Χρ. Κίτσιος: Motor Oil – Αγοράζει αιολικά πάρκα και άδειες ισχύος άνω των 200 MW

Ενέργεια

31/03/2021, 10:19 πμ

Την εξαγορά χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων και αδειών, που ανήκουν σε εταιρείες συμφερόντων του private equity fund Fortress, αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα η Motor Oil, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα προς την υλοποίηση του στόχου απόκτησης ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ ισχύος άνω των 300 MW.

Εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Motor Oil αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στη διαγωνιστική διαδικασία, που έτρεξε η Fortress για την πώληση του χαρτοφυλακίου και μετά από περίοδο αποκλειστικότητας υπογράφηκε δεσμευτική σύμβαση αγοραπωλησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προσφορά της Motor Oil αποτιμά τη συνολική επιχειρησιακή αξία (enterprise value) των πάρκων περίπου στα 425 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 10 με 11 φορές το ιστορικό EBITDA.

Η Fortress αγόρασε το παραπάνω χαρτοφυλάκιο από τον εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη τον Σεπτέμβριο του 2018. Σε όρους enterprise value, τα πάρκα αποτιμήθηκαν, τότε, περίπου 9,5 φορές τα EBITDA της χρήσης 2017. Η Fortress συνεργάζεται για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ με την εταιρεία Nostira, η οποία συγχωνεύθηκε με τη Molai Wind Συμμετοχών διατηρώντας την επωνυμία της.

Τον Μάιο του 2019 εγκαινιάστηκε πάρκο των Nostira και Fortress στα Κάτω Λακώματα Φωκίδας, συνολικής ισχύος 38,4 MW. Το ύψος της επένδυσης ανήλθε σε 50 εκατ. ευρώ. Το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς μπήκαν σε λειτουργία άλλα δύο αιολικά πάρκα στη Βοιωτία συνολικής ισχύος 56 MW.

Με την παραπάνω εξαγορά η Motor Oil ενισχύει σημαντικά τη θέση της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, επιτυγχάνοντας γρήγορα το στόχο δημιουργίας/απόκτησης χαρτοφυλακίου ισχύος άνω των 300 MW σε βάθος διετίας. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύος του ομίλου στις ΑΠΕ ξεπερνά, σήμερα, τα 100 MW.

(euro2day.gr)

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Οι αποφάσεις της έκτακτης ΓΣ της ΕλβαλΧαλκόρ

Στην Αθήνα στις 9 Απριλίου 2021, ημέρα Παρασκευή και ώρα 09:30 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων της...

11/04/2021

Ν. Δένδιας: Ελπίζω στην Άγκυρα να υπάρξει μια επανέναρξη συνεννόησης στα πλαίσια του Δικαίου

«Εάν η Τουρκία κρατήσει μια καλή συμπεριφορά θα πάω στην Άγκυρα και ελπίζω ότι και εκεί...

10/04/2021

Τι πρόβλέπει το πενταετές της ΔΕΔΑ 2021-2025 για την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας – Μέσα στον επόμενο μήνα ξεκινούν τα έργα

Θήβα και Λιβαδειά είναι οι δύο μεγάλες πόλεις της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας που προβλέπεται να αναπτυχθεί/επεκταθεί...

10/04/2021