KKE – Προστασία των εργαζομένων του κλάδου των Ταχυδρομείων-Ταχυμεταφορών

Δυτική Μακεδονία

24/03/2021, 12:33 μμ

Τους τελευταίους μήνες έχουν έρθει στην επιφάνεια τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις εταιρείες Ταχυμεταφορών και που εντάθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας. Εντατικοποίηση με ανεξέλεγκτα ωράρια, αδήλωτες, ακόμη και απλήρωτες υπερωρίες και μέρες δουλειάς (7ήμερα – 12ώρα), είναι οι συνέπειες της τεράστιας έλλειψης προσωπικού, που δεν καλύπτεται με τις λιγοστές προσλήψεις που γίνονται και μάλιστα με ελαστικές μορφές εργασίας, όπως τη μερική απασχόληση και την ενοικίαση εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να οδηγούν ατελείωτες ώρες στον αστικό ιστό υπό πίεση, να κουβαλούν βαριά αντικείμενα σε συνθήκες συγχρωτισμού στα Κέντρα Διαλογής και τα καταστήματα. Είναι εκτεθειμένοι στην πανδημία, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, με δεκάδες κρούσματα στα Κέντρα Διαλογής της Γενικής Ταχυδρομικής, της ACS και στους χώρους των ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ COURIER, που επιβεβαιώνονται με τον θάνατο εργαζόμενης στα ΕΛΤΑ Κορίνθου από τον κορονοϊό.

Η πίεση, οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες και τρομοκρατία έχουν χτυπήσει κόκκινο, με τα εργατικά ατυχήματα να αυξάνονται. Το θανατηφόρο δυστύχημα στην Αλεξανδρούπολη, ο ξυλοδαρμός ταχυμεταφορέα στο υποκατάστημα της Γενικής Ταχυδρομικής στην περιοχή των Γλυκών Νερών Αττικής, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν.

Χαρακτηριστικά, η εργοδοσία της Γενικής Ταχυδρομικής έχει οξύνει την επίθεσή της απέναντι στους εργαζόμενους και το σωματείο τους. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει το επιχειρησιακό σωματείο ΣΕΓΕΤΑ, και έχει αποφανθεί και ο ΣΕΠΕ, έχει προχωρήσει σε εκδικητικές απολύσεις δραστήριων μελών του Σωματείου και άλλων εργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμά τους στην απεργία. Επίσης, έχουν υπάρξει εκδικητικές αλλαγές έργου και σωρεία εξώδικων τόσο προς στο σωματείο, όσο και προς μέλη του ΔΣ, με προφανή στόχο τον εκφοβισμό και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου:

  • Να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων από την έκθεση τους στην πανδημία. Να προχωρήσει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις ο εμβολιασμός των εργαζομένων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
  • Να αυστηροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς, με τεστ σε εβδομαδιαία βάση, με τήρηση των αποστάσεων, επιπλέον μέτρα προστασίας και αποσυμφόρησης των Κέντρων Διαλογής, αύξηση των ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς, κλείσιμο τμημάτων και απολύμανση σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος.
  • Να ενημερωθούμε για τους ελέγχους που έχουν διενεργήσει κλιμάκια του ΕΟΔΥ στους αντίστοιχους εργασιακούς χώρους, τη συχνότητά τους και τα αποτελέσματα αυτών.
  • Να σταματήσει η παράνομη εργασία πέραν του ωραρίου, και η δουλειά πέραν των 5 ημερών την εβδομάδα.
  • Να κατατεθούν οι αναθεωρημένες προβλέψεις επαγγελματικού κινδύνου για τους εργασιακούς χώρους του κλάδου.
  • Να νομοθετηθούν ένσημα Βαρέα και Ανθυγιεινά για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου των Ταχυδρομείων-Ταχυμεταφορών.
  • Να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις και οι εκφοβισμοί στην Γενική Ταχυδρομική, να επαναπροσληφθούν άμεσα οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν.
  • Ειδικότερα για την περίπτωση των υποκαταστημάτων (franchise) της Γενικής Ταχυδρομικής που θα αντικατασταθούν με νέο κατάστημα στην περιοχή του Σταυρού Αγίας Παρασκευής Αττικής, να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος, να προσληφθούν όλοι σε αντίστοιχη θέση εργασίας με ευθύνη της μητρικής εταιρείας, με διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και καμία βλαπτική μεταβολή στους όρους δουλείας τους.

 

 

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Διοργάνωση θεματικών εργαστηρίων Επιχειρηματικής Ανακάλυψης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Η καινοτομία αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης, ιδιαίτερα...

20/04/2021

Επίκαιρη ερώτηση Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Βουλή για τις ελληνοποιήσεις και τη νοθεία του μελιού

Ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους κλάδους της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας, η μελισσοκομία, πλήττεται από...

19/04/2021

Κοινή δήλωση της Τομεάρχη Εργασίας και της Αναπλ. Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Θεανώς Φωτίου

Σήμερα μετακινούνται αιφνιδιαστικά δύο εκ των συνδικαλιστών των ΕΑΣ – από τις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον...

19/04/2021