Μπορεί η Tesla να λανσάρει φθηνά ηλεκτρικά;

Ηλεκτροκίνηση

20/03/2021, 10:02 πμ

Ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης της Tesla, Elon Musk θέλει να «ανακατέψει» την τράπουλα στο παιχνίδι των ηλεκτρικών μοντέλων, κάνοντάς τα πιο προσιτά στο κοινό.

Εδώ και αρκετούς μήνες κυκλοφορεί έντονα η φήμη ότι η Tesla βρίσκεται σε διαδικασία εξέλιξης ενός νέου μοντέλου, το οποίο θα είναι το μικρότερο στη γκάμα της και με την τιμή του να μην ξεπερνά τις 25.000 δολάρια.

Εάν ισχύσουν τα παραπάνω, όπως τονίζουν και αναλυτές της αγοράς, θα πρέπει να περιμένουμε μία περαιτέρω μείωση στις τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κάτι που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια βιομηχανία. Πιο συγκεκριμένα, ο Adam Jonas , αναλυτής της Stanley Morgan θεωρεί ότι στην περίπτωση που η εταιρεία από το Palo Alto της Καλιφόρνιας αποφασίσει, πέραν του προαναφερθέντος μοντέλου, να κατασκευάσει και ένα ακόμα πιο φτηνό (με τιμή κάτω από τις 5.000 δολάρια), οι αλλαγές στην αγορά θα είναι σημαντικές.

Ο Jonas δεν αναφέρει ένα σαφές χρονικό πλαίσιο ως προς το πότε θα παρουσιαστεί το  εξαιρετικά προσιτό σε τιμή ηλεκτρικό μοντέλο. Τονίζει ότι, από συνομιλίες του με ειδικούς στην ηλεκτροκίνηση, μία αλλαγή θα αφορά τη μείωση των τιμών κατά μέσο όρο στις 5.000 δολάρια/μοντέλο. Υποστηρίζει επίσης ότι όλα εξαρτώνται από τις οικονομίες κλίμακας, μια βασική αρχή της μικροοικονομίας. Εδώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής κάθε μοντέλου ξεχωριστά, αυξάνοντας τη συνολική παραγωγή. Καθώς οι εταιρείες θα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη εμπειρία στο σχεδιασμό και την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, με την συνολική τους παραγωγή να έχει αυξητικές τάσεις, οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο αριθμός των ανταλλακτικών που απαιτούνται για ένα αυτοκίνητο θα μπορούσε κάποια στιγμή στο μέλλον να μειωθεί από τις 10.000 στα 100, ή ακόμα λιγότερα.

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι επίσης το γεγονός ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις θέτουν νέα μέτρα που ευνοούν τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα, θέτοντας στο περιθώριο τις εκδόσεις με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Υπάρχει λοιπόν ενδεχόμενο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα να γίνουν τόσο ακριβά στην παραγωγής τους, που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την πλειοψηφία των ενδιαφερομένων να τα αποκτήσει.

Επιστρέφοντας στα φθηνά ηλεκτρικά μοντέλα, να αναφέρουμε ότι αυτή την στιγμή στην ευρωπαϊκή αγορά υπάρχει το Citroen Ami, που ουσιαστικά δεν είναι ένα πραγματικό αυτοκίνητο, αλλά ένα σκούτερ με τέσσερις τροχούς. Το φθηνότερο «πραγματικό» EV μοντέλο είναι το νέο Dacia Spring, που στη Γαλλία ξεκινά κάτω από τις 17.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:
Αυτό είναι το EV6, το ηλεκτρικό Kia της νέας γενιάς
Τα μελλοντικά μοντέλα PHEV της BMW θα προσφέρουν έως και 100 km ηλεκτρικής αυτονομίας
Hongqi E111 EV: Από την Κίνα με αγάπη…

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Πηγή: newsauto.gr

Διαβάστε επίσης

H Baby Bugatti στην υπηρεσία του αεροδρομίου του Dubai

Αυτή η Bugatti Baby II των 60 χιλιάδων ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί σε ένα αεροδρόμιο του Dubai...

16/05/2021

Με διαφορετικό ύφος τα μελλοντικά Audi TT και R8

Στο ευρύτερο πλαίσιο των αλλαγών που φέρνει η ηλεκτροκίνηση η Audi προβλέπει πως το μέλλον των...

15/05/2021

To ID.4 δεν αποφέρει κέρδη στη VW λόγω της μπαταρίας του

Η Volkswagen παραδέχτηκε ότι το ηλεκτρικό ID.4 δεν είναι ακόμη κερδοφόρο αλλά είναι πεπεισμένη πως στη...

15/05/2021