“Fit for 55” – Η Πράσινη Συμφωνία γίνεται νόμος και τα αλλάζει όλα!

Ενέργεια

21/07/2021, 2:11 πμ

Ενάμιση χρόνο μετά την παρουσίασή της από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία εξειδικεύεται πλέον σε συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες αγγίζουν σχεδόν κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην Ευρώπη.

Την Τετάρτη, 14/07/2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια δέσμη 12 νομοθετικών προτάσεων για την επίτευξη των στόχων που θέτει η Πράσινη Συμφωνία, δηλαδή τη μείωση κατά 55% των εκπομπών ρύπων μέχρι το 2035 (σε σχέση με τα επίπεδα) του 1990 και την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Το πακέτο “Fit for 55”, όπως ονομάζεται, είναι ίσως η πιο φιλόδοξη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ίδρυσή της.

Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την επέκταση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα στις οδικές μεταφορές και στα κτίρια (με τη δημιουργία ενός νέου συστήματος εμπορίας εκπομπών για αυτές τις δύο κατηγορίες), τη ναυτιλία, αλλά και τη σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής για τις αεροπορικές μεταφορές. 

Για να αποφευχθεί μια σημαντική αύξηση στο κόστος των μεταφορών, αλλά και στην κατασκευή και λειτουργία των κτηρίων, που θα επιβαρύνει οριζόντια τους πολίτες, θα πρέπει να επιταχυνθεί η υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ΑΠΕ. Για αυτό η Επιτροπή θέτει ως στόχο όλα τα καινούρια αυτοκίνητα που θα ταξινομηθούν από το 2035 να έχουν μηδενικές εκπομπές, αναπτύσσοντας παράλληλα και τις απαραίτητες υποδομές για τη φόρτισή τους.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη καλούνται να διπλασιάσουν τον στόχο της ετήσιας εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να ανακαινίζει το 3% των κτηρίων του κάθε χρόνο, ώστε να δοθεί ώθηση στο κύμα ανακαίνισης, τη μείωση της χρήσης ενέργειας και του κόστους για τους φορολογούμενους.

Παράλληλα, το πακέτο στοχοθετεί την κλιματική ουδετερότητα έως το 2035 στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη δασοκομία και τις χρήσεις γης και τη φύτευση τριών δισεκατομμυρίων δέντρων στην Ευρώπη μέχρι το 2030.

Για να αποτραπεί η διαρροή άνθρακα, η μεταφορά δηλαδή παραγωγικών δραστηριοτήτων σε χώρες με χαλαρή περιβαλλοντική νομοθεσία, θα δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός διασυνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CABM). Ο μηχανισμός θα επιβάλλει τιμή στις εκπομπές άνθρακα στις εισαγωγές από τέσσερις, αρχικά, τομείς (τσιμεντοβιομηχανία, σιδηρουργία/χαλυβουργία, αλουμίνιο, παραγωγή ενέργειας) οι οποίοι ωστόσο καλύπτουν το 45% των εκπομπών του υφιστάμενου Συστήματος Εκπομπών Δικαιωμάτων Άνθρακα.

Τέλος, για να υποστηριχθεί η δίκαιη μετάβαση στο νέο καθεστώς, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα το οποίο θα διαθέσει περισσότερα από 72 δισ. ευρώ μεταξύ 2025-2032 για να βοηθήσει τους πολίτες να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση, τα νέα συστήματα θέρμανσης και ψύξης και τις καθαρότερες μετακινήσεις. Οι πόροι του ταμείου θα προέλθουν από την επέκταση των δικαιωμάτων εκπομπών στις οδικές μεταφορές και τα κτήρια.

Ασφαλώς, το Fit for 55 έχει αρκετό δρόμο μπροστά του μέχρι να συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη και να γίνει νόμος της Ένωσης. Η διαδικασία κατακύρωσής του δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν τα μέσα του επόμενου έτους, οι όποιες τροποποιήσεις ωστόσο δεν αναμένεται να είναι μεγάλες.

Με το πακέτο αυτό η Ευρώπη εισέρχεται και επίσημα πλέον στους ρυθμούς της Πράσινης Συμφωνίας και οι πάντες – κράτη, επιχειρήσεις, πολίτες – θα πρέπει να βάλουν πλάτη για την επίτευξη των στόχων που θα καταστήσουν την Ευρώπη πρωταθλήτρια στην παγκόσμια προσπάθεια για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Μετά από αυτό τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην οικονομία, την κοινωνία, στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε. Welcome to the Green Revolution! 

 

Πηγή: energypress.gr

Διαβάστε επίσης

Σε πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης εντάχθηκε ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου με απόφαση του Στ.Πέτσα

Σε πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης του “Αντώνης Τρίτσης” του υπουργείου Εσωτερικών εντάχθηκε ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου σχετικά με...

02/08/2021

Η Ρουμανία κατηγορεί το Ιράν για την επίθεση σε πετρελαιοφόρο στο Ομάν

Η Ρουμανία κατηγόρησε σήμερα το Ιράν ότι ευθύνεται για την πρόσφατη επίθεση εναντίον ενός πετρελαιοφόρου στη...

02/08/2021

Μ. Τζάννε: Σε ιδιώτες έως το 40% της εταιρείας που κατασκευάζει το καλώδιο της Κρήτης

Τον δρόμο για τη μερική ιδιωτικοποίηση έως 40% της Αριάδνης, θυγατρικής του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που κατασκευάζει...

02/08/2021