ΔΣ Τρίπολης: «Ναι» στην επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου, αλλά…

Μεγαλόπολη

16/06/2021, 10:21 μμ

Κατά τη συζήτηση για τη συντήρηση και αξιοποίηση του σιδηροδρόμου Πελοποννήσου, θέμα που εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος κ. Κανελλόπουλος, στη συνεδρίαση του ΔΣ Τρίπολης την Τετάρτη 16 Ιουνίου, διατυπώθηκαν πολλοί προβληματισμοί ως προς το αν και κατά πόσον ο Δήμος Τρίπολης μπορεί να έχει ουσιαστικό ρόλο στην επανεκκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά οπωσδήποτε οι δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρθηκαν στο αδιαμφισβήτητο όφελος που θα έχει η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου. 

Η πρόεδρος κυρία Γ. Παναγοπούλου, αναφερόμενη στα πλεονεκτήματα της αξιοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής, αναφέρθηκε και στην ανάγκη να συντηρηθεί και να αξιοποιηθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο, εκτός από τα οικονομικά οφέλη.

Η Κίνηση Φίλων Σιδηροδρόμου Πελοποννησιακής Γραμμής  και ο κ. Κωνσταντίνος Μπρούσαλης εδώ και χρόνια παλεύουν για να ξαναζωντανέψει το τρένο στην Πελοπόννησο, και ζήτησαν τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης.

Ο κ. Γ. Σμυρνιώτης είπε: «Πρόκειται για ένα θέμα που ουσιαστικά ξεκίνησε από τότε που δόθηκαν αρκετά χρήματα για ανακαίνιση της μετρικής γραμμής, δεν υπάρχει πουθενά μετρική γραμμή, γίνονται συζητήσεις αν μπορεί να μπει μια μέση ράγα στη μετρική γραμμή του 1,44, και με αυτούς τους όρους δεν μπορεί να γίνει η μετακίνηση Κόρινθος – Τρίπολη. Ας το κάνουμε, αλλά κουραστήκαμε να ακούμε θεωρίες, γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε οικονομικά, ρίξανε εκατομμύρια για τη γραμμή, και μια ωραία πρωία, σταμάτησε».

Η πρόεδρος σε αυτό το σημείο διευκρίνισε ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια κίνηση, για μια ενημέρωση.

Ο κ. Τσιαμούλος είπε: «Αυτό το θέμα, από το 2010 που είμαι δημοτικός σύμβουλος, είναι η δέκατη φορά που συζητείται, εγώ θα πω ναι να γίνει, αλλά το ΔΣ δεν είναι αρμόδιο. Η σημερινή περιφερειακή αρχή έβγαλε χρονοδιαγράμματα, πότε θα γίνει. Ξέρω τον κ. Μπρούσαλη, είμαστε μαζί τους, αλλά δεν ξέρω πόσο ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει. Δεν μπορούμε ούτε να το χρηματοδοτήσουμε ούτε να το στηρίξουμε. Έχουμε ήδη χρονοδιάγραμμα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, είμαστε θετικοί».

Ο κ. Βόσνος ανέφερε: «Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η προστασία και η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των διατηρητέων κτιρίων και μνημείων, είναι η ιστορία του τόπου μας και της οικονομικής επανάστασης που έγινε στον τόπο μας τον προηγούμενο αιώνα, αλλά να μην νομίζουμε ότι μπορούμε να δώσουμε εύκολες ελπίδες. Δεν ξέρω αν πλέον είναι εφικτό. Τα συμφέροντα του κέρδους οδηγούν με άλλα κριτήρια αυτές τις επενδύσει»ς. 

Ο κ. Γούργαρης είπε: «Θα πληρώσει κανένας καμιά φορά για τα 100 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για τη μετρική γραμμή; Θα πληρώσει ποιος; Δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση με τη σημερινή εισήγηση. Να αποσυρθεί το θέμα και να επανέλθει όταν θα έχουμε όρους και προϋποθέσεις. Η ευχή έχει εκφραστεί αρκετές φορές ως σήμερα, δεν έχει νόημα».

«Έτσι κι αλλιώς, είμαστε αναρμόδιοι. Αλλά μια συζήτηση σε ένα ΔΣ δίνει δημοσιότητα σε ένα θέμα», είπε η κυρία πρόεδρος.

Η πρόταση του κ. Γούργαρη καταψηφίστηκε.

Πηγή: arcadiaportal.gr

Διαβάστε επίσης

Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς | Arcadia Portal

Από τις ηρωικότερες και αγνότερες μορφές του ‘21, γιος του αγωνιστή Σταματέλου, εγκατεστημένου στο Τουρκολέκα Λεονταρίου...

01/08/2021

Αρκαδία: Κατά παρέκκλιση λειτουργία Νηπιαγωγείων λόγω της δυσκολίας μετακίνησης των νηπίων

Κατά παρέκκλιση λειτουργία Νηπιαγωγείων της ΠΕ Αρκαδίας για το σχολικό έτος 2021-2022. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας...

01/08/2021

Επανεκκίνηση Εστίασης: Δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις που απορρίφθηκαν

Σύμφωνα με την 3η τροποποίηση της Πρόσκλησης της Δράσης “Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για...

31/07/2021