Η ηλεκτροκίνηση στην αγορά των μεταφορών με μίσθωση – Το παράδειγμα της Ola στο Λονδίνο

Ενέργεια

17/05/2021, 2:38 πμ

Δυναμικά στον κλάδο των υπηρεσιών μεταφορών με μίσθωση εισέρχεται η ηλεκτροκίνηση, με την ινδική Ola να προωθεί «ηλεκτρικά» κίνητρα για τους οδηγούς της στο Λονδίνο, ώστε να ενισχύσει τη θέση της έναντι της Uber.

Η start-up της SoftBank ανακοίνωσε πως άρει την προμήθεια για τους οδηγούς που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά οχήματα μέχρι τις 13 Αυγούστου, καθιστώντας διαθέσιμη για το κοινό της βρετανικής πρωτεύουσας την «Ola EV», που θα διαθέτει προς μίσθωση μόνο ηλεκτρικά οχήματα. 

Σύμφωνα με το CNBC, η Ola χρεώνει τους οδηγούς της με 15% επί της αμοιβής τους, ενώ η προμήθεια της Uber ανέρχεται στο 25%.

Η Ola «πάτησε» στην αγορά του Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 2020, προσδοκώντας να αντικαταστήσει την Uber στην πρώτη θέση των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. 

Ωστόσο, η υπηρεσία Μεταφορών του Λονδίνου (TfL) ανακάλεσε την άδεια της Ola μετά από 8 μήνες, με τη δημοτική αρχή να επικαλείται σημαντικές παραβιάσεις από την Ola που έθεταν κινδύνους για την ασφάλεια των επιβατών. Η ΤfL ανέφερε πως οδηγοί χωρίς έγκριση χρησιμοποιούσαν την Ola για να κάνουν έως και 1.000 «κούρσες» και πως η εταιρεία δεν ενημέρωσε εγκαίρως τις αρμόδιες αρχές όταν σημειώθηκαν οι εν λόγω παραβιάσεις.

Η Ola άσκησε έφεση στην απόφαση της TfL, έχοντας το δικαίωμα να λειτουργεί στο Λονδίνο μέχρι την τελική απόφαση επί της υπόθεσης.

Η Ola υποστηρίζει πως έχει 25.000 οδηγούς διαθέσιμους στη βρετανική πρωτεύουσα, εκ των οποίων 700 πληρούν τις προϋποθέσεις για το «Ola EV». Η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι σκοπεύει να επεκτείνει το πρόγραμμα για την ηλεκτροκίνηση, προσφέροντας συνεργασίες σε άλλες εταιρίες ώστε οι «οδηγοί να παροτρυνθούν να κάνουν τη μετάβαση από τα ρυπογόνα οχήματα» στη νέα τεχνολογία.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ola στο Ηνωμένο Βασίλειο, Μαρκ Ρόζενταλ, δήλωσε πως η κίνηση αποτελεί πρωτιά παγκοσμίως για την εταιρεία και ότι σκοπεύει να «ανοίξει» το μέτρο και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας και του κόσμου.

Ακόμα, η ηλεκτρική μονάδα της Ola έχει συγκεντρώσει 300 εκατ. δολάρια για επενδύσεις σε ηλεκτρικά σκούτερ και σημεία φόρτισης, ενώ η διοίκηση της εταιρείας πρόσφατα προσέλαβε το τέως στέλεχος της Jaguar Land Rover, Γουέιν Μπέργκες, ως επικεφαλής σχεδιασμού οχημάτων.

Σημειώνεται πως τον Μάρτιο, η Uber αποκατέστησε τους 70.000 οδηγούς της στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας για το ότι οδηγοί της εταιρείας λογίζονται ως εργάτες της Uber και όχι ως ανεξάρτητοι εργολάβοι. Απόφαση που σημαίνει ότι η Uber είναι υποχρεωμένη να παρέχει στο προσωπικό της επί βρετανικού εδάφους κατώτατο μισθό, επιδόματα αδειών και συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Και οι άλλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών μεταφορών (Ola, Bolt, Free Now) έχουν δηλώσει πως εξετάζουν την απόφαση του Δικαστηρίου για το πόσο επηρεάζει τις ίδιες. 

(του Αλέξανδρου Βέλμαχου, insider.gr)

Πηγή: energypress.gr

Διαβάστε επίσης

Aramco: Συμφωνία «μαμούθ» $12 δισ. δολαρίων με την Κίνα και τα ΗΑΕ

Το κινέζικο Fund Silk Road και η Hassana Investment, που ελέγχεται από την κυβέρνηση της Σαουδικής...

20/06/2021

BOJ: «Χρηματοδοτεί» τις τράπεζες για την κλιματική αλλαγή

Τα σχέδιά της για την υιοθέτηση ενός ειδικού δανειοδοτικού προγράμματος που θα βοηθήσει τις τράπεζες να...

20/06/2021

Κύπρος: Σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο του νομοσχεδίου για ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας

Δημόσια Διαβούλευση επί του προσχεδίου νομοσχεδίου με τίτλο «ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων...

20/06/2021