Γίνετε παραγωγοί ΑΠΕ χωρίς… φωτοβολταϊκό

Ενέργεια

01/03/2021, 12:06 πμ

Τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα οφέλη που συνεπάγεται η παραγωγή ενός σταθμού ΑΠΕ, χωρίς την ταλαιπωρία και τα κόστη που συνεπάγεται η πραγματική εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση, δίνει στους καταναλωτές το νέο καινοτόμο πρόγραμμα ΕΝΑ που έχει λανσάρει στην αγορά η εταιρεία ΗΡΩΝ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προσφέρεται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά από εταιρεία προμήθειας και στην ουσία αποτελεί το πρώτο διμερές συμβόλαιο που αξιοποιεί την “πράσινη” παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κατευθείαν για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των καταναλωτών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου και υλοποιείται με τη συνεργασία μεταξύ της ΗΡΩΝ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία και παρέχει τους σταθμούς, η ενέργεια των οποίων αξιοποιείται στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα εκτός από τα οικονομικά οφέλη και την έκπτωση στο ρεύμα που προκύπτει από την “επένδυση”, προσφέρει την ευκαιρία στον καταναλωτή να συνεισφέρει στην επίτευξη του εθνικού στόχου για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Πώς λειτουργεί 

Η ιδέα για το πρόγραμμα είναι σχετικά απλή. Αντί ένας καταναλωτής να έχει ένα φωτοβολταϊκό στη στέγη του, με τα κόστη που συνεπάγεται η ανάπτυξη, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση ενός τέτοιου συστήματος, αγοράζει την ενέργεια η οποία παράγεται σε ένα πραγματικό φωτοβολταϊκό που βρίσκεται σε κάποιο σημείο της χώρας. Ουσιαστικά, δηλαδή, είναι σαν ο καταναλωτής να υπογράφει μια σύμβαση για προαγορά και δέσμευση συγκεκριμένης ποσότητας ενέργειας, που παράγεται από έναν πραγματικό σταθμό ΑΠΕ. Στη συνέχεια, μέσω του προγράμματος, μετράται και παρακολουθείται καθημερινά η παραγωγή από τον συγκεκριμένο σταθμό ΑΠΕ και υπολογίζεται το έσοδο από την πώληση της ενέργειας. Έτσι προκύπτει για τον καταναλωτή που έχει προαγοράσει την ενέργεια ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο στη συνέχεια αφαιρείται ως έκπτωση από το κόστος της ενέργειας που ο ίδιος καταναλώνει στο σπίτι του.

Ουσιαστικά η διαδικασία περιλαμβάνει τρία βήματα:

-Ο καταναλωτής που συμμετέχει στο πρόγραμμα δεσμεύει για 20 έτη, ανάλογα με το ποσό που επιθυμεί, την ισχύ ενός σταθμού και προαγοράζει μέρος της ενέργειας που παράγεται.

-Ο σταθμός παράγει πραγματικά την ενέργεια, η οποία πωλείται σε συγκεκριμένη τιμή (57 ευρώ/MWh).

-Το έσοδο που αναλογεί στον καταναλωτή αφαιρείται από τον λογαριασμό του ως έκπτωση που μπορεί να φτάσει να μηδενίσει το λογαριασμό. 

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος, ο ΗΡΩΝ συνεργάζεται με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την οποία και έχει υπογράψει σύμβαση, για την προαγορά της παραγωγής των φωτοβολταϊκών και των αιολικών πάρκων της, η οποία και χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα. Σε πρώτη φάση, ο ΗΡΩΝ έχει υπογράψει σύμβαση για ισχύ έως 150 MW μονάδων ΑΠΕ, η οποία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα περίπου 40 χιλιάδων πελατών. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΕΝΑ αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μοναδική δυνατότητα για έναν απλό καταναλωτή να γίνει “παραγωγός” ενέργειας, με δεδομένο ότι από το τέλος του 2019 έχει λήξει το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες, ενώ έχει ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα net metering.  

Ποιο είναι το όφελος 

Ανάλογα με το ποσό που θα θελήσει να διαθέσει ο καταναλωτής για να προαγοράσει την ενέργεια από έναν σταθμό ΑΠΕ προκύπτει και το όφελος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα η ελάχιστη συμμετοχή είναι 100 ευρώ, με την οποία μπορεί κάποιος να αγοράσει συνολικά 145 κιλοβατώρες “πράσινης” ενέργειας τον χρόνο ή, αλλιώς, 2.900 κιλοβατώρες στην 20ετία. Η πώληση της ενέργειας αυτής εξασφαλίζει ετήσια έκπτωση της τάξης των 8,5 ευρώ, η οποία μεταφράζεται στην 20ετία σε συνολική έκπτωση της τάξης των 170 ευρώ.

Ωστόσο, εάν κάποιος καταναλωτής θέλει να μηδενίσει τον λογαριασμό του θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερο ποσό αρχικής επένδυσης για την προαγορά της ενέργειας. Ένα μέσο νοικοκυριό σε ένα σπίτι με 130 τετραγωνικά μέτρα εμφανίζει ετήσια κατανάλωση 4.200 κιλοβατώρες και θα χρειαστεί να δώσει στο πρόγραμμα περίπου 4.200 ευρώ προκειμένου να μηδενιστεί ο λογαριασμός του ρεύματος. Με τα 4.200 ευρώ ο καταναλωτής αγοράζει συνολικά 6.090 κιλοβατώρες “πράσινης” ενέργειας τον χρόνο ή, αλλιώς, 121.800 κιλοβατώρες στην 20ετία. Με την πώληση της “πράσινης” ενέργειας, εξασφαλίζεται ετήσια έκπτωση 357 ευρώ ή, αλλιώς, συνολική έκπτωση στην 20ετία 7.143 ευρώ.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Έργα άνω των €540 εκατ. στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ 2021-2030 που εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ

 Τη συνολική επί της αρχής έγκριση της ΡΑΕ έλαβε το δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξής του ΔΕΣΦΑ (ΔΠΑ...

13/04/2021

Καθυστερήσεις ΑΔΜΗΕ στα αιτήματα παραγωγών για σύνδεση στο δίκτυο – Η ζήτηση μπορεί να ξεπεράσει τα 4GW εντός 2021

«Βουνό» τα αιτήματα από μικρούς και μεγάλους παραγωγούς ενέργειας για σύνδεση στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ συνολικής...

13/04/2021

Πάνω από 2.500 οικογένειες συνδέονται στο δίκτυο φυσικού αερίου με το επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας

Χιλιάδες οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα σε όλη τη Θεσσαλία εντάσσονται στο πρωτοπόρο Πρόγραμμα αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης...

12/04/2021