Δήμος Καστοριάς: Το μοτόρι του Νανά. Το επίσημο ενημερωτικό Δελτίο για την ιστορική ανέλκυση [βίντεο και φωτογραφίες]

Δυτική Μακεδονία

14/05/2021, 9:20 μμ

Ένα κομμάτι της  ιστορίας της λίμνης της Καστοριάς και γενικότερα της περιοχής, αναδύθηκε με την ανέλκυση του πάλαι ποτέ γνωστού καραβιού “το μοτόρι του Νανά”. Την Πέμπτη 13 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Δήμου Καστοριάς, πραγματοποιήθηκε η ανέλκυσή του, από το βυθό της λίμνης, παρουσία μελών της οικογένειας Νανά, οι οποίοι ήταν έκδηλα συγκινημένοι από το γεγονός αυτό.

  

Κατασκευασμένο το 1931 στο Μαύροβο και ιδιοκτησίας Πέτρου Νανά, βυθίστηκε κοντά στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς, κάπου εκεί στη δεκαετία του ’60. Σύμφωνα με το βιβλίο του Γιάννη Ρούσκα «Το Καστοριανό Καράβι» (Αθήνα 1997), το όνομά του ήταν «Γέρο-Νανάς».

 

Ένα μοτόρι, που εξυπηρέτησε, μαζί με τόσα άλλα, τις οικονομικές και ταξιδιωτικές διαδρομές των Καστοριανών όταν ακόμα οι συγκοινωνίες γίνονταν μέσω της λίμνης στη διαδρομή Καστοριά-Μαύροβο και πίσω, που τραγουδήθηκε μάλιστα και από την τοπική κοινωνία: “το μοτόρι του Νανά, έφτασε η ώρα εννιά και φωνάζει κούι κούι και κανένας δεν τ’ ακούει. Μόνο εγώ το άκουσα, πήγα και το κάθισα”.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει, το καράβι αυτό, μαζί με τα υπόλοιπα δύο, τα οποία βρίσκονται πλέον όλα μαζί στο Μαυροχώρι, πρόκειται να αξιοποιηθούν στη μουσειακή ή στη μνημειακή τους υπόσταση,  προκειμένου οι επερχόμενες γενιές να «συνομιλούν» με την τοπική σημαντική αστική τους παράδοση και ιστορία.

Ο Δήμος Καστοριάς ευχαριστεί και δημόσια: την Εταιρεία «Γερανοί Κέφης», την Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς και ειδικά το Τμήμα Τροχαίας, το Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών Καστοριάς (ΕΤΑΚ) και ειδικά το νεοσύστατο τμήμα δυτών με τα μέλη Ραφαέλα Παπάζογλου, Νίκο Γεωργαλή και Νίκο Παπάζογλου, παρουσία του Προέδρου Χαράλαμπου Σαββίδη, καθώς επίσης και όλους όσοι συνέβαλλαν συλλογικά και εθελοντικά στην οργανωμένη και επιτυχημένη επιχείρηση ανέλκυσης και μεταφοράς του ιστορικού μοτοριού

Το μοτόρι του Νανά – Η ανέλκυση από τη λίμνη της Καστοριάς. – YouTube

Διαβάστε επίσης

Άρθρο-παρέμβαση της Βάιας Λαμπροπούλου: Ο νέος εργασιακός νόμος και η θέση των πολιτικών της Βουλής

Νέες συνθήκες διαμορφώνει το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής για θέματα μισθών, συμβάσεων,...

22/06/2021

Συνέντευξη του Δημάρχου Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά στο metalignitiki.gr για τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Πλακεντάς απαντάει στη Βάια Λαμπροπούλου σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα για την περιοχή...

22/06/2021

Startups: Στο μικροσκόπιο η Δυτική Μακεδονία

Την καθιέρωση τοπικών κινήτρων για την περαιτέρω αποκέντρωση του οικοσυστήματος και την τόνωση της επιχειρηματικότητα στην...

18/06/2021