Η δουλειά, η δουλεία και το δούλεμα

Μεγαλόπολη

09/06/2021, 9:42 μμ

«Πόσο φιλεργατικό είναι να στερούμε τη δυνατότητα από τις μητέρες που το θέλουν, να δουλεύουν λίγο παραπάνω Δευτέρα-Πέμπτη και να κάθονται την Παρασκευή και να πληρώνονται, για να βλέπουν τα παιδιά τους; Να τον χαίρονται τον φιλεργατισμό τους στον #ΣΥΡΙΖΑ! #Βουλή.»

Παρότι ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δεν έχει εργαστεί ούτε μία μέρα στη ζωή του σαν κανονικός άνθρωπος, όπως διαπιστώσαμε χθες διαβάζοντας τα τιτιβίσματά του στο Twitter δεν κάνει καν τη μοναδική δουλειά που έχει να κάνει, δηλαδή να διαβάζει, έστω, και να ελέγχει αυτά που του γράφουν να πει ή να τιτιβίσει.

(Εκτός κι αν είναι όλα δικά του, οπότε πάσο.)

Πάντως, κατεβάζει άποψη για το τι θέλουν οι μητέρες που εργάζονται: Να δουλεύουν δεκάωρα και δωδεκάωρα -λίγο παραπάνω, που είπε και ο υπουργός- Δευτέρα με Πέμπτη, ώστε να έχουν την Παρασκευή ελεύθερη να βλέπουν τα παιδιά τους.

Τώρα, τι θα τα κάνουν τα παιδιά τους Δευτέρα με Πέμπτη που θα δουλεύουν δύο και τρεις ώρες παραπάνω… Ή γιατί τα παιδιά να μην έχουν υποχρεώσεις, όπως σχολείο, την Παρασκευή…

Μπορούν να τα παίρνουν στη δουλειά να μαθαίνουν κι αυτά τι σημαίνει φιλεργατισμός κατά Χατζηδάκη («Είμαι εξάρτημα εγώ της μηχανής σας/ κι ο γιος μου τ’ ανταλλακτικό»). Έναν άνθρωπο που του τα έφερε έτσι η ζωή ώστε από τις αγκάλες του πατρός του να βρεθεί στις αγκάλες του κόμματος κι από εκεί στις αγκάλες της Βουλής και του υπουργείου, χωρίς να έχει περάσει μία μέρα με πραγματικό προϊστάμενο ή εργοδότη πάνω από το κεφάλι του.

Τον συγχαίρουμε για την τύχη του. Και για το γεγονός ότι είναι συνεπέστατος σε όλα όσα πρεσβεύει. Ήταν το 2019 όταν ο κ. Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλοντος τότε, με καμάρι πόζαρε με σύζυγο και γιο Κυριακάτικα έξω από κατάστημα και έγραφε: «Εκμεταλλευόμενοι το νόμο που ψήφισε πριν μερικά χρόνια ο μπαμπάς πήγαμε για ψώνια Κυριακάτικα!  Στο μέλλον θα δούμε αν στο Γιάννη αρέσει αυτό το μέτρο.  #sunday #shopping #family».

(Εκμεταλλευόμενοι τον νόμο, ή τον μπαμπά και τη μαμά ενός άλλου παιδιού;.. Διότι ο Γιάννης σώζεται. Όπως ο υιός του Αντώνη του Σαμαρά, που κληρονομεί έδρα, ο οποίος έχει φοβερά πολιτικά προσόντα, σύμφωνα με μια εφημερίδα, διότι κέρδισε κάτι εκλογές στο ιδιωτικό κολλέγιο όπου φυτά, τρομάρα μας.)

Να είναι καλά ο υιός Χατζηδάκη, αλλά γιατί να μην του αρέσουν τα ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές, μέτρο που ψήφισε ο μπαμπάς; Ε, και ο νόμος που έφερε τώρα ο μπαμπάς θα εξασφαλίσει στον Γιάννη και στον κάθε Γιάννη με μπαμπά και μπάρμπα στην Κορώνη εργαζομένους με τη σέσουλα, «πρόθυμους», θέλοντας και μη και για να μαζέψουν τις ελιές του εργοδότη ακόμα.

