Με μάσκες, αποστάσεις και την πιστοποίηση των self test επέστρεψαν οι μαθητές όλων των βαθμίδων – όχι όμως και οι μαθητές των παιδικών σταθμών.

Απόψεις

14/05/2021, 7:53 πμ

Η έναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης για τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, μετά από παρατεταμένη τηλεκπαίδευση, με την πιστοποίηση της αρνητικότητας στον κορονοϊό από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας πραγματοποιήθηκε μετά την Κυριακή του Θωμά – όπως κάθε χρόνο μετά την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Τα 3.000 φτάνουν τα συνολικά θετικά self test σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους στα σχολεία σε πρωτοβάθμια – δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ. Η κ. Πελώνη διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να διαγνωστεί αρνητικός και να είναι θετικός στα self test.Ο μισός πληθυσμός της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει δηλωθεί στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr καταγράφοντας το αποτέλεσμα του test .

Οι γονείς προβληματίζονται για την χρήση των self test,συζητήσεις και μετέωρες απόψεις μεταξύ των γονέων και των υγειονομικών για το αν η διαδικασία θα έχει ή όχι αντίκτυπο στα παιδιά τους. Οι απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν. Τα παιδιά έδειξαν διάθεση και όρεξη για την παρουσία τους στις σχολικές αίθουσες, την κοινωνικοποίηση και επικοινωνία με τους συνομήλικούς τους και την εκπαιδευτική διαδικασία.Δεν έδειξαν να δυσανασχετούν από τα μέτρα που φαίνεται να τα έχουν συνηθίσει και να τα προσπερνούν μπροστά στη διάθεσή τους για τη ζωή.

 Η Παναγιώτα Πεγιά, Καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας και μητέρα μαθητών στις τάξεις του Δημοτικού χαίρεται και ταυτόχρονα ανησυχεί για την έναρξη των δια ζώσης μαθημάτων. Θεωρεί πως η φύση του παιδιού είναι η “κανονικότητα”, η διαπροσωπική σχέση, η δύναμη της ομάδας, και πιστεύει πως χρειάζεται να στηρίξουμε όλοι τα παιδιά ώστε να επιστρέψουν σ΄ αυτήν και να νιώσουν ασφαλή. Η κ. Πεγιά καταλήγει λέγοντας “Θα ήθελα να γνωρίζω ότι οι ειδικοί έχουν φροντίσει για όλα ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να επιστρέφουν πάντα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Το σχολείο είναι το δεύτερο σπίτι των παιδιών, ας φροντίσουμε να είναι και να παραμείνει έτσι.”

“Είμαι υπέρ των σχολείων και εναντίον των self  test” μας αναφέρει η μητέρα δύο παιδιών σε νηπιαγωγείο και Δημοτικό Μαρία Αμαραντίδου, η οποία  δηλώνει ανησυχία για το πως θα πείσει το νήπιο παιδί της να συνεργαστεί σε όλα αυτά τα μέτρα και προβληματίζεται για το τι περιέχει αυτή η μπατονέτα στη συσκευασία του self test. 

Η νοσηλεύτρια Βέτα Σιδηροπούλου συμφωνεί με το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων. Σχετικά με το μη άνοιγμα των παιδικών σταθμών  πιστεύει πως οι ειδικοί στηρίζονται στο ότι τα μικρά παιδιά (2.5-4 ετών) είναι ασυμπτωματικά και δεν δείχνουν καθόλου την εικόνα του covid. Τα  παιδια των ηλικιών αυτών είναι δυσκολο να φορέσουν μάσκες και έτσι έχουμε μη ελεγχόμενη μετάδοση του ιού. Τα νήπια του παιδικού σταθμού δεν είναι εύκολο να κάνουν τα τεστ καθώς δεν συνεργάζονται. Κάποια παιδιά δεν θα κάνουν το τεστ είτε γιατί οι γονείς δεν θέλουν είτε γιατί και τα ίδια δεν θα καθίσουν, όπως μας αναφέρει η ίδια. Την κ. Σιδηροπούλου προβληματίζει παράλληλα και η αύξηση θερμοκρασίας και κατά πόσο επηρεάζει τη χρήση της μάσκας καθώς είναι πρακτικά πολύ δύσκολο και είναι πιθανό να υπάρξουν λιποθυμικά επεισόδια.

Σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς η Κατερίνα Κάβουρα εργαζόμενη νηπιαγωγός 

σε παιδικό σταθμό δεν συμφωνεί με το μη άνοιγμά τους. Για την ίδια η πολιτεία αντιμετωπίζει τα παιδιά ηλικίας 4 χρονών και πάνω, διαφορετικά από τα παιδιά ηλικίας 2,5 έως 4 χρονών, που ανήκουν στο δυναμικό των παιδικών σταθμών. Προκαλεί να απαντήσει κάποιος υπεύθυνα σε τι διαφέρει ένα 3χρονο από ένα 4χρονο παιδί για να υποβληθεί σε self test  ή αν μπορεί ένα 4χρονο να φοράει μάσκα 6 ώρες ενώ το 3χρονο να μην μπορεί. 

Η νοσηλεύτρια και μητέρα Γιώτα καραθανάση υποστηρίζει πως ”Το άνοιγμα των σχολείων είναι απαραίτητο καθώς σ΄αυτή τη χρονιά υπήρξε σχολική αδράνεια τόσο από άποψη γνώσεων (η τηλεκπαίδευση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδώσει όσο η προσωπική επαφή του εκπαιδευτικού με το παιδί) όσο και από το χαμένο χρόνο από τη ζωή των παιδιών και των νέων, χωρις φίλους ,χωρίς ελεύθερο παιχνίδι, χωρίς ανέμελο χρόνο,  που όλοι εμείς  θυμόμαστε με νοσταλγία”.

 Της Βάιας Λαμπροπούλου 

Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη Βάσω Γκάσταρη: Η ανάγκη για αίμα – Αιμοδοσία Τώρα

Συνέντευξη της Βάσω Γκάσταρη* στη Βάια Λαμπροπούλου** Η ανάγκη για αίμα είναι συνεχόμενη και δεν έχει...

11/05/2021

Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα – Άρθρο της Βάιας Λαμπροπούλου

*Γράφει η Βάια Λαμπροπούλου, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στην Ψηφιακή Δημοσιογραφία του τμήματος  Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής ενημέρωσης...

06/05/2021

Η πραγμάτωση της Αγάπης είναι η εξέλιξη των νόμων – Άρθρο της Βάιας Λαμπροπούλου

Γράφει η Βάια Λαμπροπούλου, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στην Ψηφιακή Δημοσιογραφία του τμήματος  Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής ενημέρωσης...

01/05/2021