Ηλεκτρικό με μπαταρίες σε κάθετη θέση

Ηλεκτροκίνηση

02/06/2021, 3:04 μμ

Η βρετανική start-up, Page-Roberts παρουσίασε μια πρότασή της για επανατοποθέτηση των μπαταριών σε κάθετη θέση μέσα στην καμπίνα υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στο σχεδιασμό, τη χωροταξία και την αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η τοποθέτηση των μπαταριών στο πάτωμα και οι πλατφόρμες τύπου skateboard είναι πλέον κάτι που θεωρείται δεδομένο στα σύγχρονα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Ωστόσο η ριζοσπαστική πρόταση της Page-Roberts υπόσχεται πως η επανατοποθέτηση των μπαταριών μπορεί να συνοδεύεται από πολλά πλεονεκτήματα.

Στα σχέδια που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική start-up προτείνει την τοποθέτηση των μπαταριών σε κάθετη θέση στο κέντρο της καμπίνας με τα καθίσματα εκατέρωθεν με τις πλάτες σε αντίθετη διάταξη. Σύμφωνα με την εταιρία κάτι τέτοιο απαλλάσσει από την ανάγκη για περίπλοκες πλατφόρμες και για μεγάλα μεταξόνια δίνοντας τη δυνατότητα για βελτιστοποίηση του σχεδιασμού και της χωροταξικής διαρρύθμισης αλλά και για μείωση του κόστους κατασκευής.

Με την μπαταρία και τα καθίσματα σε αυτή τη θέση οι επιβάτες μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους τον ίδιο χώρο μιας συμβατικής διάταξης σε ένα αυτοκίνητο με πολύ πιο κόμπακτ διαστάσεις. Επιπλέον η Page-Roberts ισχυρίζεται πως το αυτοκίνητο μπορεί να είναι πιο χαμηλό, πιο αεροδυναμικό και λόγω μικρότερου μεγέθους, πιο ελαφρύ και ενεργειακά αποδοτικό. Συγκεκριμένα υποστηρίζεται πως με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται αύξηση της αυτονομίας κατά 30 τοις εκατό, κάτι που επιτρέπει την χρήση μικρότερων μπαταριών, ενώ παράλληλα το κατασκευαστικό κόστος μειώνεται 36 τοις εκατό.
Πάντως η αρκετά ριζοσπαστική πρόταση της Page-Roberts εγείρει κάποια ερωτηματικά καθώς για παράδειγμα ο ανάποδος προσανατολισμός των πίσω θέσεων δεν είναι κάτι βολικό για τους επιβάτες ειδικά όταν πρόκειται για πολύωρες μετακινήσεις. Επιπλέον υπάρχουν τα θέματα που συνδέονται με την αύξηση της απόστασης του κέντρου βάρους από το έδαφος και αυτά που αφορούν την ασφάλεια από την ύπαρξη μιας τέτοιας μάζας στο κέντρο της καμπίνας.

page-roberts render

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο νέες πλατφόρμες για ηλεκτρικά Ford ως το 2025
Πόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πουληθεί φέτος στην Ελλάδα;
Αυτόματη αλλαγή μπαταρίας σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα; (+video)

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  


Δημοφιλή στο Protothema.gr

Πηγή: newsauto.gr

Διαβάστε επίσης

Πρόταση για camping με το Alpha Wolf+

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για pick up που στο μέλλον μπορεί να παίξει σημαντικό...

24/06/2021

Επίσημη πρώτη στο Μόναχο για το νέο ηλεκτρικό SUV της Smart

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα μας λυθούν όλες οι απορίες σχετικά με την τελική εικόνα του αναμενόμενου...

19/06/2021

Έτοιμο για αποκάλυψη το ηλεκτρικό SUV Polestar 3

Μαζί με το Volvo S60, στο εργοστάσιο της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ θα παράγεται το νέο...

18/06/2021