(Συνεπέστατος ο κ. Χατζηδάκης, όπως είπαμε. Κυριακές ανοιχτά το 2019 τα εμπορικά, «νόμο που ψήφισε ο μπαμπάς», κατάργηση Κυριακάτικων αδειών και με τον νόμο που έφτιαξε ο μπαμπάς για δεκάδες κλάδους το 2021.)

Και ενώ η κυβέρνηση εξισώνει υπερωρίες με ρεπό, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πετάει το μπαλάκι στην εξέδρα με τα περί προνομίων ή διευκολύνσεων στους εμβολιασμένους.

Και γιατί δεν εμβολιάζονται οι Έλληνες; Μα, επειδή είναι ανεύθυνοι, ή και γραφικοί, όπως λένε όλα τα ΜΜΕ που βρέθηκαν στη λίστα Πέτσα. Ο Παπαδάκης το πρωί διάβαζε από τα ευτράπελα του ελληνικού ίντερνετς τις συμβουλές ενός γραφικού αντιεμβολιαστή, ο οποίος έλεγε «δεν πάμε με γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί, κίνδυνος – θάνατος». Από την άλλη, κανένας δημοσιογράφος, μεγαλύτερος ή μικρότερος σε απήχηση, δεν θέτει, έστω, το εξής: Στ’ αλήθεια με τρεις διαφημίσεις στην τηλεόραση και ένα μπάνερ στα sites πίστευαν στο υπουργείο και στην κυβέρνηση ότι οι πολίτες άνω των 60, οι οποίοι στην πλειονότητά τους διστάζουν να προσέλθουν για το εμβόλιο, θα πείθονταν;..

Μήπως τα εκατομμύρια πήγαν στον βρόντο; Ε, όχι και στον βρόντο… Χθες η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι το χρέος του κόμματος αυξήθηκε εξαιτίας τόκων. Και ουδείς ρώτησε το κόμμα «και γιατί χρωστάτε ακόμα;» ή έστω αν θα κάνουν τη ρύθμιση των 240 δόσεων…

Αν πάμε παραπέρα, δεν είναι πολιτική ατιμία αυτή την ώρα, που η κοινωνία παλεύει να μαζέψει τα κομμάτια της, που έχουμε περίπου 13.000 νεκρούς στη χώρα, η κυβέρνηση να νομοθετεί για τα εργασιακά;

Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται.

Όσο για τις νύξεις του Πρωθυπουργού για διευκολύνσεις ή προνόμια ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο για τους εμβολιασμένους, κι αυτό είναι ακόμα μία προσπάθεια διαχωρισμού της κοινωνίας. Εκείνοι που θα μπορούν να πάνε για ποτό, εκείνοι που δεν θα μπορούν να πάνε για ποτό.

(Ερώτηση: Θα συμβεί το ίδιο και με τα μέσα συγκοινωνίας; Εκεί το πάστωμα ακόμα και για μία ώρα όσο διαρκεί το δρομολόγιο Κάνιγγος – Κηφισιά στην καλύτερη, είναι εντάξει και για εμβολιασμένους και για ανεμβολίαστους;)

Ο Γεωργιάδης, στο ίδιο μήκος κύματος, είπε σήμερα ότι ο εργοδότης θα μπορεί να απολύσει εργαζόμενο που δεν έχει κάνει εμβόλιο. Οποιοσδήποτε θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση, ή γίνεται αιτία να κλείσει, απολύεται. Η νομοθεσία μας το προβλέπει αυτό.

Προβλέπει και άλλα, βέβαια. Αλλά σήμερα, ακόμα και η αναιμική Επιθεώρηση Εργασίας καταργείται…

Και, πραγματικά, απέναντι σε όλες αυτές τις χαζομάρες που καταδέχεται να αναδείξει από το βήμα της Βουλής ολόκληρος Πρωθυπουργός για να πετάξει το μπαλάκι και να αποπροσανατολίσει τον κόσμο, για το πού θα πίνουμε το κρασάκι μας τον χειμώνα και με ποια σύνθεση, έχω να ρωτήσω τα εξής:

Η Πολιτεία έχει ή όχι την υποχρέωση να εξασφαλίζει, ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας, αξιοπρεπείς υπηρεσίες στους χρονίως πάσχοντες, σε όλους όσοι έχουν προγραμματισμένα χειρουργεία και στους καρκινοπαθείς;

