξας δύο και πλέον μήνες μετά την κρίση του Φεβρουαρίου με πολλές αγωγές στα δικαστήρια, ενώ οι εμπλεκόμενοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν όσον αφορά τις ευθύνες, αλλά ούτε καν στην αλληλουχία των γεγονότων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της εταιρείας Vistra, η οποία λέει πως το 70% των ισχυρισμών για ανωτέρα βία από προμηθευτές αερίου έλαβε χώρα πριν τις αναγκαστικές διακοπές ρεύματος στην πολιτεία, αμφισβητώντας έτσι το μέχρι τώρα αφήγημα που ήθελε τις διακοπές να ευθύνονται για την έλλειψη φυσικού αερίου λόγω αδυναμίας των συμπιεστών στους αγωγούς.

Ταυτόχρονα, πολλές εταιρείες σε διάφορα σημεία του συστήματος έσπευσαν να επωφεληθούν εκείνες τις ημέρες από την κατάσταση και την έντονη διακύμανση των τιμών, διακόπτοντας την παροχή σε συγκεκριμένες φάσεις και επανεκκινώντας τη σε άλλες. Επίσης, μέχρι σήμερα έχουν χρεοκοπήσει τρεις εταιρείες του κλάδου.

Από εδώ και πέρα η μάχη φαίνεται πως θα μεταφερθεί στα δικαστήρια, καθώς πληθώρα επιχειρήσεων έχουν επικαλεστεί ανωτέρα βία, ενώ είναι αντιμέτωπες με δυσθεώρητο κόστος.

Ένα παράδειγμα είναι η καναδική Innergex Renewable Energy που μήνυσε την Citigroup λόγω ζημιών 100 εκατ. δολαρίων ως αποτέλεσμα της απόφασης της τελευταίας να μη δεχτεί τις αιτιάσεις για ανωτέρα βία και να χρεώσει 9.000 δολάρια ανά μεγαβατώρα. Στην ίδια κίνηση κατά της Citigroup έχουν προχωρήσει και οι Starwood Energy Group Global και Blackrock, οι θυγατρικές των οποίων στα αιολικά χρεοκόπησαν, σύμφωνα με το Bloomberg. Από την πλευρά της, η Citi ισχυρίζεται ότι η εκδίκαση πρέπει να λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη και όχι στα δικαστήρια του Τέξας.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο φυσικό αέριο με πάνω από 30 αγωγές όπου εμπλέκονται τεράστιοι όμιλοι όπως οι Exxonmobil, ConocoPhillips, Koch, BP και Vitol.

Χαρακτηριστική είναι η αγωγή της CPS Energy που ισχυρίζεται ότι ορισμένοι προμηθευτές αερίου έδρασαν κερδοσκοπικά και χρέωσαν τιμές 15.000% παραπάνω από το κανονικό που ισοδυναμούν με το να πληρώνει κανείς 7.000 δολάρια για να γεμίσει καύσιμο το αυτοκίνητό του.

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Οι στοχευμένες επιθέσεις ransomware πιο επικίνδυνες από ποτέ για τις ενεργειακές υποδομές

Η ομάδα DarkSide είναι μια τυπική περίπτωση εγκληματικής ομάδας στον κυβερνοχώρο που εμπλέκεται στο “Big Game...

11/05/2021

ΑΔΜΗΕ: Προκήρυξη στα τέλη Μαΐου της νέας διασύνδεσης με Βουλγαρία – Έναρξη λειτουργίας τον Αύγουστο του 2022

Στις ράγες μπαίνει εντός του μήνα και το ελληνικό τμήμα της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη...

11/05/2021

Πάιατ: Η Ελλάδα είναι πλέον παγκόσμιος παίκτης στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας

O Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ, συνομίλησε με την δημοσιογράφο Μαριάννα Κακαουνάκη στo...

11/05/2021