Ενεργειακές κυψέλες για τα μεσαία επαγγελματικά του ομίλου Stellantis

Ηλεκτροκίνηση

08/04/2021, 6:39 πμ

Την ηλεκτροκίνηση σε συνδυασμό με την τροφοδοσία από ενεργειακές κυψέλες θα αξιοποιήσουν τα μελλοντικά μεσαία επαγγελματικά οχήματα του ομίλου Stellantis με την Opel να έχει αυτή τη στιγμή τον πρώτο λόγο.

Ο υπερόμιλος Stellantis ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη του προγράμματος εξέλιξης της κατάλληλης τεχνολογίας για την υιοθέτηση ενεργειακών κυψελών ως πηγή τροφοδοσίας των ηλεκτρικών μονάδων στα μεσαία επαγγελματικά οχήματα των Peugeot, Citroen και Opel από το 2022.

Οι ενεργειακές κυψέλες ίσως έχουν έρθει σε δεύτερη μοίρα στα επιβατικά οχήματα όμως ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στα επαγγελματικά όπου ζητούμενο είναι ο συνδυασμός μεγάλης αυτονομίας και μεγάλου χώρου φόρτωσης. Η αχίλλειος πτέρνα των ηλεκτρικών οχημάτων είναι πως οι μεγάλες μπαταρίες που απαιτούνται για αυξημένη αυτονομία κοστίζουν τόσο σε βάρος όσο και σε όγκο. Ακριβώς σε αυτό απαντούν οι ενεργειακές κυψέλες στις οποίες στρέφεται η Stellantis: τα αυτοκίνητα θα έχουν αυτονομία σχεδόν 400 χιλιομέτρων και θα μπορούν να ανεφοδιαστούν με υδρογόνο μέσα σε λίγα λεπτά με την δεξαμενή των 6,1 κυβικών μέτρων να είναι λίγο μεγαλύτερη από μια συμβατική δεξαμενή καυσίμου με αποτέλεσμα να μένει ουσιαστικά αμετάβλητος ο χώρος φόρτωσης.

Σαν βάση θα χρησιμοποιηθούν οι παρούσες ηλεκτρικές εκδόσεις των μεσαίων van του ομίλου. Σε αυτές τη θέση των μπαταριών θα πάρουν τρεις δεξαμενές υδρογόνου συνολικής χωρητικότητας 4,4 κιλών που θα τροφοδοτεί μια κυψέλη υδρογόνου 45 kW. Η ιδιαιτερότητα είναι πως το αυτοκίνητο θα είναι plug-in καθώς θα υπάρχει και μια μπαταρία 10.5 kWh που θα βρίσκεται κάτω από τα καθίσματα και η οποία θα χαρίζει αυτονομία 50 χιλιομέτρων χωρίς την χρήση καυσίμου. Ο ηλεκτροκινητήρας θα έχει μέγιστη απόδοση 100 kW ενώ η κανονική λειτουργία του θα γίνεται με 60 kW για μεγαλύτερη οικονομία. Τα αυτοκίνητα θα κατασκευάζονται από την Opel στην Γερμανία ώστε να αξιοποιείται η κρατική ενίσχυση που προσφέρεται εκεί στο πλαίσιο ενός εθνικού προγράμματος διεύρυνσης χρήσης των ενεργειακών κυψελών.

Stellantis FCV

Διαβάστε επίσης
Όμιλος Stellantis: από κοινού εξέλιξη μοντέλων Alfa Romeo, DS και Lancia
Συμμαχία Stellantis (FCA-PSA): Θα αναστηθεί προσεχώς η Lancia;
Η Stellantis ακύρωσε την «απόβαση» της Peugeot στις ΗΠΑ

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  


Δημοφιλή στο Protothema.gr

Πηγή: newsauto.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Το πρώτο ηλεκτρικό Cupra δοκιμάζεται στους -30ºC (+video)

Το Cupra Born υποβάλλεται σε τελικές χειμερινές δοκιμές κοντά στον Αρκτικό Κύκλο πριν από την κυκλοφορία...

10/04/2021

H «αγριεμένη» Porsche Taycan της Zyrus Engineering

Η Zyrus Engineering παρουσίασε την πλέον πρόσφατη δουλειά της που έχει να κάνει με την αεροδυναμική...

10/04/2021

Nissan e-POWER: Ξεπέρασαν τα 500.000 οχήματα

Η Nissan ανακοίνωσε  ότι οι αθροιστικές πωλήσεις οχημάτων με τον ηλεκτροκινητήρα e-POWER, ξεπέρασαν τις 500.000 στα...

10/04/2021