Ελληνικές startups διαστημικής τεχνολογίας – Εγκαίνια από Πιερρακάκη

Τεχνολογία

17/03/2021, 9:33 μμ

Έναρξη λειτουργίας της πρώτης θερμοκοιτίδας της ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) στην Ελλάδα. Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, με τον νέο γενικό διευθυντή του ESA, Joseph Aschbacher.

Μέσω της πρώτης θερμοκοιτίδας της ESA στην Ελλάδα θα επιτευχθεί η στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων με αντικείμενο τις τεχνολογίες του Διαστήματος.

Εκτός των κ.κ. Πιερρακάκη και Aschbacher ήταν και εκπρόσωποι των 22 μελών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, στη διάρκεια διαδικτυακής τελετής.

«Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με τις νέες τεχνολογίες αιχμής, όπως η εκτύπωση 3D, μικροηλεκτρονική και νανοηλεκτρονική, ψηφιοποίηση, τεχνητή νοημοσύνη και Internet of Things εξασφαλίζουν ευκαιρίες για οικοσυστήματα επιχειρήσεων, τόσο γύρω από τον τομέα του Διαστήματος, όσο και σε άλλους τομείς» επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έναρξη λειτουργίας της θερμοκοιτίδας και τις προοπτικές που ανοίγονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Τόνισε μάλιστα, ότι «το ESA BIC είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένων μηχανισμών για ενίσχυση ανάλογων επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Ανυπομονώ να δω start ups από την Ελλάδα να επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα της παρουσίας του ESA BIC στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Η έναρξη λειτουργίας του ESA BIC, πραγματοποιήθηκε παρουσία του φορέα υλοποίησης Coralia, του ερευνητικού κέντρου Αθηνά.

Έτσι, ολοκληρώνεται ο κύκλος των ενεργειών της γενικής γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με την ESA, για την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Στρατηγική, αλλά και την αποκόμιση ωφελειών για την εθνική οικονομία.

Startups διαστημικής τεχνολογίας in Greece

Σημειώνεται ότι η λειτουργία του ESA BIC πραγματοποιείται από τον φορέα υλοποίησης Coralia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, κατόπιν ανοιχτής δημόσιας διαγωνιστικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε από την ESA. Αντικείμενο του ESA BIC είναι η στήριξη ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών για τον χώρο του Διαστήματος. Το κέντρο θα ενισχύει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τις εφαρμογές του Διαστήματος σε εφαρμογές της καθημερινότητας και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Μερικά από τα οφέλη της λειτουργίας του ESA BIC στην Ελλάδα είναι:

• Η ενεργή συμμετοχή των νεοφυών επιχειρήσεων στην ανάπτυξη καινοτομίας

• Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ενθάρρυνση των επενδύσεων

• Η υποστήριξη της μεταφοράς τεχνογνωσίας από και προς τον τομέα του Διαστήματος

• Η χρήση εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

• Η δημιουργία συνεργειών με την βιομηχανία άλλων κρατών που συμμετέχουν στα προγράμματα της ESA

• Η ανάπτυξη συμπληρωματικών συνεργειών στο πλαίσιο άλλων ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων.

Η ESA εγκαινίασε τον θεσμό των κέντρων επώασης επιχειρήσεων το 2003 και σήμερα λειτουργούν 20 ESA BICs σε όλη την Ευρώπη. Περίπου 180 startups επιλέγονται κάθε χρόνο για ένταξη στα ESA BICs, ενώ μέχρι σήμερα ο θεσμός έχει δημιουργήσει περισσότερες από 700 επιχειρήσεις, που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους υψηλής κατάρτισης σε όλη την Ευρώπη.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Ελληνικές startups διαστημικής τεχνολογίας – Εγκαίνια από Πιερρακάκη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: newsit.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Ένα βήμα πιο κοντά στο… κβαντικό ίντερνετ – Δημιουργήθηκε το πρώτο δίκτυο

Ολλανδοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν το πρώτο κβαντικό δίκτυο ίντερνετ πολλαπλών κόμβων, το οποίο συνδέει τρεις...

19/04/2021

Σχεδόν 6 στους 10 χρήστες αγνοούν τις διαφημιστικές αναρτήσεις των «influencers»

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το 58% των social media στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν θα...

17/04/2021

Η ολοκληρωμένη λύση για μαθητές & φοιτητές σήμερα

Αυτή την περίοδο πολλοί γονείς ψάχνουν νέα συσκευή για τα παιδιά τους, βασιζόμενοι στην επιδότηση που...

16/04/2021