Η Google τιμά με doodle τον «πατέρα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ» στις ΗΠΑ

Τεχνολογία

02/06/2021, 8:59 μμ

Τον σπουδαίο Αμερικανό ακτιβιστή, Φρανκ Κάμενι (Frank Kameny), που αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στον αγώνα για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων τιμά με το σημερινό της doodle η Google. Θεωρείται ο «πατέρας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ» στις ΗΠΑ.

Ο Frank Kameny(Φράνκλιν Έντουαρντ Κάμενι) γεννήθηκε στο Κουΐνς της Νέας Υόρκης, στις 21 Μαΐου 1925. Προικισμένος με πολλά χαρίσματα από νεαρή ηλικία, έγινε δεκτός στα 15 του στο Κολέγιο Κουΐνς για να σπουδάσει φυσική. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στρατεύτηκε και μετά την επιστροφή του στην πατρίδα συνέχισε τις σπουδές του. Ο Φρανκ Κάμενι έλαβε μάστερ (1949) και διδακτορικό (1956) στην αστρονομία από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Για ένα χρόνο δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν και το 1957, ο Φρανκ Κάμενι προσλήφθηκε ως αστρονόμος στην Γεωγραφική Υπηρεσία του Αμερικανικού Στρατού. Λίγους μήνες αργότερα όμως απολύθηκε βάσει ενός νόμου που απαγόρευε στα μέλη της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ να εργάζονται στο δημόσιο.

Ο Frank Kameny μήνυσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το 1961 προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η απόρριψη της προσφυγής του τον χαλύβδωσε και ξεκίνησε από τότε ένα αγώνα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, που κράτησε σε όλη του τη ζωή.

Δείτε βίντεο:

Χρόνια πριν από τις ταραχές στο Στόουνγουολ, ο Frank Kameny δημιούργησε μια από τις πρώτες οργανώσεις στις ΗΠΑ για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, αμφισβήτησε με επιτυχία την ταξινόμηση της ομοφυλοφιλίας από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία ως ψυχικής διαταραχής και με τους διαρκείς αγώνες του προκάλεσε την άρση της απαγόρευσης διορισμού ομοφυλόφιλων στο αμερικανικό δημόσιο.

Το 2009, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, ο Frank Kameny έλαβε την επίσημη συγγνώμη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την προ πεντηκονταετίας απόλυσή του από το δημόσιο. Τον Ιούνιο του 2010, για να τιμήσει την δράση του η δημοτική αρχή της Ουάσινγκτον έδωσε το όνομά του σε ένα δρόμο της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Ο Frank Kameny έφυγε από την ζωή στις 11 Οκτωβρίου 2011, σε ηλικία 86 ετών. Σήμερα αναγνωρίζεται ως «ο πατέρας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ» στις ΗΠΑ.

Δείτε βίντεο:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Διαβάστε επίσης

Ρομπότ μπορεί να «αλλάξει πρόσωπα» με την κατάλληλη εφαρμογή λογισμικού

Την ικανότητα να προσαρμοστεί αποτελεσματικά σε διαφορετικές περιστάσεις με την κατάλληλη εφαρμογή λογισμικού χάρη στη ικανότητα...

16/06/2021

Microsoft: Τέλος η υποστήριξη των Windows 10 από το 2025

Η Microsoft έκανε γνωστό ότι θα σταματήσει την υποστήριξη των Windows 10 το φθινόπωρο του 2025....

16/06/2021

To κορυφαίο realme GT ήρθε στην Ελλάδα για όσους αναζητούν ένα smartphone με κορυφαία χαρακτηριστικά

Η realme το πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο και νεανικό που έκανε σχετικά πρόσφατα την εμφάνιση του στην...

15/06/2021