Αύριο η υπογραφή της νέας ΣΣΕ για τη ΔΕΗ- Τι προβλέπει το κείμενο για επιδόματα, τροφείο και τηλεργασία

Ενέργεια

23/03/2021, 2:34 μμ

Αύριο το πρωί, με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης, πρόκειται να υπογραφεί σύμφωνα με το σχεδιασμό ΔΕΗ- συνδικάτων, η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η οποία φαίνεται να αποτελεί κείμενο ειλικρινούς συμφωνίας μεταξύ επιχείρησης και εργαζομένων.

Σήμερα το μεσημέρι, στις 4, το Δ.Σ. της ΔΕΗ βάζει τις τελευταίες πινελιές και εγκρίνει το κείμενο της ΣΣΕ για την οποία ήδη έχει τοποθετηθεί ο «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» σημειώνοντας πως «διασφαλίζει κεκτημένα προηγούμενων συμβάσεων, διασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη και προσθέτει νέα δεδομένα στο γενικό σύνολο».

Ένα από τα νέα δεδομένα είναι το θεσμικό πλαίσιο το οποίο ορίζεται για την τηλεργασία, με στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος να λένε στον «Π» πως αυτό το κεφάλαιο της ΣΣΕ θα αποτελέσει μπούσουλα και οδηγό ακόμα και για τη ΓΣΣΕΕ.

Παράλληλα όπως όλα δείχνουν διοίκηση και εργαζόμενοι κλείνουν το θέμα του τροφείου, το οποίο επιστρέφει στα 6 ευρώ και θα ισχύει εσαεί, ενώ αποσυνδέεται από την πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση.

Σημαντικό κομμάτι για τους εργαζόμενους αποτελεί η επιστροφή των ειδικών επιδομάτων που είχαν περικοπεί το 2012, δεν επεστράφησαν το 2019 όπως είχε δεσμευτεί η τότε διοίκηση και πλέον σε τρεις δόσεις αρχής γενομένης από τις 30 Ιουνίου, θα καταβληθούν έως και την 1 Ιουλίου του 2022.

Η μείωση ήταν της τάξης του 33%, με τη ΔΕΗ να καλείται να καταβάλει ένα ποσό περίπου 40εκ. ευρώ σε τρεις δόσεις, με το μ.ο. για κάθε εργαζόμενο να ορίζεται στις 7.000 ευρώ.

Παράλληλα στη νέα ΣΣΕ η οποία θα έχει ισχύ μέχρι το 2024, κατοχυρώνεται επίδομα κολώνας για εναερίτες που προσλήφθηκαν μετά το 1995, αυξάνεται το επίδομα οδήγησης στα 5 ευρώ(από 1,4 ευρώ), ενώ στα 60 ευρώ θα ανέρχεται το επίδομα για εργαζόμενους που αμείβονται χωρίς κανένα άλλο επίδομα.

Τέλος, τα συνδικάτα συμφώνησαν με τη διοίκηση της ΔΕΗ στη θέσπιση ειδικού επιδόματος παραμεθορίου ύψους 17-18 ευρώ, με τους εργαζόμενους στη Φλώρινα να το κατοχυρώνουν πλέον στη μισθοδοσία τους.

Μελανό κομμάτι στη διαπραγμάτευση που ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί σήμερα, με την επικύρωση της ΣΣΕ από το Δ.Σ. της ΔΕΗ, αποτελεί η μη έγκρισή από δύο μεγάλα σωματεία εργαζομένων όπως η ΕΤΕ και η ΕΔΟΠ, με τους εκπροσώπους να μην δίνουν θετική ψήφο στο Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ όπου αποφασίστηκε με πλειοψηφία 22 ΝΑΙ έναντι 8 κατά, η υπογραφή της σύμβασης. Ένα μέλος απείχε από τη διαδικασία.

(του Ζήση Πατσιαβά, e-ptolemeos.gr)

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το:

Διαβάστε επίσης

Ελλάκτωρ: Στο 3,9678% κατήλθε το ποσοστό των Μπάκου-Καϋμενάκη – Στο 3,9678% το ποσοστό της Pemanoaro

Τη μείωση των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας Akron των Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη και της...

08/05/2021

Λαγκάρντ: Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη νομισματική πολιτική

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη τη σταθερότητα στις τιμές και θα έχει επίδραση στη νομισματική πολιτική,...

08/05/2021

ΔΕΔΑ: Στην Άκτωρ το έργο επέκτασης του δικτύου 17 εκατ. ευρώ σε Ξάνθη και Δράμα – Εντός Μαΐου ξεκινούν οι εργασίες

Υπογράφτηκε σήμερα η σύμβαση μεταξύ των εταιρειών ΑΚΤΩΡ και ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) για...

08/05/2021