Φρανκ Κάμενι: Η Google τιμά με doodle τον «πατέρα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ» – Ο Ομπάμα είχε ζητήσει συγγνώμη για την απόλυσή του

Τεχνολογία

02/06/2021, 8:57 πμ

Τον σπουδαίο Αμερικανό ακτιβιστή, Φρανκ Κάμενι (Frank Kameny), που αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στον αγώνα για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων τιμά με το σημερινό της doodle η Google. Θεωρείται ο «πατέρας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ» στις ΗΠΑ.

Ο Φρανκ Κάμενι (Φράνκλιν Έντουαρντ Κάμενι) γεννήθηκε στο Κουΐνς της Νέας Υόρκης, στις 21 Μαΐου 1925. Προικισμένος με πολλά χαρίσματα από νεαρή ηλικία, έγινε δεκτός στα 15 του στο Κολέγιο Κουΐνς για να σπουδάσει φυσική. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στρατεύτηκε και μετά την επιστροφή του στην πατρίδα συνέχισε τις σπουδές του. Ο Φρανκ Κάμενι έλαβε μάστερ (1949) και διδακτορικό (1956) στην αστρονομία από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Για ένα χρόνο δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν και το 1957, ο Φρανκ Κάμενι προσλήφθηκε ως αστρονόμος στην Γεωγραφική Υπηρεσία του Αμερικανικού Στρατού. Λίγους μήνες αργότερα όμως απολύθηκε βάσει ενός νόμου που απαγόρευε στα μέλη της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ να εργάζονται στο δημόσιο.

Ο Φρανκ Κάμενι μήνυσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το 1961 προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η απόρριψη της προσφυγής του τον χαλύβδωσε και ξεκίνησε από τότε ένα αγώνα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, που κράτησε σε όλη του τη ζωή.

Δείτε βίντεο:

Χρόνια πριν από τις ταραχές στο Στόουνγουολ, ο Φρανκ Κάμενι δημιούργησε μια από τις πρώτες οργανώσεις στις ΗΠΑ για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, αμφισβήτησε με επιτυχία την ταξινόμηση της ομοφυλοφιλίας από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία ως ψυχικής διαταραχής και με τους διαρκείς αγώνες του προκάλεσε την άρση της απαγόρευσης διορισμού ομοφυλόφιλων στο αμερικανικό δημόσιο.

Το 2009, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, ο Φρανκ Κάμενι έλαβε την επίσημη συγγνώμη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την προ πεντηκονταετίας απόλυσή του από το δημόσιο. Τον Ιούνιο του 2010, για να τιμήσει την δράση του η δημοτική αρχή της Ουάσινγκτον έδωσε το όνομά του σε ένα δρόμο της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Ο Φρανκ Κάμενι έφυγε από την ζωή στις 11 Οκτωβρίου 2011, σε ηλικία 86 ετών. Σήμερα αναγνωρίζεται ως «ο πατέρας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ» στις ΗΠΑ.

Δείτε βίντεο:

 

To άρθρο Φρανκ Κάμενι: Η Google τιμά με doodle τον «πατέρα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ» – Ο Ομπάμα είχε ζητήσει συγγνώμη για την απόλυσή του δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: newsit.gr

Διαβάστε επίσης

Το smartwatch που υπενθυμίζει στον κάτοχο να πλένει τα χέρια του κι όχι μόνο (pic)

Ένα smartwatch διαφορετικό από τα άλλα! Αυτό το έξυπνο ρολόι υπενθυμίζει στον χρήστη το πλύσιμο των...

22/06/2021

Η Nokia δίνει στους υπαλλήλους τη δυνατότητα για 3 μέρες τηλεργασία την εβδομάδα

Η Nokia ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοί της μπορούν να επιλέξουν την τηλεργασία έως και τρεις ημέρες...

22/06/2021

Ρομπότ μπορεί να «αλλάξει πρόσωπα» με την κατάλληλη εφαρμογή λογισμικού

Την ικανότητα να προσαρμοστεί αποτελεσματικά σε διαφορετικές περιστάσεις με την κατάλληλη εφαρμογή λογισμικού χάρη στη ικανότητα...

16/06/2021