Κορονοϊός: Στην Αθήνα όλα τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης που αντιστέκεται στο εμβόλιο

Κοινωνία

09/04/2021, 6:41 πμ

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται και μαζί του και οι μεταλλάξεις, με τους ειδικούς να παρακολουθούν με έντονη ανησυχία την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας.

Όπως κάθε μέρα, έτσι και την Πέμπτη, 08.04.2021, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.228 νέα κρούσματα για το τελευταίο 24ωρο, με τα 1.578 εξ αυτών να καταγράφονται στην Αττική (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων).

μάσκα κορονοϊός

Δεν ήταν όμως αυτά τα νούμερα που ήχησαν… συναγερμό, αλλά οι μεταλλάξεις. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση των δειγμάτων του εξαιρετικά επικίνδυνου στελέχους που φέρει συνδυασμό χαρακτηριστικών από τη βραζιλιάνικη και νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη, οι οποίες αντιστέκονται στην ανοσία των εμβολίων κατά του κορονοϊού, έχει θορυβήσει τους ειδικούς.

Πόσο μάλλον που η συγκεκριμένη μετάλλαξη, δηλαδή και τα 75 νέα δείγματα, εντοπίζεται μόνο στην Αττική και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Ο κορονοϊός και η επικίνδυνη μετάλλαξη που «πολιορκεί» την Αθήνα

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι πως μόνο στο κέντρο της πρωτεύουσας, έχουν εντοπιστεί συνολικά 1.005 μεταλλαγμένα κρούσματα, από όλες τις μεταλλάξεις. Από αυτά, υπάρχουν 193 κρούσματα -επίσης από τις μεταλλάξεις- που θεωρούνται «καινούρια», είναι δηλαδή των τελευταίων ημερών και τα 75 εξ αυτών, δηλαδή σχεδόν τα μισά, αφορούν στην επικίνδυνη μετάλλαξη που «αντιστέκεται» και στα εμβόλια. Και εντοπίστηκαν όλα στο κέντρο της Αθήνας.

Click4more: Πάσχα με lockdown; Η κυβέρνηση το πήρε απόφαση και ψάχνει λύσεις για το χωριό

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο στέλεχος να αρχίσει να ανταγωνίζεται ακόμη και αυτό της Μεγάλης Βρετανίας, που έχει πλέον επικρατήσει κάτι που δείχνει και το γιατί ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξέλιξη αυτή…

Τα υπόλοιπα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Νότιου Αιγαίου, Βόρειου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Δείτε τους σχετικούς πίνακες

Πίνακας: Απόλυτη και σχετική συχνότητα θετικών δειγμάτων για μετάλλαξη του SARS-CoV-2 ανά τύπο στελέχους από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα.

Δείτε την κατανομή των μεταλλαγμένων κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα:

 

 

 

Αναλυτικά:

Από τον έλεγχο των 897 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 711 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC), 76 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI) και ένα δείγμα θετικό για Variant with deletion in S Gene.

Click4more: Εμβόλιο AstraZeneca: Αυτά είναι τα σενάρια που εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση του

  • τα 711 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος αφορούσαν τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012)
  • από τα 76 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση VUI,
    • τα 75 αφορούσαν το στέλεχος που φέρει χαρακτηριστικά της βραζιλιάνικης και της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης B.1.1.318 (Variant_E484K), η οποία εμφανίζει ανθεκτικότητα στην ανοσία,
    • 1 αφορούσε το στέλεχος Β.1.1 (Variant_Ε484Κ). Πρόκειται για ένα παλιό στέλεχος που έχει λάβει νέα χαρακτηριστικά (μεταλλάξεις) που υπάρχουν στο νοτιοαφρικάνικο και βραζιλιάνικο ιό.

Τι έδειξαν οι αναδρομικοί έλεγχοι σε παλαιότερα δείγματα

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 11 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 9 Οκτωβρίου έως 28 Δεκεμβρίου του 2020. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής. Από τον έλεγχο των δειγμάτων αυτών δεν αναδείχθηκε κανένα δείγμα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (V0C) ή με στελέχη μεταλλάξεων υπό διερεύνηση (VUI).

Συνολική εικόνα

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 4.084 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) (Πίνακας 4) και 59 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.

Click4more: Κορονοϊός: Διασωληνωμένοι, δείκτης θετικότητας και εισαγωγές καθρεφτίζουν το πρόβλημα

Από τα 59 θετικά στελέχη για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) τα 57 είναι εγχώρια, εκ των οποίων 47 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, 5 από την Περιφέρεια Αττικής, 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Πίνακας: Απόλυτη και σχετική συχνότητα θετικών δειγμάτων για μετάλλαξη του SARS-CoV-2 ανά τύπο στελέχους από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / iatropedia.gr.

To άρθρο Κορονοϊός: Στην Αθήνα όλα τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης που αντιστέκεται στο εμβόλιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: newsit.gr

Διαβάστε επίσης

Σάββας: Ο «καρχαρίας» που καταβροχθίζει πλαστικά στον Άλιμο – «Αδερφάκι» του βρίσκεται στην Κύπρο

Ονομάζεται Σάββας, είναι «καρχαρίας» και συχνάζει στον Άλιμο. Δουλειά του είναι να «τρώει» πλαστικά… Όπως ενδεχομένως...

21/06/2021

Σεισμός στην Πύλο

Ασθενής σεισμός σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας (21.06.2021).  Ο...

21/06/2021

Θερινό ηλιοστάσιο στο Βόρειο ημισφαίριο και πρώτη μέρα του καλοκαιριού

Τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021, η μεγαλύτερη μέρα του 2021 και η πρώτη επίσημη μέρα του...

21/06/2021