Άρθρο-παρέμβαση της Βάιας Λαμπροπούλου: Ο νέος εργασιακός νόμος και η θέση των πολιτικών της Βουλής

Δυτική Μακεδονία

22/06/2021, 1:02 μμ

Νέες συνθήκες διαμορφώνει το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής για θέματα μισθών, συμβάσεων, ωραρίων, υπερωριών, αδειών και απολύσεων στην αγορά εργασίας για τους μισθωτούς υπαλλήλους. Όσοι υποστήριξαν τον νόμο θεωρούν πως προσαρμόζει το εργασιακό πλαίσιο στις βέλτιστες πρακτικές για επικαιροποίηση τις ήδη υπαρκτής εργασιακής νομοθεσίας και ενσωμάτωση διατάξεων που προωθεί επιπλεόν δικαιώματα των εργαζομένων ενώ στην αντίπερα άποψη κατακρίνουν το νομοθετικό πλαίσιο ως αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό.

Το  εργασιακό νομοσχέδιο αναφέρεται στην ευελιξία που επιτρέπει σχετικά με  ωράρια εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες που προβάλλονται και από τον εργαζόμενο και από τον εργοδότη.Δεν καταργεί το οκτάωρο ενώ δεν μεταβάλλεται και ο χρόνος εβδομαδιαίας απασχόλησης που παραμένει ο ίδιος.Το οκτάωρο προβλέπεται ρητά στον Ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη και αυτό δεσμεύει όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μην μπορεί να αλλάξει παρά μόνο εάν ένα κράτος μπορεί να εγκαταλείψει την Ευρώπη.

Οι αντιδράσεις και οι απεγιακές κινητοποιήσεις υπήρξαν πολλές από τους πολίτες προκειμένου να μην ψηφιστεί ο νόμος που θεωρούν “ αντεργατικό” με τον πρωθυπουργο να απαντάει πως το νομοσχέδιο για τα εργασιακά ζητήματα προωθεί την πραγματικά προοδευτική σκέψη, ότι δεν καταργείται το οκτάωρο αλλά πρόκειται για προστασία του οκταώρου και αυτό κατά τον ίδιο αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως η κυβέρνηση νομοθετεί περισσότερη δουλειά, λιγότερη αμοιβή και “βαφτίζει αναγέννηση τον εργασιακό μεσαίωνα”. Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, είπε πως οι διατάξεις αυτές απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι, να δεχθεί τα πάντα και να υποταχθεί. Ως “Έκτρωμα” που “θα μείνει στα χαρτιά”, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.  

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους γονείς,  πατεράδες και μητέρες να παίρνουν γονική άδεια πληρωμένη για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν πια να συμφωνούν ρυθμίσεις σε προσωπική βάση, για τη συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική τους ζωή. Πρόσθεσε επ αυτών ότι “οι εργατοτεχνίτες θα αρχίσουν να παίρνουν την ίδια αποζημίωση που παίρνουν οι υπάλληλοι, οι τηλεργαζόμενοι θα έχουν δικαίωμα αποσύνδεσης, μετά το πέρας του ωραρίου τους, οι εργαζόμενοι όλοι θα έχουν προστατευτικό πλαίσιο για τη βία και την παρενόχληση στο χώρο εργασίας, όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν καλύτερα πρότυπα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, όσοι θέλουν παρά πάνω υπερωρίες, θα μπορούν να το κάνουν, και έτσι θα βάζουν παραπάνω χρήματα στην τσέπη τους”. Σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα ξεκινήσει από τις μεγαλοεπιχειρήσεις (βιομηχανίες και τράπεζες) και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλες, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, θεσπίζεται με σκοπό να ελέγχει τον χρόνο προσέλευσης και τον χρόνο αποχώρησης καταγράφοντας αυτόματα και τις υπερωρίες για να μη γίνεται ο εργαζόμενος θύμα του εργοδότη.  

Σύμφωνα με το κ. Χατζηδάκη το νομοσχέδιο έρχεται να απαντήσει σε πραγματικές ανάγκες και να τροποποιήσει την εργασιακή νομοθεσία, η οποία σε μεγάλη κλίμακα ισχύει από το 1982 και η οποία είναι αναγκαιότητα να προσαεμοστεί με τις νέες συνθήκες που επικρατούν στη ζωή μας με την ανάπτυξη και εξέλιξη του internet και την τηλεργασία. 

Ο νομος δείχνει να είναι μαζί με τους εγαζόμενους και παράλληλα με τους συνεπείς επιχειρηματίες. Αυτή η νομοθετική προσπάθεια είναι μια αναπτυξιακή δράση; Θα μπορούσε να είναι μια εκσυχρονιστική νομοθεσία για προσαρμογή στις νέες συνθήκες της εποχής που αλλάζει οριστικά τα εργασιακά περιβάλλοντα; Πόσο αυτό μπορεί να έιναι εφικτό θα φανεί στην πορεία της πραγμάτωσής του.

Της Βάιας Λαμπροπούλου

Διαβάστε επίσης

Επίκαιρη ερώτηση της Π. Πέρκα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας με θέμα: «Χρηματοδότηση μετάβασης στις λιγνιτικές περιοχές και κατανομή πόρων»

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα,...

13/07/2021

Κοζάνη: Τι έδειξαν τα rapid tests στην κεντρική πλατεία

Σε τεστ γρήγορης ανίχνευσης αντιγόνων (rapid tests) για την covid19 υποβλήθηκαν 47 πολίτες, τη Δευτέρα 12...

13/07/2021