Διπλά λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης φέτος για την Ελλάδα  

Οικονομία

14/05/2021, 9:28 πμ

Στόχος για εισπράξεις 7,5 – 7,8 δισ. μέσα σε 6 μήνες για να πετύχει το θαύμα της Ανάπτυξης

Το σχέδιο για να διεκδικήσει τα διπλάσια από όσα προϋπολόγιζε και της αναλογούν για εφέτος από το Ταμείο Ανάκαμψης, βάζει μπροστά η κυβέρνηση. Έτσι μπορεί να φέρει άμεσα στα κρατικά ταμεία από εφέτος το 1/4 από τα πάνω από 30 δισ. που δικαιούται κανονικά να τα λάβει ισόποσα στα επόμενα έτη μέχρι το 2026.

Μιλώντας στον οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και στον δημοσιογράφο  Γρηγόρη Νικολόπουλο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι ενώ για φέτος στην Ελλάδα αναλογούν να εισπράξει πόρους ύψους 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην προκαταβολή του 13%, η κυβέρνηση θέλει να κινηθεί εμπροσθοβαρώς και, όπως είπε, «θα επιδιώξουμε να πετύχουμε μεγαλύτερο ποσό».

Αν και ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να αποκαλύψει δημόσια το ακριβές ύψος των εισπράξεων που διεκδικεί για εφέτος, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, η Αθήνα σχεδιάζει να ζητήσει 7,5-7,8 δισ. ευρώ περίπου, μέσα στο β΄εξάμηνο της χρονιάς, ως εξής:

·  άμεσα, τον Ιούλιο ή Αύγουστο θα λάβει την προκαταβολή 13% του προγράμματος, όπως ισχύει  και για κάθε χώρα «οριζόντια». Δηλαδή 3,9 δισεκατομμύρια συνολικά, εκ των οποίων 2,3 δισεκατομμύρια ως άμεσες επιδοτήσεις και 1,6 δισ. ευρώ ως δάνεια.

· αργότερα μέσα στη χρονιά, το φθινόπωρο ή έως τα τέλη του έτους το αργότερο, θα διεκδικήσει να εισπράξει και6 dedelphi άλλα 3,6 δισ. ευρώ τουλάχιστον

Όλα αυτά πάντως προϋποθέτουν ταχεία έγκριση των σχεδίων ανάκαμψης μέσα σε ένα μήνα από σήμερα.

Αν όλα πάνε καλά, η κίνηση αυτή θα έχει διπλή σημασία και αξία για τη χώρα μας. Όχι μόνο τροφοδοτεί με «ρευστό καύσιμο» τις επενδύσεις και τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα για να ανακάμψει, αλλά οπλίζει και με ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα (άνω των 30 δισ. συνολικά) το Ελληνικό Δημόσιο, στις επόμενες μάχες που καλείται να δώσει στο β΄εξάμηνο της χρονιάς, προκειμένου να διασφαλίσει ευνοϊκούς όρους  δανεισμού, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής θύελλας που έχει φέρει τα πάνω – κάτω στις διεθνείς χρηματαγορές.

Διαβάστε ακόμη:

Αγορά: Επανεκκίνηση με κρυφό όπλο τα €22,5 δισ. των νέων καταθέσεων

Τα μηνύματα της TUI, η τζάμπα βίλα του Lakis στη Μύκονο και το νέο σκάφος του Γιώργου

«Κούρεμα» ενοικίων: Λήγει η προθεσμία για τις μισθώσεις Μαρτίου – Έρχονται οι αποζημιώσεις Απρίλιου

 

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης

Ταμείο Ανάκαμψης: Με ποια κριτήρια θα επιλεγούν όσοι μπουν στις επενδύσεις των 32 δισ.

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με...

21/06/2021

Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης: Έως €400.000 για τουριστικές επιχειρήσεις

Από τον συνολικό προϋπολογισμό των 350 εκατ. ευρώ τα 300 εκατ. θα δοθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις...

21/06/2021

Συντάξεις Ιουλίου 2021: Πότε καταβάλλονται – Oι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία

Πότε πάνε ταμείο οι δικαιούχοι – Πότε καταβάλλονται οι επικουρικές συντάξεις Από την Πέμπτη 24 Ιουνίου...

21/06/2021