Έχει. Το έπραξε;

Η Πολιτεία έχει ή όχι την υποχρέωση να εξασφαλίζει κλίνες για όλους τους πολίτες που πληρώνουν την ασφάλισή τους; Έχει ή όχι την υποχρέωση μαστογράφοι, τομογράφοι, αιμοδυναμικά εργαστήρια να λειτουργούν σε όλα τα νοσοκομεία όπου υπάρχουν τέτοια μηχανήματα ώστε να εξυπηρετείται ο κόσμος;

Έχει. Το έπραξε;

Η Πολιτεία έχει ή όχι την υποχρέωση όπου δεν υπάρχουν γιατροί να διορίζει;

Έχει. Το έπραξε;

Η Πολιτεία έχει ή όχι την υποχρέωση να διερευνήσει τους περίπου 100 θανάτους σε ΜΕΘ COVID σε δύο νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ και να μην κρύβεται πίσω από τη φράση του υφυπουργού Υγείας «να μην πανικοβάλλεται ο κόσμος»; Με θνητότητα στο 100% σχεδόν, ο κόσμος σε Αγρίνιο και Πύργο πρέπει να νιώθει ασφαλής, έτσι;

Ο πολίτης πρέπει να νιώθει ασφαλής με τα όσα έρχονται για ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών των νοσοκομείων, επειδή έχουμε να αγοράσουμε φρεγάτες και δεν κάνει να επενδύουμε στην Υγεία για να αγοράσουν οι ιδιώτες φθηνά, διότι πρέπει να επενδύσουμε στον «ιατρικό τουρισμό», μην ξεχνιόμαστε.

Να νιώθει καλά με τα όσα έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση προς ψήφιση:

* Κατάργηση του οκταώρου και θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας με ατομική σύμβαση.

* Διακεκομμένο ωράριο για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

* Ο εργοδότης θα μπορεί να χορηγεί «αναγκαστική» άδεια στον εργαζόμενο.

* Απελευθέρωση ωραρίου, κατάργηση κυριακάτικης αργίας.

* Θεσπίζονται ανεξέλεγκτες απολύσεις.

* Ο εργοδότης απαλλάσσεται από μισθούς υπερημερίας και ο εργαζόμενος δεν επαναπροσλαμβάνεται.

* Διπλασιάζονται και καθίστανται «φθηνές οι υπερωρίες».

* Καταργείται η Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ).

* Απαγόρευση απεργιών.

* Ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης και επιβράβευση απεργοσπασίας.

* Αίρεται η προστασία μελών του Δ.Σ. των σωματείων από τις απολύσεις.

Αν θέλουν να ασχοληθούν στην κυβέρνηση με πραγματικά προβλήματα, και όχι με το ποιος θα μπορεί να πάει τον χειμώνα στο μπαρ, έχουμε στην Ελασσόνα σεισμόπληκτους οι οποίοι ζουν σε σκηνές, το καλοκαίρι περνά και ο χειμώνας θα καταφθάσει με το κράτος απροετοίμαστο, ως συνήθως (δείτε ΕΔΩ). Κι αυτό για αρχή.

Δουλειά της κυβέρνησης δεν είναι να κάνει τη δουλειά δουλεία ούτε να δουλεύει τους πολίτες.

 

Γαλανιάδη Εύα

Πηγή: arcadiaportal.gr

Διαβάστε επίσης

Σχεδόν 200.000 ευρώ σε 7 μήνες έδωσαν τα ΕΛΤΑ σε εταιρεία βουλευτή της ΝΔ

Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέθεσαν ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης...

24/06/2021

Έκθεση ζωγραφικής «Μένουμε Σπίτι» στην Τρίπολη (pics)

Η ΔΕΠΕ Δήμου Τρίπολης και o δήμος Τρίπολης πραγματοποίησαν την Τετάρτη 23 Ιουνίου στην πλατεία Πετρινού...

24/06/2021

Τα ζευγάρια των «16» του Euro

Η φάση των ομίλων του Euro ολοκληρώθηκε και πλέον είναι γνωστά και τα οκτώ ζευγάρια της...

24/06/2021