Δυτική Μακεδονία: Εργοστάσιο γάλακτος, 2.000 νέοι αγρότες και 700 εκατ. στο ΑΕΠ

Δυτική Μακεδονία

28/05/2021, 9:11 μμ

Η αύξηση του τοπικού ΑΕΠ κατά 600-700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και η δημιουργία 2.000 νέων αγροτικών-κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ή εναλλακτικά η αύξηση της παραγωγής κατά 50% των 4.000 υφιστάμενων σήμερα αγροτικών εκμεταλλεύσεων εντός 10ετίας, είναι οι βασικοί στόχοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του σχεδίου μετάβασης στη νέα μεταλιγνιτική εποχή όσον αφορά στον αγροδιατροφικό τομέα.

Χαρακτηριστικό των αναξιοποίητων παραγωγικών δυνατοτήτων της περιφέρειας είναι ότι ενώ η Δυτική Μακεδονία έχει ιδιαίτερη ανεπτυγμένη αιγοπροβατοτροφία, το 95% του παραγόμενου γάλακτος μεταποιείται σε γειτονικές περιφέρειες και μόλις το 5% αξιοποιείται στην περιοχή, από την οποία «λείπει μία έστω και μεσαίας εμβέλειας γαλακτοβιομηχανία», όπως επισήμανε ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Κασαπίδηςαπαντώντας σε ερώτηση του powergame.gr σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση νέου προγράμματος εκπαίδευσης νέων αγροτών, επιχειρηματιών και ανέργων της περιφέρειας στην αγροκυκλικότητα» (κυκλική οικονομία στον αγροτικό τομέα).

Από την ΔΕΗ και τις γούνες στην «καθαρή» ενέργεια

«Από μια οικονομία που βασίζεται στη ΔΕΗ και τις γούνες πάμε σ’ ένα νέο παραγωγικό μοντέλο εδραιωμένο σε 5 τομείς», επισήμανε ο κ. Γ. Κασαπίδης εξηγώντας ότι εκτός του αγροδιατροφικού οι άλλοι 4 τομείς είναι:

 • Η «πράσινη ενέργεια»: «Η Δυτική Μακεδονία είναι η ενεργειακή περιφέρεια της χώρας. Θέλουμε να διατηρήσουμε την ενεργειακή ταυτότητα με «πράσινες» τεχνολογίες που είναι στην αιχμή της τεχνολογίας παγκοσμίως. Σύντομα, θα έχουμε ευχάριστες εξελίξεις», προανήγγειλε.
 • Η επιχειρηματικότητα εν γένει (εμπόριο-μεταποίηση-βιομηχανία) με οικολογικό – ψηφιακό πρόσημο.
 • Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού (όπως ορεινός, θρησκευτικός, αγροτουρισμός, οινοτουρισμός) για τις οποίες η Περιφέρεια έχει εκπονήσει ήδη ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης.
 • Η εκπαίδευση – έρευνα με βάση το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για την παραγωγή γνώσης και την προώθηση της καινοτομίας καθώς και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Το 10% των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων και το 10% των θέσεων εργασίας

Στον αγροδιατροφικό τομέα, η Περιφέρεια θέτει δύο συγκεκριμένους στόχους εντός 10ετίας:

 • Η Δυτική Μακεδονία να παράγει αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα ίσης αξίας με το 10% των ομοειδών προϊόντων που εισάγει σήμερα η Ελλάδα, ήτοι προϊόντα αξίας 600-700 εκατ. ευρώ
 • και να αυξήσει είτε την παραγωγική δυναμικότητα των υφιστάμενων σήμερα 4.000 αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων κατά 50% είτε να αυξήσει τον αριθμό τους κατά 50%, ήτοι να προστεθούν στο παραγωγικό δυναμικό της 2.000 νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Εάν υπολογισθεί ότι το κόστος της απολιγνιτοποίησης υπολογίζεται σε 1,5 δις ευρώ στο τοπικό ΑΕΠ και σε απώλεια 20.000 θέσεων εργασίας, τότε ο αγροδιατροφικός τομές καλείται να καλύψει το 10% των θέσεων εργασίας και μεγάλο μέρος του τοπικού εισοδήματος.

Βαρύτητα σε αμπέλια, δέντρα, αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά και ζωοτροφές

Όσον αφορά στους επιμέρους τομείς του πρωτογενούς τομέα, ο κ. κ. Γ. Κασαπίδης ξεκαθαρίζει ότι θα δοθεί βαρύτητα, εκτός φυσικά της κτηνοτροφίας

 • στην αμπελουργία καθώς μάλιστα στην Δυτική Μακεδονία «καλλιεργείται μία από τις κορυφαίες ποικιλίες στον κόσμο, το ξινόμαυρο»,
 • τις δενδρώδεις καλλιέργειες,
 • τα αρωματικά –φαρμακευτικά φυτά, τομέας που «έχει αναπτυχθεί όχι στο βαθμό και με τον ρυθμό που θα θέλαμε»,
 • τα κηπευτικά,
 • τη μελισσοκομία
 • και την καλλιέργεια ζωοτροφών, τομέας που συνδέεται φυσικά με την κτηνοτροφία.

Εκπαίδευση 80 νέων αγροτών, επιχειρηματιών και ανέργων στην αγροκυκλικότητα

Στο μεταξύ, έως τις 13 Ιουνίου μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι νέοι αγρότες, επιχειρηματίες και άνεργοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατάρτισης «Αγροκυκλικότητα: Εφαρμογές στη Γεωργία», το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του οργανισμού “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά” και υλοποιείται σε συνεργασία με το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το ενδιαφέρον είναι ήδη μεγάλο καθώς έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα 70 αιτήσεις για τις 80 θέσεις καταρτιζόμενων, οι οποίοι θα χωρισθούν σε 4 ενότητες που αντιστοιχούν στους κλάδους της δενδροκομίας, της αμπελουργίας, των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και της μελισσοκομίας.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε χθες από τον Περιφερειάρχη, κ. Γ. Κασαπίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Β. Άμπα, την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια προγραμμάτων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κα Έφη Πολυζωγοπούλου, την CEO «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», κα Έφη Λαζαρίδου, τον αντιπρύτανη του Παν. Δυτικής Μακεδονίας, κ. Στέργιο Μαρόπουλο, τον συνιδρυτή και διαχειριστή του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος, κ. Νικόλαο Ντάβο, η πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κα Κατερίνα Δαδομόγια και τον υπεύθυνο του έργου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, κ. Φωκίωνα Παπαθανασίου.

Διαβάστε επίσης

Άρθρο-παρέμβαση της Βάιας Λαμπροπούλου: Ο νέος εργασιακός νόμος και η θέση των πολιτικών της Βουλής

Νέες συνθήκες διαμορφώνει το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής για θέματα μισθών, συμβάσεων,...

22/06/2021

Συνέντευξη του Δημάρχου Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά στο metalignitiki.gr για τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Πλακεντάς απαντάει στη Βάια Λαμπροπούλου σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα για την περιοχή...

22/06/2021

Startups: Στο μικροσκόπιο η Δυτική Μακεδονία

Την καθιέρωση τοπικών κινήτρων για την περαιτέρω αποκέντρωση του οικοσυστήματος και την τόνωση της επιχειρηματικότητα στην...

18/06/2021