Κοζάνη Τόπος να Ζεις – Όταν το θράσος είναι απύθμενο…

Δυτική Μακεδονία

19/03/2021, 6:26 μμ

Παρακάτω παραθέτουμε τη σημερινή επιστολή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ προς τον κο Πρωθυπουργό. Στην επιστολή αυτή κατηγορούνται όλοι οι «αντιδρώντες» (επομένως και εμείς) για ιδιότυπο bulling σε δημόσιους λειτουργούς. Η προσπάθεια θέσπισης κανόνων στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φωτοβολταικών πάρκων σε δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις του Δήμου μας και η προστασία του Δημόσιου συμφέροντος και του φυσικού περιβάλλοντος από δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους, θεσμικά όργανα αλλά και συλλογικότητες πολιτών χαρακτηρίζεται ως «εκφοβισμός προς τους δημόσιους λειτουργούς».
Είναι οξύμωρο ότι ο ΣΕΦ, φαίνεται να αποδέχεται άκριτα τακτικές και συμπεριφορές που εγείρουν έντονο προβληματισμό σχετικά με την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη προώθησης των ΑΠΕ, και αυτό το έχουμε αποδείξει διαχρονικά, όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και με τακτικές που αφήνουν σοβαρές σκιές για την τακτικές εταιρειών και αιρετών.
Η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» δηλώνει ξεκάθαρα και προς κάθε κατεύθυνση: ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ οι κάθε είδους εκφοβισμοί και απειλές. Στην δεκάχρονη πορεία μας στα κοινά του Δήμου Κοζάνης δεν εκφοβίσαμε ποτέ κανέναν και δεν ανεχόμαστε εκφοβισμό από κανέναν. Σεβόμαστε και αντιμετωπίζουμε τον κάθε συμπολίτη μας με τον ίδιο τρόπο και σεβασμό και φυσικά και τους δημόσιους λειτουργούς. Μοναδικό κριτήριο της κάθε μας πράξης αποτελεί η υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων και συμφερόντων του τόπου μας.
Ας το αντιληφθούν καλά όλοι αυτοί που νομίζουν πως όλοι είμαστε ίδιοι και ας σταματήσουν να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του ΣΕΦ.
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Με την ανάληψη των καθηκόντων σας, προχωρήσατε σε μια γενναία κίνηση, σχεδιάζοντας και προωθώντας την ταχεία απολιγνιτοποίηση της χώρας και μια δίκαιη μετάβαση στις λιγνιτικές περιοχές που θίγονται. Η μετάβαση αυτή βασίζεται πρωτίστως στην ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ, για την προώθηση των οποίων έχετε ήδη θεσπίσει απλούστερες διαδικασίες αδειοδότησης.
Οι κινήσεις αυτές χαιρετίστηκαν από την επενδυτική κοινότητα και απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί το τεράστιο ενδιαφέρον που έχει ήδη εκφραστεί για επενδύσεις κυρίως στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Προφανώς δεν είναι δυνατόν να μετουσιωθεί όλο αυτό το ενδιαφέρον σε πραγματικά έργα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μπορεί να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για την επόμενη δεκαετία, αν όχι και να τους ξεπεράσει.
Δυστυχώς όμως δεν σκέφτονται όλοι έτσι, ούτε ενεργούν προς την κατεύθυνση της επίτευξης των εθνικών στόχων. Τους τελευταίους μήνες παρακολουθώντας τη δημοσιότητα, αλλά και από την απευθείας ενημέρωση από μέλη μας, γινόμαστε μάρτυρες μιας αντίδρασης σε επενδυτικά σχέδια, ιδίως στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, της περιοχής δηλαδή που έχει κάθε λόγο να προχωρήσει σε μια εμπροσθοβαρή μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο. Η αντίδραση αυτή εκφράζεται με την απόλυτη άρνηση κάποιων Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών να γνωμοδοτήσουν θετικά για οποιοδήποτε έργο φωτοβολταϊκών χωρίς διάκριση, ακόμη και για όσα έργα έχουν τη σύμφωνη γνώμη όλων των εκ του νόμου εμπλεκόμενων αρχών και φορέων. Επιπλέον πληροφορούμαστε ότι οι αντιδρώντες ασκούν ένα ιδιότυπο bullying σε όσους Δημόσιους λειτουργούς τηρούν κατά γράμμα τη νομοθεσία και γνωμοδοτούν θετικά υπέρ εκείνων των επενδύσεων που είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Αυτοί λοιπόν που αντιτίθενται στην λογική και στους κανόνες που ισχύουν σε όλη τη χώρα, ασκούν κριτική και εκφοβισμό σε όσους δημόσιους λειτουργούς κάνουν το καθήκον τους.
Επειδή η αρνητική αυτή στάση ορισμένων Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών (ευτυχώς όχι όλων, λαμπρά παραδείγματα αποτελούν π.χ. η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δ. Μακεδονίας και ο Δήμος Κοζάνης):
– Προσπαθεί να ακυρώσει στην πράξη το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα απολιγνιτοποίησης και δίκαιης μετάβασης στην περιοχή.
– Εμποδίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε έργα ΑΠΕ (οι θέσεις αυτές εργασίας είναι ήδη ορατές στα εργοτάξια που έχουν στηθεί, ενώ εκατοντάδες είναι και οι έμμεσες και συνεπαγόμενες θέσεις εργασίας που συντηρούνται τοπικά μέσω εργολαβιών, υπηρεσιών στέγασης, διατροφής και μετακίνησης).
– Στρέφεται εναντίον της προσπάθειας της χώρας να μειώσει τις εκπομπές και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
– Απειλεί να αποθαρρύνει και εν τέλει να απομακρύνει πολλούς ξένους επενδυτές, οι περισσότεροι των οποίων έδειξαν πρώτη φορά ενδιαφέρον για τη χώρα μας χάρη στις δικές σας πολιτικές πρωτοβουλίες.
Ζητάμε την προσωπική σας παρέμβαση ώστε να εφαρμοστούν και στη Δυτική Μακεδονία οι κανόνες αδειοδότησης που ισχύουν για όλη τη χώρα. Χωρίς αναιτιολόγητες και αυθαίρετες αποφάσεις που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη των καθαρών πηγών ενέργειας
Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: Έστω click away αλλιώς παραιτηθείτε όλοι!

Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: «Τόσο καιρό ζητάμε επίμονα να κλείσουν όλα στη περιοχή μας, να γίνει ένα...

09/04/2021

10 προσλήψεις στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου για κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών με προκήρυξη του ΑΣΕΠ

Ανακοίνωση της ΔΕΗ για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά δέκα (10)...

09/04/2021

Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Ανάπτυξης: Στήριξη για άμεση δράση του ΕΛΓΑ για τους ροδακινοπαραγωγούς

Άμεση είναι η αντίδραση της Περιφερειακής αρχής Δυτικής Μακεδονίας για τις ζημίες από την επέλαση του...

09/04/2021