ΗΠΑ, Νορβηγία και Δανία ενώνουν τις δυνάμεις τους για ναυτιλιακά καύσιμα μηδενικών εκπομπών

Ενέργεια

21/06/2021, 11:50 πμ

Οι ΗΠΑ εργάζονται με τη Δανία, τη Νορβηγία και άλλες χώρες για την ανάπτυξη λύσεων καυσίμων μηδενικών εκπομπών για πλοία ως μέρος των προσπαθειών για απανθρακοποίηση του κλάδου, σημειώνει με δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο κύκλους της αγοράς.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θα συμμετάσχει σε μια παγκόσμια προσπάθεια για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών από τον κλάδο της ναυτιλίας.

Το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας απάντησε με μέιλ στο Reuters σημειώνοντας ότι θα συνεργαστεί με Δανία και Νορβηγία για την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών ενεργειακής απόδοσης για τα πλοία.

Στο μέιλ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «επιθυμούμε έως το 2030 τα πλοία να καίνε καύσιμα όπως πράσινο υδρογόνο, πράσινη αμμωνία, πράσινη μεθανόλη και προηγμένα βιοκαύσιμα, προκειμένου αυτά να αντιπροσωπεύουν το 5% του παγκόσμιου στόλου των ποντοπόρων πλοίων έως το 2030».

Από την πλευρά του, νωρίτερα, ο Δανός υπουργός Επιχειρηματικότητας ανέφερε ότι κοινός στόχος της πρωτοβουλίας είναι πλοία μηδενικών εκπομπών να αποτελέσουν τη «φυσική επιλογή» για πλοιοκτήτες όταν θέλουν να ανανεώσουν τους στόλους τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ινδία, Μαρόκο, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Σιγκαπούρη, Γκάνα και Νότια Κορέα έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία, η οποία περιλαμβάνει και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Τέλος, το Global Maritime Forum και το Maersk Mc-Kinney Moller Center for Zero Carbon Shipping συμμετέχουν ξεχωριστά στο project.

(ναυτικά χρονικά)

Πηγή: energypress.gr

Διαβάστε επίσης

Σε υψηλό 15 μηνών η παραγωγή πετρελαίου των χωρών του OPEC τον Ιούλιο

Σε υψηλό 15 μηνών κινείται η πετρελαϊκή παραγωγή του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), δηλαδή στα...

01/08/2021

Απονομή Τιμητικού Επαίνου στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας(ΑΤΑ)

Τιμητικό έπαινο απένειμε ο Διοικητής Μοίρας του Α.Τ.Α., Αντισμήναρχος κ. Γεώργιος Τζίκας στον Γενικό Διευθυντή της...

01/08/2021

Η ΕΕ επενδύει 122 εκατ. ευρώ σε καινοτόμα έργα για την απανθρακοποίηση της οικονομίας

Για πρώτη φορά από τη δημιουργία του Ταμείου Καινοτομίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει 118 εκατ. ευρώ...

01/08/2021