Ερευνάται η δυνατότητα ο ΠΣ «Κοζλοντούι» να λειτουργεί με αμερικανικό πυρηνικό καύσιμο

Ενέργεια

05/02/2021, 4:02 πμ

Η εταιρεία Westinghouse Electric Sweden θα ερευνήσει τη δυνατότητα στην 5η μονάδα του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι» να χρησιμοποιείται εναλλακτικός τύπος πυρηνικού καύσιμου. Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε σήμερα παρουσία της υπουργού Ενέργειάς Τεμενούζκα Πετκόβα, της πρέσβη των ΗΠΑ Χέρο Μουσταφά και της πρέσβη της Σουηδίας Καταρίνα Ράνγκνιτ, μετέδωσε η ρεπόρτερ μας Τσβετελίνα Στογιάνοβα.

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ χαρακτήρισε τη δυνατότητα ο μόνος βουλγαρικός πυρηνικός σταθμός να λειτουργεί με αμερικανικό καύσιμο, παραγμένο στη Σουηδία, ως επόμενο βήμα προς ενεργειακή διαφοροποίηση της χώρας μας.

«Για μας είναι πραγματική υπερηφάνεια να είμαστε εδώ μαζί σας. Αυτό το βήμα είναι υπέρ της Βουλγαρίας, υπέρ της διαφοροποίησης και της εξασφάλισης ασφαλών και ποικίλων προμηθειών ενεργειακών πηγών», δήλωσε η πρέσβης Μουσταφά.

Προς το παρόν ο πυρηνικός σταθμός «Κοζλοντούι» λειτουργεί με καύσιμο της ρωσικής εταιρείας Rosatom.

(Βουλγαρική Ραδιοφωνία)

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Στα φωτοβολταϊκά και η Βολιώτικη Antopack

Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από την μετατροπή της ηλιακής ενέργειας με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών...

02/03/2021

Volvo: Όλα της τα αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικά από το 2030

Η Volvo σκοπεύει να πουλά μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως το 2030, καθώς η μία μετά την...

02/03/2021

Συνεργασία ΥΠΕΝ με Citroen και γαλλικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία ενός ακόμα κλιματικά ουδέτερου ελληνικού νησιού

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συναντήθηκε την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, με τον Πρέσβη της Γαλλίας...

02/03/2021