Καιρός – Αρναούτογλου για τον καύσωνα: «Σε ορισμένες περιοχές η θερμοκρασία θα ανέβει 12 βαθμούς»

Κοινωνία

22/06/2021, 4:43 μμ

Την πρόγνωση του για το κύμα της έντονου καύσωνα που θα ξεκινήσει σταδιακά από σήμερα Τρίτη 22 Ιουνίου,  έδωσε στο newsit.gr ο Σάκης Αρναούτογλου.

Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, μπαίνουμε πια σε μια φάση μειωμένης αστάθειας δεδομένου ότι τις πολλές προηγούμενες ημέρες είχαμε άσχημο και ασταθή καιρό.

Όπως λέει ο Σάκης Αρναούτογλου: «Οι βροχές, οι μπόρες κι οι καταιγίδες τα μεσημέρια και τα απογεύματα αρχίζουν από σήμερα να περιορίζονται σημαντικά.  Μέχρι και την Τετάρτη 23 Ιουνίου θα έχουν περιοριστεί μόνο στη βορειοανατολική ηπειρωτική ενδοχώρα. Σιγά σιγά αρχίζουν τώρα να μας πλησιάζουν θερμότερες αέριες μάζες από την Δυτική Ευρώπη και κυρίως από την Βόρεια Αφρική. Αυτές οι αέριες μάζες φαίνεται να επεκτείνονται σταδιακά μέσα στην εβδομάδα σε μεγάλο κομμάτι της χώρας. Η περισσότερη ζέστη εντοπίζεται την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή και στη συνέχεια με έντονο τρόπο και το Σάββατο και την Κυριακή. Το κύμα θα χτυπήσει κυρίως τα δυτικά και τα ηπειρωτικά αλλά και τις λεγόμενες ευπαθείς στη ζέστη περιοχές οι οποίες  περιτριγυρίζονται από ορεινούς όγκους, όπως ο Θεσσαλικός κάμπος».

Που θα φτάσει 42 βαθμούς

Και συνεχίζει: «Στις περιοχές μακριά από τη θάλασσα δεν αποκλείεται να έχουμε και 41 και 42 βαθμούς Κελσίου τα μεσημέρια. Τονίζω όμως ότι το 41 με 42 δεν αφορά φυσικά σε ολόκληρη τη χώρα.  Οι περιοχές που ανεβάζουν αυτή τη θερμοκρασία είναι αυτές που έχουν τα χαρακτηριστικά που σας προανέφερα- μακριά από τη θάλασσα και πεδινές. Εκεί η θερμοκρασία θα ανέβει έως και 12 βαθμούς πάνω σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Στις υπόλοιπες περιοχές και κυρίως στο Αιγαίο η θερμοκρασία θα είναι από 6 έως 8 βαθμούς χαμηλότερη σε σχέση με τις προαναφερθείσες περιοχές. Θα υπάρχουν δηλαδή θερμοκρασιακές διαφορές. Η θάλασσα θα παίζει σημαντικό ρόλο στο να συγκρατεί τη θερμοκρασία σε πιο σχετικά δροσερά επίπεδα.

Click4More Καιρός – Έκτακτο δελτίο για το πρώτο κύμα καύσωνα

Σε κάποιες περιοχές αυτό το κύμα της έντονης ζέστης θα χαρακτηρίζεται ως καύσωνας. Και στις περιοχές που δε θα χαρακτηρίζεται ως τέτοιος, πάντως, η ζέστη θα είναι έντονη. Η διαφορά με την τωρινή θερμοκρασία θα είναι μεγάλη και οι ευπαθείς ομάδες θα χρειαστεί να προφυλαχθούν από αυτές τις συνθήκες.

Όλα δείχνουν ότι αυτό το κύμα θα κρατήσει αρκετές ημέρες – μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιουνίου.  Δεδομένου ότι η θερμοκρασία θα αρχίσει σταδιακά να ανεβαίνει από σήμερα, Τρίτη 22 Ιουνίου, μιλάμε για μια εβδομάδα έντονης ζέστης. Από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αυτό το κύμα θα αρχίσει να υποχωρεί.

Κανείς πάντως δεν μπορεί να προδικάσει πόσο ζεστό θα είναι όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι με βάση αυτό τον πρώτο καύσωνα. Είμαστε μια χώρα εκτεθειμένη στις θερμές αέριες μάζες, αυτό είναι το μόνο βέβαιο».

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

To άρθρο Καιρός – Αρναούτογλου για τον καύσωνα: «Σε ορισμένες περιοχές η θερμοκρασία θα ανέβει 12 βαθμούς» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: newsit.gr

Διαβάστε επίσης

Πώς ο νέος νόμος «στήνει» το Κτηματολόγιο του αύριο

Επιτάχυνση κτηματογράφησης κατά δυο χρόνια, ψηφιοποίηση διαδικασιών κι υπηρεσιών, ενίσχυση ασφάλειας των συναλλαγών, είναι ορισμένες από...

01/08/2021

Φωτιά στην Αχαΐα: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – 16 άνθρωποι στο νοσοκομείο

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στην Αχαΐα καθώς δόθηκε μάχη όλο το βράδυ από τις επίγειες...

01/08/2021

Ποιες ώρες της ημέρας χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή

Ο καύσωνας επελαύνει, όλη η χώρα βρίσκεται στο φούρνο και οι επόμενες ημέρες θα είναι δίχως...

01/08/2021