Ένας “Διάδρομος Υδρογόνου” στην περιοχή των Βάσκων στην Ισπανία – 78 εταίροι και 1,3 δις ευρώ επενδύσεις

Ενέργεια

23/02/2021, 5:37 πμ

Εταιρείες μεταξύ των οποίων Repsol και Petronor «συμμαχούν» υπό την «ομπρέλα» μιας κοινοπραξίας που προωθεί ένα mega-project υδρογόνου, αξίας 1,3 δις ευρώ στην περιοχή των Βάσκων στην Ισπανία.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του renews.biz, ο βάσκικος διάδρομος υδρογόνου αναμένεται να απορροφήσει 650 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη τριών έργων υδρογόνου συνολικής ισχύος 112MW. Το πρώτο θα κατασκευαστεί από την Petronor και υπολογίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022. Η ισχύς της μονάδας θα είναι 2 MW και θα χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτεί το τεχνολογικό πάρκο Abanto. Το δεύτερο έργο, ισχύος 10 MW, θα αναπτυχθεί από τις Petronor, EVE και Enagas, ενώ, θα τεθεί σε λειτουργία το 2024 στο λιμάνι του Μπιλμπάο. Η παραγόμενη ενέργεια θα διοχετεύεται σε ένα εργοστάσιο συνθετικών καυσίμων.

Το τρίτο έργο, ισχύος 100 MW και το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, θα αξιοποιηθεί για την απανθρακοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας της Petronor καθώς και για την κάλυψη των αναγκών του διαδρόμου.

Επιπρόσθετα των παραπάνω, τα σχέδια περιλαμβάνουν και την ανάπτυξη ενός εργοστασίου βιομάζας και το οποίο θα παράγει υδρογόνο από τα στερεά απόβλητα των πόλεων.

Συνολικά ο εν λόγω διάδρομος θα περιλαμβάνει 34 έργα, μεταξύ των οποίων είναι μια μονάδα ηλεκτρόλυσης, κυψέλες καυσίμου και υποδομή παραγωγής υδρογόνου για τον εφοδιασμό λεωφορείων και τραίνων. Στο συγκεκριμένο project εμπλέκονται συνολικά 78 οργανισμοί και συγκεκριμένα, 8 ινστιτούτα, 12 επιμελητήρια και ενώσεις επιχειρήσεων και 58 εταιρείες.

Όπως αναφέρεται σχετικά, περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για την ωρίμανση των απαραίτητων τεχνολογιών και βιομηχανικών εφαρμογών σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, καθώς, επίσης, να προχωρήσει και η ανάπτυξη της απαιτούμενης ψηφιοποίησης που χρειάζεται. Τέλος, θα διατεθούν επιπλέον 50 εκατ. ευρώ για ερευνητικά προγράμματα σχετικά με εφαρμογές υδρογόνου στον τομέα της κινητικότητας.

Τέλος, η κοινοπραξία ανέφερε πως το project του «διαδρόμου» θα δημιουργήσει 1340 άμεσες και 6700 έμμεσες θέσεις εργασίας μέχρι το 2026.  

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Στην τελική ευθεία η απόφαση για τα λιγνιτικά «πακέτα» της ΔΕΗ Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι απαντήσεις στο πλαίσιο του market test

Ως ένα πρόβλημα της προηγούμενης δεκαετίας, που αντιμετωπίζεται σήμερα με τρόπο που μάλλον θα προσθέσει προβλήματα...

25/02/2021

Μια Ιταλίδα διαβάζει Αριστοτέλη…

Μια Ιταλίδα διαβάζει Αριστοτέλη… Πηγή: energypress.gr

25/02/2021

Γ. Γεωργής: Η «Μήδεια» και το μειδίαμα της αγοράς στον ΔΕΔΔΗΕ

Η τελευταία κακοκαιρία αποκάλυψε γι άλλη μια φορά το πόσο γυμνή είναι η μνημονιακή Ελλάδα του...

25/02/2021