Eστίαση: Αλλάζει η «συνταγή» των ενισχύσεων για να καλύψουν όσους έχουν ανάγκη

Οικονομία

11/02/2021, 7:51 πμ

Τα παράπονα του κλάδου είναι έντονα γιατί παραμένει κλειστός και η μέση επιχορήγηση που έλαβαν από την Επιστρεπτέα 5 οι επιχειρήσεις εστίασης, ήταν της τάξης των 4.000 ευρώ – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ανάγκη για περισσότερη  …εστίαση στους κλάδους πέραν της Εστίασης,  δείχνουν τα στοιχεία των μέχρι σήμερα μέτρων κρατικής στήριξης. Τα παράπονα του κλάδου είναι έντονα γιατί παραμένει κλειστός και η μέση επιχορήγηση που έλαβαν από την Επιστρεπτέα 5 οι επιχειρήσεις εστίασης, ήταν της τάξης των 4.000 ευρώ.

Ωστόσο τα στοιχεία που παρουσίασε μέσω του ΘΕΜΑ 104.6 FM ο αναπληρωτής  υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δείχνουν ότι συνολικά για το 2020:

·  όπως οι ίδιοι οι επιχειρηματίες δηλώνουν στην εφορία, όταν ζητούν να λάβουν ενίσχυση,  το 2019 είχαν τζίρο 6,4 δισ. ευρώ και το 2020 έπεσαν στα 4,6 δισ. ευρώ

·  όσα έσοδα έχασαν το 2020, το Κράτος τους τα αναπλήρωσε ως απευθείας κρατική ενίσχυση: δηλαδη έχασαν 1,8 δισ. αλλά τους δόθηκαν 1,9 δισ. ευρώ!

·  στα 1,9 δισ. ευρώ δεν έχουν συνυπολογιστεί όσα επιπλέον γλίτωσαν από τα ενοίκια, μισθούς εργαζομένων που βγήκαν σε αναστολή, ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωνε το κράτος, μείωση της προκαταβολής φόρου κλπ.

Το αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι τα στοιχεία αυτά είναι τα επίσημα που δηλώνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις για τα έσοδά τους. Αν δεν δηλώνονταν τα πραγματικά εισοδήματα και δεν τα γνώριζε το κράτος, ούτε να καλύψει θα μπορούσε, ούτε και τα είχε φορολογήσει ποτέ φυσικά.

Η αναπλήρωση των εσόδων όμως, είναι η μία όψη του νομίσματος. Το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να στρέψει τις κρατικές ενισχύσεις και τα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις (και νοικοκυριά) που τα έχουν πραγματικά περισσότερο ανάγκη. «Οι πόροι είναι πεπερασμένοι» λένε με νόημα στο οικονομικό επιτελείο, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσεως.

Και εννοούν ότι κάποιοι ζητούν ή λαμβάνουν περισσότερα από άλλους, που ωφελήθηκαν λιγότερο από τα μέτρα της κυβέρνησης. Παρά τον πολύ εστιασμένο μηχανισμό στήριξης που ίσχυσε (βάσει ΚΑΔ, φορολογικών δηλώσεων κλπ) και πάλι δόθηκαν πολλά σε επιχειρήσεις που δεν τα είχαν το ίδιο ανάγκη με άλλες. Για παράδειγμα, άλλα εστιατόρια δούλευαν ντελίβερι και άλλα έκλεισαν τελείως, αλλά τα πρώτα δεν εξαιρέθηκαν από τα μέτρα στήριξης που ίσχυσαν για τις κλειστές επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, τα μέτρα διαχέονταν και σε επιχειρήσεις που ήταν ούτως ή άλλως προβληματικές και έπρεπε να είχαν κλείσει. Μέσα στην ανασφάλεια και στην πτώση τζίρου έως 70% ή και 90% για πολλούς μήνες του 2020, τα μέτρα στήριξης φάνηκαν αρκετά να κρατήσουν στη ζωή επιχειρήσεις που, αν δεν υπήρχε η πανδημία, θα είχαν κλείσει.

Τα στοιχεία από το ΓΕΜΗ δείχνουν ότι τα λουκέτα επιχειρήσεων στο 10μηνο Μαρτίου Δεκεμβρίου 2020, ήταν μόλις 11.437. Στο ίδιο 9μηνο του 2019 –προ κορωνοϊού- ήταν σχεδόν διπλάσιες, φτάνοντας στις 20.470.

Διαβάστε ακόμη

Έπεσε φαγωμάρα παντού, στους λοιμωξιολόγους, στο νέο κόμμα αλλά και στα «χρυσά αγόρια» του Λονδίνου

SPAC: Ενας δημοφιλής τρόπος για την εισαγωγή στη Wall Street

Distressed ακίνητα, ναυτιλία, αλλά και comeback στον τουρισμό ετοιμάζει ο Στέγγος, μετά τo deal του Πόρτο Καρράς

Πηγή: newmoney.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Voucher 200 ευρώ: Και νέα καθυστέρηση στην επιδότηση για μαθητές και φοιτητές

Το voucher των 200 ευρώ δίνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο που φοιτά σε εκπαιδευτική δομή στην...

28/02/2021

Επίδομα 534 ευρώ: Πώς θα γίνονται οι δηλώσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού

Ποιο χρονικό διάστημα δόθηκε για την προαναγγελία των αναστολών Μαρτίου Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η...

27/02/2021

Τέλη Κυκλοφορίας 2021: Διπλασιάζονται από σήμερα – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ

Έληξε χθες η διορία για εμπρόθεσμες πληρωμές – Εκπρόθεσμοι όσοι πίστεψαν ότι έχουν περιθώριο χρόνου μέχρι...

27/02/2021